El ple aprova destinar 380.000 euros al pagament del deute de la Fundació del Patrimoni Industrial

La proposició va ser aprovada pels vots a favor de l'Equip de Govern i Iniciativa Porteña. Amb el vot en contra del Partit Popular i l'abstenció de Ciutadans
Imagen 1
El ple ordinari de gener va aprovar ahir que l'Ajuntament de Sagunt habilite, de la forma més urgent possible i mitjançant les pertinents modificacions de crèdit o utilitzant qualsevol altra disponibilitat econòmica, la partida necessària per al pagament de tots els deutes de la Fundació del Patrimoni Industrial i les obligacions d'indemnització per acomiadament dels treballadors d’esta institució, totes elles valorades en un total de 380.000 euros.

La proposta d'ADN-Morvedre va ser recolzada per la resta de l'Equip de Govern (Compromís, Esquerra Unida i PSOE) així com també d'Iniciativa Porteña. Per la seua banda, el Partit Popular va votar en contra i Ciutadans es va abstindre a causa de l'existència d'un informe en contra procedent d'Intervenció.

Segons manifesta la proposta, presentada pel regidor de Patrimoni Industrial, Pablo Abelleira, des de la constitució de la Fundació del Patrimoni Industrial (27 de maig de 1994), esta ha sigut una font inesgotable de despeses i problemes per a la ciutat. Considerant que la Fundació és una entitat cultural privada en la qual l'Ajuntament de Sagunt ha realitzat importants inversions de capital públic per al seu funcionament i millora d'instal·lacions sense que s'haja donat el resultat de les finalitats reflectides en l'article 6 dels seus Estatuts que destaca la difusió, conservació i projecció del Patrimoni Industrial. Per este motiu i davant la falta d'iniciativa per part de la direcció i administració de la Fundació, es va sol·licitar un canvi en els estatuts, on l'Ajuntament de Sagunt ocupara la presidència i la majoria en la direcció i responsabilitat de la institució.

Amb tot açò, el pla de viabilitat i recuperació d'esta entitat ofereix una solució econòmica a la situació de fallida i inactivitat que representa una quantitat molt inferior a les aportacions totals que s'han realitzat fins avui, sense perjudici que una vegada engegada la nova gestió, s'inicien els procediments per a fiscalitzar els motius i les responsabilitats que han portat a esta entitat a la situació d'insolvència i deute i recuperar per als fons públics la inversió ara sol·licitada, segons explica la moció.

D'altra banda, cal assenyalar que, malgrat ser aprovada esta proposició d'ADN-Morvedre, hi ha un informe del Secretari General així com també un de l'Interventor. Pel que fa a l'informe del Secretari General, este declara que des de la creació de la Fundació, l’Ajuntament de Sagunt ha anat atorgant subvencions, les quals poden quantificar-se en una quantitat que s'aproxima als 200.000 euros i ha anat assumint costos de rehabilitació del Forn Alt, exposicions, visites guiades, etc., amb un muntant important. A data 16 de juny de 2016 les quantitats directa o indirectament relacionades amb la Fundació del Patrimoni Industrial de Sagunt, que ha suportat l'ajuntament, superen els 800.000 euros. A més a més, s'ha d'afegir que, dins dels plans estatals o autonòmics, l'Ajuntament de Sagunt també ha invertit en immobles de titularitat de la Fundació (Museu Industrial o actuacions en el Forn Alt) quantitats molt importants i ha vingut abonant part dels costos de manteniment i trasllat de l'Arxiu Industrial.

En este context, l'informe de la Secretaria General conclou que, partint del deficient funcionament de la Fundació i, per tant, del notori incompliment de les finalitats per a les quals va ser creada, en la legislació vigent existixen mecanismes suficients, si no s'opta per la modificació o fusió, per a procedir a l'extinció de la Fundació.

Per la seua banda, l'informe de l'Interventor, manifesta que la quantitat de la qual es parla (380.000 euros) és una quantia desconeguda al no aparèixer justificada i rubricada a l'expedient de la proposició portada al ple. Així mateix segons l'informe d'Intervenció, resulta inadequat reconèixer l'assumpció d'algun pagament a qui no resulta creditor legítim de l'Ajuntament de Sagunt. Al no existir un deute vençut, líquid i exigible que motive un desemborsament econòmic per part de l'Ajuntament de Sagunt per als deutes de tercers cap a la Fundació, informa en contra d’esta proposta.​
​​