Ahir es va presentar la sèrie documental 'La Guerra Civil a Sagunt'
Es tracta d'una coproducció de l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica i el Gabinet de Comunicació, i l'associació Esfera Morvedre
Sol·licita la reparació dels danys produïts per les obres a la platja d'Almenara i informació sobre la tramitació i terminis del projecte de regeneració de les platges de Canet, Almardá, Corinto i Malva-rosa
El Ple Municipal de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat per unanimitat en la sessió ordinària de desembre, una declaració institucional acordada per tots els grups polítics municipals i a proposta de l'Associació Veïnal de les platges d’Almardà, Corinto i Malva-rosa. La declaració institucional recull les reivindicacions municipals i veïnals sobre eixa part de la costa.
La declaració institucional recull huit mesures. D'una banda, instar la Direcció General de la Costa i la Mar perquè repare urgentment els danys produïts per les seues empreses concessionàries a les nostres platges. També que active els informes de monitoratge, vigilància i correcció de la Declaració d'Impacte Ambiental del projecte d'estabilització del front litoral de La Llosa i Almenara, sol·licitant que en estos informes es recullen els efectes produïts en la costa del terme municipal de Sagunt. A més, sol·licitar a esta direcció general informació urgent sobre l'estat de tramitació i terminis previstos per a aprovar el projecte de regeneració de les platges de Canet, Almardà, Corinto i Malva-rosa. En este punt, també instar la seua finalització amb urgència, i sol·licitar que el projecte reculla la instal·lació de bioesculls submergits, sistemes de protecció per a retindre els sediments, l'aportació d'arena per a compensar l'arena perduda i la construcció dels cordons dunars.
D'altra banda, l'Ajuntament encarregarà al Laboratori de Costes de la Universitat Politècnica de València (UPV) que continue realitzant el seguiment, vigilància i estudi de l'evolució de la costa de Sagunt. Fins ara, des d'Alcaldia ja s'havia encarregat al Laboratori de Costes de la UPV un estudi o informe, i amb els nous que se li encarreguen es podrà comprovar l'evolució del litoral.
Altres dos punts del document incidixen en què l'Ajuntament de Sagunt s'adherisca al de Canet d'en Berenguer en el projecte de bioesculls geotèxtils per a presentar a la Unió Europea, i als treballs encarregats per Canet a la UPV per a realitzar un estudi de necessitats urgents de les platges de tots dos municipis.
D'altra banda, l'Ajuntament de Sagunt organitzarà la participació dels veïns en la concentració convocada pel Moviment SomosMediterrania, el 21 de gener a Madrid. L'Ajuntament s'encarregarà de la promoció i divulgació de l'esdeveniment, i estudiarà la manera de proporcionar els mitjans de transport adequats.
Finalment, l'Ajuntament formalitzarà un recurs sol·licitant l'anul·lació del Reial decret 668/2022 pel qual es modifica el Reglament General de Costas.
Tal com apunta el text argumentatiu de la declaració institucional, les platges del nord de Sagunt (platges d’Almardà, Corint i Malva-rosa) han sigut objecte d'una «dura» intervenció des del mes d'octubre de l'any 2021 per a realitzar l'obra del “Projecte Constructiu que permeta estabilitzar el front litoral en els termes municipals de La Llosa i Almenara (Castelló)” (expedient de referència 12-0305) per part de la Direcció General de la Costa i la Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica.
D'una banda, la retirada de gran quantitat d'arena i graves d'estes platges ha produït «efectes no desitjats», com la reducció de l'amplària de les platges i el descens de la seua altura respecte del nivell de la mar, «la qual cosa les fa més vulnerables davant futurs temporals. Estes actuacions van ser realitzades sense disposar de cap mena de Declaració d'Impacte Ambiental (DIA), a pesar que la DIA del projecte d'Almenara indicava que estes graves havien de ser extretes de diverses pedreres situades a l'interior de la província i ser transportades a Almenara per “carreteres convencionals”», explica la declaració institucional. A més, «els nous espigons construïts en la costa d'Almenara han causat, en un curt espai de temps, una erosió important a les platges del nord de Sagunt».
D'altra banda és «altament preocupant constatar que el projecte esmentat ha desaparegut de la pàgina web del Ministeri i, en el seu lloc, tal Direcció General ha publicat una descripció succinta d'un altre projecte, amb el mateix títol, però amb un contingut diferent del Projecte 46-0348. Esta manera d'actuar no fa sinó causar confusió perquè, hui dia, no se sap quin és el projecte que serà implementat, quines al·legacions han sigut tingudes en compte i, el més important, la data d'iniciació i l'abast d'este», recull la declaració institucional.
Al mateix temps es comprova que el recentment aprovat Reial decret 668/2022, publicat en el BOE del dia 2 d'agost de 2022, de modificació del Reglament General de Costas, produirà una modificació en la delimitació dels béns demanials de l'Estat, amb pèrdues de terrenys i propietats que fins ara eren de titularitat tant privada com pública, «pel mer fet que els afecte una onada en algun temporal. Es considera inadmissible que l'Estat pretenga solucionar els problemes de la delimitació marítimo-terrestre mitjançant l'ocupació i expropiació de béns en lloc de prendre mesures per a la protecció d'estos béns que, en la seua majoria, van ser construïts amb tot el respecte cap a les normes existents o que en el seu moment, i durant molts anys, han tingut l'aprovació de l'Administració, i sense considerar que, en molts casos, l'avanç de la mar ha sigut propiciat per actuacions de la mateixa Administració», indica el text expositiu de la declaració institucional.
Es tracta d'una coproducció de l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica i el Gabinet de Comunicació, i l'associació Esfera Morvedre
La música de l'universal compositor nascut a Sagunt és la protagonista d'una sèrie d'esdeveniments que es prolongaran fins a maig de 2025
Les tres pròximes cites seran el dimarts 3 de desembre, a la plaça del Pi, el dimarts 10 de desembre a la plaça La Marina, i el dimarts 17 de desembre al Terraet de Baladre