El patrimoni de Sagunt com a protagonista de la segona edició de la Universitat d’Estiu

Els pròxims 21 i 22 de setembre, el Centre Cultural Mario Monreal, acollirà conferències i debats coordinats per la Universitat de València
 


La delegació de Cultura ha presentat este matí en roda de premsa el contingut de la Universitat d’Estiu que se celebrarà la setmana vinent. El Centre Cultural Mario Monreal acollirà el 21 i 22 de setembre conferències i debats sobre el patrimoni de Sagunt, gràcies a la iniciativa de la Universitat de València, la Diputació de València i l'Ajuntament de Sagunt. 

La Universitat d’Estiu de Sagunt és un esdeveniment cultural nou de primera categoria que permet la reflexió, la pluja d'idees, la dinamització cultural, la posada en valor i l'actualització de plantejaments i novetats en el món de la investigació històrica. El lema d'esta edició, coordinada des de la Universitat de València per la professora Ester Alba, és Camins patrimonials, cruïlles culturals i es refereix a les rutes patrimonials en les quals s'ha integrat recentment la ciutat. Durant les dues jornades de la Universitat d’Estiu es duran a terme conferències i taules redones amb investigadors de renom. 

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha destacat la quantitat d'iniciatives que el municipi duu a terme per a aconseguir reconeixements com el de capital de la Romanització o ser Capital Cultural Valenciana “entre les quals es troben les diferents rutes patrimonials i en alguns casos d'àmbit Europeu”, i ha destacat que estos reconeixements “atorguen una projecció que des de fora situa la nostra ciutat com un lloc d'interés des d'un punt de vista cultural, patrimonial, turístic, així com comercial i d'inversió econòmica”. Fernández ha manifestat que quan es va proposar dur a terme una Universitat d’Estiu “en el nostre cas es podia vincular perfectament amb el tema del patrimoni”. Finalment, l'alcalde ha agraït els responsables l'organització i ha desitjat que esta segona edició tinga un gran acolliment com el que va tindre l'edició anterior. 

Per la seua part, el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, ha explicat que en eixe procés de territorialització de la Universitat de València “el que pretenem és adequar-nos a les necessitats de cadascun dels territoris i, com no, en el cas de Sagunt i la seua comarca el pas decisiu que ha donat el seu Ajuntament de procurar intentar ser Patrimoni de la Humanitat amb l'aportació de la pròpia Universitat i els seus tècnics”. Ha agraït a l'Ajuntament de Sagunt la confiança depositada en la Universitat de València i  ha destacat el perfil que ha adquirit esta segona edició per la qualitat dels conferenciants, dels membres de les taules redones i “per descomptat per l'excel·lent labor de la professora Ester Alba la qual, amb el seu gran criteri, ha permés que la Universitat d’Estiu a Sagunt tan sols amb dos anys ja siga un referent quan parlem de Patrimoni Cultural Valencià”.
 

 

La professora i coordinadora de la Universitat d’Estiu, Ester Alba, ha manifestat que este projecte s'ha plantejat com un repte més per a obtindre el procés de la candidatura de Sagunt com a patrimoni de la humanitat i que descansa en dos pilars bàsics de la consideració patrimonial “que són d'una banda el ben i per un altre la societat que ha de formar part el repte de construir com custodios el patrimoni cultural”. 

La Universitat d’Estiu de Sagunt pretén ser un punt de trobada de docents, professionals, estudiants i ciutadans de la localitat i el seu entorn pròxim. Sagunt, Patrimoni de la Humanitat és una iniciativa, gratuïta i oberta al públic en general, que compta amb la participació d'especialistes en patrimoni cultural de la Universitat de València (facultat de Geografia i Història i facultat de Ciències Socials) i altres àmbits de la societat. Estes jornades s'emmarquen dins del procés que ha iniciat l'Ajuntament de Sagunt perquè la ciutat present una candidatura a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.