El Pacte Territorial per l’Ocupació i Desenvolupament Local del Camp de Morvedre estudia la situació de la comarca en una primera reunió

En la sessió de hui s'ha iniciat la primera part del Pacte, en la qual es realitza el diagnòstic sobre la situació d'ocupació de la comarca


Este matí s'ha celebrat la primera sessió del Procés Participatiu del Diagnòstic del Pacte Territorial per l'Ocupació i Desenvolupament Local del Camp de Morvedre, amb l'objectiu de començar un cicle de reunions i grups de treball orientats a la recollida d'informació, a l'elaboració de propostes de la població i a la creació d'una estratègia conjunta d'ocupació i desenvolupament local, des del mateix territori.

La regidora de Presidència, Teresa García, ha explicat que “esta és la primera part del Pacte Territorial per l'Ocupació, i és en la que es realitza el diagnòstic referent a la situació de l'ocupació i els sectors en els quals esta es genera, i també de la desocupació i col·lectius que ho tenen més complicat a l'hora de trobar un treball”.

Esta ha sigut una de les branques, que tal vegada hauria d'haver sigut el tronc, perquè quan es va treballar el Pla de Reindustrialització es va treballar en la mateixa problemàtica, però des del punt de vista industrial, i ens vam adonar que, donada la importància i el pes del sector de serveis en l'economia, i donat també que la major part de la desocupació es troba en aqueix sector, efectivament havíem d'enfocar el tema de l'ocupació des d'una perspectiva global i sobretot comarcal, que és en el que estem treballant en este moment amb les eines que ens ha facilitat Conselleria per a desenvolupar les estratègies de la lluita contra la desocupació en el Camp de Morvedre”.

A més, García ha destacat que “el fet de treballar comarcalment fa que la mancomunitat del Camp de Morvedre siga necessària per a aglutinar i aprofitar les sinergies que pot tindre una ciutat tan gran com Sagunt en la resta de pobles de la comarca, per arribar on ajuntaments de menor grandària no poden fer-ho, i també per millorar la qualitat de vida, no solament en el nostre municipi, sinó en tota la nostra comarca”.

En la sessió de hui s'han explicat quines són les característiques i normatives dels pactes territorials. A més, la xarrada ha servit per a presentar la mecànica de les sessions participatives, basades en la creació d'un entorn productiu agradable perquè els participants se centren en l'aportació de coneixement i idees.

Els pactes territorials per l’ocupació són instruments multilaterals en què s’impliquen administracions, empreses, sindicats i altres agents socials, amb la finalitat d'activar el desenvolupament local i el potencial de creació d'ocupació, i aconseguir així una estratègia acceptada per tots els agents implicats en l'àmbit territorial d'actuació del pacte.
 
Estos pactes territorials tenen el suport de la Generalitat Valenciana, amb convenis de col·laboració, mitjançant el SERVEF. Actualment, al Camp de Morvedre s’està desenvolupant l’etapa inicial del pacte, que consisteix a definir quins són els objectius, les línies d’actuació i les estratègies necessàries. Així doncs, l’objectiu del fòrum inicial és començar a incorporar nous agents socials i població local a este procés de definició de propostes. L’estratègia, que es definirà per mitjà d’este procés, serà plurianual i comptarà amb el finançament necessari per a dur a terme les propostes dissenyades.

A esta primera sessió, la seguiran altres per distints municipis del Camp de Morvedre,  amb la ferma voluntat que el procés participatiu siga el més obert possible.