El Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar en l'última sessió ordinària del 29 de maig instar la Conselleria de Medi Ambient perquè inicie el procediment per a la declaració de Paisatge Protegit de les muntanyes litorals situades entre el riu Palància i el riu Belcaire. La proposta presentada pels portaveus dels grups Compromís, Esquerra Unida, ADN Morvedre i PSPV-PSOE, va ser aprovada amb els vots a favor de l'Equip de Govern (Compromís, EU, ADN Morvedre i PSPV-PSOE) i el grup de no adscrits i els vots en contra del PP, Iniciativa Porteña i Ciudadanos.
Així mateix, s'ha acordat que, en coordinació amb els altres municipis que ja estan inclosos en la declaració, s'elabore una memòria justificativa del futur espai natural protegit, traslladant estos acords a la Conselleria i a Acció Ecologista-Agró. La iniciativa també compta amb el suport d’Acció Ecologista-Agró, pel Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEU/Birdlife), Societat Valenciana d’Ornitologia, la plataforma El pinyal no es toca i la plataforma Per la defensa de la muntanya de Romeu.
Esta proposta de declaració de part del terme municipal de Sagunt com a figura de Paisatge Protegit naix de la necessitat de garantir el futur d'unes muntanyes que tenen un gran atractiu turístic i conformen el fons del paisatge de la costa i els pobles, cercant una protecció que preserve la integritat de l'espai, al mateix temps que no es limiten els usos actuals i sostenibles amb el medi natural.
El regidor de Medi Ambient, Enric Ariño, va explicar que l'espai proposat ocupa 17.000 hectàrees entre les províncies de València i Castelló, i està delimitat pel riu Palància a l'oest, el riu Belcaire al nord, al sud per la serra Calderona i l'est per la plana litoral. Esta àrea, segons la moció, conté un notable patrimoni històric i arqueològic, i un espai cultural i d'oci en el qual es pot practicar esport, però tot açò ha de comptar amb una correcta regulació. Per tant, l'objectiu del Paisatge Protegit és la conservació dels paisatges i de l'entorn natural i cultural, contribuint amb açò a la consolidació de la diversitat i identitat del territori. Una altra finalitat important és la posada en valor dels recursos ambientals i culturals, la qual cosa també seria un motor per a l'activitat econòmica de les poblacions de la zona i, en conseqüència, per al desenvolupament sostenible local, especialment el turisme.