El pavelló per a visitants del Forn Alt Núm. 2 rep el nom de Pavelló Sindicalista Ángel Olmos Gauses

Este dimecres s'ha celebrat un acte de reconeixement a l'històric sindicalista en el lloc, on ja està instal·lada una placa amb la nova nomenclatura

Fotografia d'arxiu de El Económico

El pavelló per a visitants del Forn Alt Núm. 2 ja lluïx la placa amb el seu nou nom: Pavelló Sindicalista Ángel Olmos Gauses, nom que se li ha atorgat en reconeixement de la trajectòria de l'històric sindicalista del Port de Sagunt.

Amb este motiu, la Fundació de la Comunitat Valenciana de Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt, vinculada a l'Ajuntament de Sagunt, ha organitzat un homenatge en reconeixement de la seua figura i a la seua trajectòria en el qual han participat familiars, representants de la Fundació, de l'Ajuntament i de les dos entitats que van formalitzar la petició: CS Comisiones Obreras PV – Camp de Morvedre i Alt Palància i AMIMO (Asociación Memoria Industrial y Movimiento Obrero).

En l'acte s'ha projectat un vídeo en què s'ha repassat la vida del carismàtic sindicalista i la seua obra. Després ha intervingut el net de l'homenatjat, Carlos Baños; el regidor de Memòria Democràtica, Roberto Rovira, i ha clausurat l'alcalde de Sagunt i president de la Fundació, Darío Moreno.

Per a l'alcalde, “l'obra d'Ángel Olmos transcendeix la seua persona, perquè hui dia estem escassos de referents amb majúscules com ho és ell, ja que precisament significa un recordatori de les persones que estan disposades a sacrificar-ho tot per la societat”. Per la seua banda, el regidor de Memòria Democràtica va destacar que “parlar del Port de Sagunt i del moviment obrer en este poble és parlar d'Ángel Olmos, igual que molts altres companys i companyes que ja no estan entre nosaltres; que la seua memòria siga un exemple del que és este poble i que gràcies a persones com ell tenim la societat que tenim”.

Carlos Baños, en representació de la família, va aprofitar per a “agrair als membres de la Fundació que han aprovat per unanimitat este reconeixement”. A més, va afegir que “el Forn Alt núm. 2 és una instal·lació emblemàtica del nostre passat industrial i principal vestigi industrial del nostre poble que representa la memòria obrera i del treball, la consciència i solidaritat de classes i la lluita obrera per a millorar les condicions de treball i de vida, però també de la llibertat i la democràcia. Crec que s'acosta molt al que representava el meu avi”.

Una vida al servici de la lluita obrera

Ángel Olmos va nàixer al Port de Sagunt en 1932. La seua infància es va veure afectada pels horrors de la guerra civil i la posterior instauració de la dictadura franquista. Als 18 anys va començar a treballar en Alts Forns, on ja va començar a lluitar pels drets dels treballadors i de les treballadores, així com contra la dictadura i per la recuperació de les llibertats i la democràcia.

En la petició que van elevar CCOO i AMIMO s'explica que “mentre organitzava la Iª comissió obrera il·legal en Alts Forns, va utilitzar les escletxes de la legalitat franquista per a, des de dins, propiciar la seua caiguda”. Així mateix, “al costat d'altres companys es va arriscar penetrant en el sindicat vertical del règim” i va arribar a ser president de la Unión de Técnicos y Trabajadoras “per a disputar als jerarques del règim la representativitat” dels empleats i les empleades. A més, es va implicar a organitzar-los, “creant consciència de classe perquè s'incorporaren a la lluita contra la dictadura”. Va ser un dels fundadors de CCOO a la comarca i va iniciar també la seua militància en la clandestinitat en el Partit Comunista d’Espanya.

“Ángel Olmos és un referent de lluita obrera per a tota una generació, no sols a Sagunt i la comarca sinó en altres àmbits”, s'argumenta per part de les entitats, ja que a més de ser membre del Comité d'Empresa d’AHV a la fàbrica de Sagunt i secretari general de la Unión Intercomarcal de CCOO Camp de Morvedre i Alt Palància va pertànyer als màxims òrgans de direcció de CCOO a escala autonòmica i estatal.

Olmos va ser triat portaveu unitari del moviment sindical saguntí durant el dur procés de reconversió industrial, que el seu 40 aniversari es commemora ara, després del traumàtic tancament d’AHM.

D'igual mode, va ser impulsor del Pla Estratègic de Sagunt i Comarca, va participar en el Consell Econòmic i Social de Sagunt en representació de CCOO i en quantes plataformes s'han gestat a Sagunt i comarca. Es va implicar en assumptes com l'Agenda XXI o en la defensa del carril bici comarcal i la recuperació de la Vía Verde Ojos Negros-Puerto de Sagunto.

També va ser un ferm defensor de la recuperació i posada en valor del patrimoni històric i industrial i va ser portaveu de la Comissió Ciutadana per a la Defensa de la Gerència Pública per a ús i gaudi de la ciutadana.

Per totes estes raons, Ángel Olmos va obtindre diversos reconeixements, entre els quals destaca el primer premi Gonzalo Montiel, concedit per l'Asociación Memoria Industrial y Movimiento Obrero, i el més recent: la Medalla de Plata de la ciutat de Sagunt, concedida l'any 2021 per part de l'Ajuntament de Sagunt.