El ple aprova sol·licitar la declaració de la Festa de Moros i Cristians de Sagunt com a Festa d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana

La proposta busca afavorir la visibilitat i protecció d'una de les tradicions més arrelades de Sagunt

Imatge d'arxiu del pregó de Moros i Cristians de Sagunt de 2024

En el Ple ordinari corresponent al mes de febrer, la Corporació Municipal de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar ahir una moció per a sol·licitar a la Generalitat Valenciana la declaració de la Festa de Moros i Cristians de Sagunt com a Festa d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, es va acordar també declarar la Festa de Moros i Cristians de Sagunt com a Bé Immaterial de Rellevància Local i donar trasllat del contingut de la moció juntament amb la documentació pertinent a la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, al secretari autonòmic de Turisme i al director general de Turisme.

La moció va ser presentada per PSOE, PP i Vox a proposta de l'Associació de Festes de Moros i Cristians de Sagunt i va ser exposada pel president de l'entitat, Patrick Salvador. La moció va ser aprovada amb els vots a favor de PSOE, PP, Vox, Compromís per Sagunt i EU-Podem, i amb l'abstenció d'IP.

El president de l'Associació de Festes de Moros i Cristians, Patrick Salvador, en la seua intervenció

Tal com explica la moció, la Festa de Moros i Cristians “constituïx una de les manifestacions culturals i tradicionals més emblemàtiques de la nostra ciutat”. Es tracta d'un esdeveniment que “revaloritza i fusiona valors històrics, culturals i lúdico-festius” de les nostres tradicions, fomentant així “la integració i participació de la ciutadania”, especialment impulsant el teixit social, econòmic i turístic de la regió.

Fa ja 35 anys que l'associació organitza esta festivitat, en representació de totes les comparses i persones festeres del municipi. Per això, mitjançant esta sol·licitud es pretén posar en valor una festa que “any rere any rememora i transmet fets històrics esdevinguts en el segle XIII”.

La festivitat se celebra cada últim cap de setmana de setembre i primer d'octubre des de 1989, “en honor a la Mare de Déu del Remei”. No obstant això, ha anat evolucionant per a convertir-se “en un referent de la cultura local i valenciana”. Entre els elements destacables d'esta festa es troba “la singularitat de les seues representacions historicoartístiques” que compten amb la participació d'entitats locals ciutadanes. Entre eixes representacions es troben El Despullament del Moro, la Gran Entrada de Moros i Cristians i les Ambaixades.

Mitjançant la Festa de Moros i Cristians, a més, “queda reflectida també la mescla de les cultures cristiana, islàmica i jueva tan característica de la nostra ciutat”. Així mateix, es destaca la “riquesa i diversitat” d'esta celebració, que atrau anualment “a centenars de visitants”, contribuint d'eixa forma a la promoció de la ciutat. D'altra banda, també afavorix l'atractiu de la festa l'entorn històric en el qual es desenvolupen els actes, com ara el Teatre Romà, el barri antic de la ciutat i el Castell.

Imatge d'arxiu del pregó de Moros i Cristians de Sagunt de 2024

Per tant, “esta festivitat constituïx una ferramenta de protecció i conservació de les nostres tradicions”. A més, “és un mecanisme didàctic que ens permet transmetre a les generacions més jóvens la rica història de la nostra ciutat, al mateix temps que fomentem la participació ciutadana i la cohesió social”. Així mateix, les celebracions contribuïxen a la difusió de valors com la inclusió i la tolerància “en transmetre un missatge de respecte entre cultures i civilitzacions”.

Declarar les Festes de Moros i Cristians de Sagunt com a Festa d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana és “un pas fonamental per a garantir la protecció, difusió i promoció d'este important llegat”. Així mateix, este reconeixement oficial “permetrà consolidar Sagunt com un referent en la conservació del patrimoni històric valencià”.