Regidoria de Medi Ambient i Transició Ecològica

El Pla Local de Residus Domèstics i Municipals de Sagunt inicia la fase de participació ciutadana

Després d'un diagnòstic inicial i la redacció d'un primer esborrany, les opinions que s'arrepleguen contribuiran a configurar unes conclusions que s'incorporaran al document definitiu

El Pla Local de Residus Domèstics i Municipals en el qual treballa l'Ajuntament de Sagunt encara la seua segona fase, destinada a la participació de la ciutadania en el procés, després d'un primer període en què s'ha fet un diagnòstic inicial i s'ha redactat un esborrany preliminar.

Amb les opinions que s'arrepleguen en este procés participatiu s'obtindran una sèrie de conclusions que s'incorporaran al document definitiu que s'haurà d'aprovar pel Ple de la Corporació Municipal com una ordenança.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha explicat que ja compten amb un primer esborrany: “Ara, s'inicia la fase de participació ciutadana, a través de la qual es pretenen conéixer els hàbits quant a separació de residus de la ciutadania i la seua percepció sobre la qualitat del servici de recollida, la ubicació de contenidors o la necessitat de rebre més i millor informació”. El primer edil ha animat a tots els veïns i les veïnes a participar, ja que totes estes dades s'arreplegaran i serviran per a redactar la versió definitiva del document. “Donar lloc a una ciutat sostenible i habitable és una de les nostres prioritats. Estem avançant en diferents fronts, però, sens dubte, millorar la recollida i el tractament dels residus i, sobretot, reduir la seua generació és fonamental”, ha afirmat.

Per la seua banda, el regidor de Medi Ambient i Transició Energètica, Jorge Vidal, ha afegit que s'estan fent “passos decidits” per a millorar la gestió dels residus en el municipi i, sobretot, treballar en la conscienciació ciutadana: “Amb el Pla Local de Residus es pretén optimitzar al màxim els processos que depenen de l'Ajuntament. Això va des de la instal·lació de nous contenidors de bioresidus o oli a la millora de la SAG”. El regidor també ha subratllat que és fonamental oferir informació suficient a la ciutadania i treballar la sensibilització: “Més enllà de millorar la recollida selectiva i el posterior tractament dels residus, el més important és reduir al màxim la seua generació i eixe és un esforç que depén de totes i tots”.

El pla, que tindrà vigència fins a desembre de 2030, i les determinacions del qual seran vinculants i d'obligada execució per a les entitats públiques i privades així com per a les persones residents en el municipi de Sagunt, contemplarà quatre eixos estratègics: en primer lloc, el consum responsable, la prevenció de generació de residus i la seua reutilització; el segon epígraf es dedicarà a les millores en la gestió dels residus; el tercer es centrarà en la transparència, la informació a la ciutadania i l'ordenament en la gestió de residus; finalment, el quart eix es basarà en l'educació ambiental.

En la pràctica, estes línies estratègiques es traduiran en un impuls a la reutilització i el reciclatge, l'ampliació del nombre de contenidors, la millora del procés de recollida, i la informació i conscienciació de la ciutadania per a la reducció de residus, el consum responsable i el correcte depòsit dels residus generats.

Segons consta en l'informe de la primera fase, l'objectiu principal del Pla Local de Residus Domèstics i Municipals és “establir les disposicions pertinents i proposar l'ordenació material i territorial de la gestió dels residus de competència municipal, generats en el municipi de Sagunt, per a donar compliment a les previsions contingudes en la Llei Estatal 7/2022 i Autonòmica 5/2022, i a l'encara vigent Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) en el Pla Estatal Marc de Gestió de Residus i en la normativa d'aplicació en matèria de residus”.

Ara el projecte es troba en una fase oberta a la participació de la ciutadania a través d'una enquesta telemàtica sobre el futur pla, a la qual es pot accedir clicant a l'enllaç. Amb les respostes que s'arrepleguen s'elaborarà posteriorment un informe de resultats finals que s'analitzaran els resultats obtinguts durant el testatge per a incorporar les seues conclusions a la proposta definitiva.