El Ple aprova instar el Govern d'Espanya a controlar el preu de la llum i del gas per a xicotets consumidors

La moció de Compromís i Esquerra Unida exigix mesures d'urgència davant la pujada del preu de la llum durant l'onada de fred, com ara una tarifa regulada real o la creació d'una empresa de capital i gestió pública


El Ple de la Corporació ha aprovat instar el Govern d'Espanya a controlar el preu de la llum i del gas per a xicotets consumidors i consumidores. En la sessió plenària ordinària de gener celebrada esta vesprada, Compromís i Esquerra Unida han refós les seues mocions per a presentar una única que, finalment, ha comptat amb els vots a favor de PSOE, Compromís, Iniciativa Porteña i Esquerra Unida i els vots en contra del Partit Popular, Ciutadans i Vox.

 

Després de l'aprovació de la moció s'han adoptat els següents acords: instar el Govern d'Espanya perquè, davant la crisi econòmica i sanitària, i encara més durant els mesos de més fred, pose fre a l'especulació energètica amb el control del preu de la llum i del gas per als i les xicotetes consumidores, en virtut de l'article 5 de la Directiva 2019/944; instar el Govern d'Espanya a la posada en marxa d'una tarifa regulada real i no desregulada i sota criteris de mercat com l'actual, que substituïa l'actual PVPC; instar el Govern d'Espanya a revertir la privatització d'empreses com ENDESA o Repsol per a crear una empresa amb capital 100% públic i de gestió pública que impulse les energies renovables i la necessària transició energètica.

 

D'altra banda, altres acords són instar les administracions públiques a reforçar encara més les polítiques d'impuls a l'autoconsum fotovoltaic, la generació distribuïda i les Comunitats Energètiques Locals; instar la Diputació de València que les futures licitacions de la Central de Compres que pose a la disposició dels ajuntaments es realitzen tenint en compte si les empreses energètiques han sigut sancionades per pràctiques il·legals per l'organisme regulador, i fer arribar estos acords al Govern d'Espanya, al Consell, al Congrés i Senat i a les Corts Valencianes.

 
El regidor de Compromís, Pepe Gil, encarregat de presentar la moció


Segons la moció refosa, «el preu de la llum ha patit una gran pujada els primers dies de 2021, una pujada especialment perversa perquè coincidix amb l'onada de fred causada per la borrasca Filomena que ha assotat tot el territori de l'Estat, incloent al País Valencià, amb temperatures mínimes de rècord històric. Esta situació és realment preocupant, ja que afecta a tota la societat, colpejada per la crisi sanitària del Coronavirus i, especialment, a les famílies més vulnerables».

 

El text recorda que el dret a l'habitatge «és un dret consagrat en la Constitució Espanyola en l'article 47 i que, d'acord amb Nacions Unides, “un habitatge digne, ha de tindre accés permanent d'energia per a la cuina, la calefacció i l'enllumenat”. Malgrat això, la pobresa energètica continua sent un greu problema per a milers de llars. Les mesures com el bo social elèctric van en bona direcció però són sol descomptes d'un 25% en part de la tarifa i subjectes a un límit de consum energètic i, a més, cal complir uns requisits molt concrets per a poder-se beneficiar. Així que, malgrat existir el bo social, si el preu de l'energia i el gas es disparen en plena onada de fred, es llança a milers d'economies familiars a la pobresa energètica».

 
El portaveu d'Esquerra Unida, Guillermo Sampedro, encarregat de presentar la moció


Durant la borrasca Filomena «totes les llars han necessitat més consum energètic per a lluitar contra el fred i d'això s'han aprofitat companyies energètiques com Iberdrola, Repsol o Cepsa (immerses totes elles en escàndols de portes giratòries amb ex-governants dels grans partits). Cal recordar que estes grans companyies no sols es beneficien dels diners de les ciutadanes i ciutadans directament de la seua factura, sinó també ho fan a través de diners públics mitjançant subvencions i ajudes al sector. Són, per tant, dependents de l'Estat i al seu torn de les arques públiques, que amb molt d'esforç plena la gent honrada que paga correctament els seus impostos a este país. Cal recordar també que en l'acord de govern que van signar els partits que conformen el Govern d'Espanya, al punt 3.2, totes dos formacions polítiques es van comprometre a la reforma de l'actual mercat energètic.

 

La moció assenyala que el govern de coalició «ha de desenvolupar reformes del mercat energètic que corregisquen les anomalies. Entre elles està la fiscalitat de les empreses energètiques i també noves formes per a aconseguir un sistema energètic més just i que cuide dels més vulnerables, així com una aposta clara per les energies renovables».​