El Ple de l'Ajuntament de Sagunt, celebrat este dijous 27 de desembre, va aprovar la moció presentada pel Partit Popular (PP) en defensa de la caça, en la qual s'urgia que “es prenguen mesures immediates en defensa del sector cinegètic i s'acceleren els treballs encaminats a dissipar dubtes i consolidar una activitat tan important per a l'economia del nostre país que implica sectors molt diversos”, segons el portaveu del partit, Sergio Muniesa. La moció va tirar avant amb el vot favorable dels partits polítics, excepte Esquerra Unida i ADN Morvedre que van votar en contra, i Iniciativa Portenya i l'edil del grup mixt, José Vicente Muñoz, que es van abstindre.
En l'acord plenari es referia a la caça com “una activitat econòmica legítima, necessària per a l'interés general, ja que, a més de mantindre un alt compromís amb la conservació de la biodiversitat, genera renda i ocupació, representa una oferta turística singular per al món rural amb demanda internacional i es desenvolupa en zones de l'interior del nostre país, contribuint a disminuir el preocupant fenomen de la despoblació”.
A més, la moció recollia que segons la Fundació per a l'Estudi i la Defensa de la Naturalesa i la Caça, així com la real Federació Espanyola de Caça, a Espanya existixen aproximadament uns 332.000 caçadors federats i s'expedixen unes 800.000 llicències anuals. Segons la consultora Deloitte, l'activitat cinegètica representa el 0’3% del Producte Interior Brut (PIB) espanyol, una despesa de més de 6.475 milions d'euros i genera 187.000 ocupacions. Però, a més de l'aspecte econòmic, a través de la contribució de la caça al Productor Interior Brut (PIB) i generació de retorns fiscals i manteniment d'ocupació, l'activitat cinegètica contribuïx a un desenvolupament social associat a la sensibilització, ja que sense caça no s'entendria la protecció i conservació d'espècies, tant animals com vegetals, i la conservació del patrimoni natural, forestal i històric.
Sergio Muniesa va especificar que “és d'especial interés, en este moment, la contribució que des del sector cinegètic s'està oferint a les mesures de control i prevenció d'episodis de risc sanitari com els derivats de malalties com la mixomatosis, la tuberculosi o la temuda pesta porcina africana, present ja en diversos països europeus i que podria causar danys amb incalculables conseqüències sobre la cabanya porcina espanyola”.
“En definitiva, la caça equilibra aspectes econòmics, de desenvolupament del medi rural i de conservació de la naturalesa. En el cas d'espècies de caça major, hui la caça és, probablement, l'únic instrument real disponible per a controlar poblacions davant l'absència de predadores naturals necessaris per a mantindre un equilibri amb la capacitat dels ecosistemes. Este fet queda demostrat en diferents espècies com és en la gestió poblacional del porc senglar a la regió del Pirineu”, va afegir Muniesa.