El Ple de l'Ajuntament de Sagunt corresponent al mes de maig va aprovar instar la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació a augmentar el nombre de places oferides per a la realització de les Proves Unitàries de Certificació del C1 de valencià en l’EOI de la Comunitat Valenciana. Així mateix, va acordar instar la Conselleria que faça un diagnòstic sobre l'oferta i la demanda de places per a obtindre una certificació del nivell de valencià, en el qual puga participar tota la comunitat educativa i els sindicats.
La moció presentada pel regidor i portaveu del PSOE, Javier Raro, a la qual es va afegir una esmena de Compromís, va ser votada a favor per PSOE, Compromís i EU-PODEM, mentre que es va abstindre IP i van votar en contra PP i VOX.
L'esmena proposada per Compromís i acceptada pel PSOE, va afegir un nou punt a la moció, en el sentit de mantindre i augmentar els recursos, professorat i grups de valencià en les EOI de la Comunitat Valenciana perquè el professorat i els centres puguen ensenyar i dur a terme les proves de certificació pertinents del nivell d'aprenentatge C1 i altres nivells de valencià.
La moció assegura que a la Comunitat Valenciana «existix una àmplia necessitat de certificar els coneixements de valencià que afecta una gran part de la població, també a Sagunt». A això, s'afig que estar en possessió del títol que acredite el nivell de maneig del valencià «és un requisit per a accedir a molts llocs de treball, especialment per a l'accés a la Funció Pública autonòmica».
A més, tal com se cita en la moció, són diversos els organismes amb capacitat administrativa i legal per a realitzar les proves i expedir els títols oficials: l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI), la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV) i la Comissió Interuniversitària d'Estandardització d'Acreditacions de Coneixements de Valencià (CIEACOVA). «No obstant això, l'oferta de places és substancialment menor a la demanda».
«Esta realitat es materialitza especialment en el procés de matrícula del torn lliure per a realitzar les Proves Unitàries de Certificació (PUC) del C1 de valencià en la EOI. L'alumnat oficial de la EOI que està matriculat en un curs de certificació té plaça garantida i les restants són les que s'oferixen a les persones que van per lliure, és a dir, que preparen l'examen pel seu compte i es presenten directament a la prova», expressa la moció.
A més, s'assegura que «són recurrents» les queixes per part de l'alumnat lliure, «perquè les places per a inscriure's en l'examen s'esgoten minuts després que s'haja obert el termini per a apuntar-se. Així, persones que porten tot l'any preparant-se per a les PUC no tenen l'oportunitat d'accedir al títol de certificació del valencià, fet que suposa en molts casos un desavantatge o obstacle per a accedir al mercat laboral o a llocs de treball de major qualitat».
Segons dades reflectides en el text de la moció, en 2022 les places que es van oferir per al C1 de valencià per al total de la Comunitat Valenciana van ser 4.436, «les quals es van esgotar amb rapidesa». Després, en 2023, es van habilitar un total de 5.372 places a través de la contractació temporal de més professorat.
Enguany, en la convocatòria de 2024, i segons ha explicat la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació, «s'han oferit 850 places, que és el màxim d'exàmens que poden corregir el professorat de l’ EOI». A més, «han descartat l'opció de tornar a contractar professors i professores externs amb la finalitat d'augmentar el nombre de places disponibles».
Esta disminució en la quantitat de places oferides «suposa un perjudici per a totes les persones que necessiten un títol acreditatiu del seu nivell de competència en la nostra llengua, atés que este és moltes vegades un requisit o, almenys, un mèrit, per a poder accedir a determinats treballs en el sector privat i a la majoria dels llocs en l'Administració Pública valenciana».
La moció afig: «Garantir l'accés a l'educació i formació, també en diverses llengües i, especialment, en una de les llengües oficials del nostre territori, és un deure de les institucions públiques, però també una part crucial de les polítiques d'ocupació». I, finalment, conclou: «Invertir en la formació acadèmica de la ciutadania en edat de treballar és un element dinamitzador del mercat laboral, al mateix temps que permet reduir la taxa de desocupació i accedir a treballs de major qualitat, amb més estabilitat i millors salaris».