El Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar per unanimitat en la sessió celebrada ahir dimarts, 27 de febrer, una declaració institucional per la igualtat d'oportunitats entre dones i homes a proposta de la delegació d'Igualtat, amb motiu del Dia Internacional de la Dona. Entre els acords es troba commemorar el 8 de Març promovent actuacions des de totes les àrees municipals dirigides a reforçar el principi d'igualtat entre dones i hòmens, entre uns d’altres.
La moció contempla instar a aplicar immediatament les mesures que formen el pacte d'Estat per a la lluita contra la Violència de Gènere o promoure campanyes d'informació i sensibilització permanents i accessibles a tota la població en matèria d'igualtat, especialment a la joventut. Un altre aspecte destacable de la moció és la de facilitar el desenvolupament del Reglament Intern per a la Transversalitat de Gènere aprovat pel Ple Municipal en 2014.
La iniciativa aprovada contempla instar el Govern Central perquè inicie els tràmits per a aprovar una llei d'equiparació efectiva salarial entre dones i hòmens, així com instar als partits polítics amb representació parlamentària perquè agiliten els tràmits d'aprovació de la llei; que destine recursos en inspecció del treball i seguretat social per a detectar i sancionar discriminacions directes i indirectes salarials per raó de sexe, i que equipare els permisos de paternitat i maternitat.
Amb esta moció, l'Ajuntament es compromet també a augmentar el pressupost de servicis i programes destinats a la prevenció de la violència de gènere i al foment de la igualtat, així com traslladar els acords i compromisos a les institucions corresponents.
A més, es va aprovar donar cobertura legal a l'atur institucional de dones dijous que ve, 8 de març, impulsat per nombroses organitzacions del moviment feminista a tot el món, i, per tant, l'Ajuntament facilitarà totes les mesures necessàries per a garantir l'exercici del dret fonamental de vaga.
DECLARACIÓ INSTITUCIONAL 8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LES DONES 2018
L'article 14 de la Constitució espanyola proclama el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe. Per la seua banda, l'article 9.2 consagra l'obligació dels poders públics de promoure les condicions perquè la igualtat siga real i efectiva.
La igualtat entre dones i hòmens és un principi jurídic universal reconegut en diversos textos internacionals sobre drets humans, entre els quals destaca la Convenció sobre l'eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona, aprovada per l'Assemblea General de Nacions Unides al desembre de 1979 i ratificada per Espanya en 1983.
La igualtat és, així mateix, un principi fonamental en la Unió Europea. Esta igualtat entre dones i hòmens i l'eliminació de les desigualtats són un objectiu que ha d'integrar-se en totes les polítiques i accions de la Unió i dels seus estats membres.
Davant la inacceptable violència masclista que només a Espanya ha suposat l'assassinat de més de 1.000 dones en aproximadament 14 anys, se sumen les conseqüències infames que en ple segle XXI té la desigualtat entre dones i hòmens a tot el món.
Esta desigualtat es manifesta diàriament en múltiples àmbits però, sens dubte, en el camp laboral és on es presenten d'una forma més evident: la bretxa salarial entre gèneres és del 20% a favor dels hòmens; les dones seguixen assumint a tot el món una càrrega desproporcionada de treball no remunerat; els permisos de maternitat i paternitat que possibiliten el repartiment de responsabilitats en la cura de filles i fills entre tots dos progenitors són nuls o escassos; les dones representen un 63% de l'activitat laboral mundial dels qui treballen i perceben ingressos al marge de disposicions legals formals, incloses les de control tributari estatal; les dones migrants es veuen sotmeses a condicions laborals més precàries que els hòmens migrants veient-se exposades a jornades de treball més llargues i a un accés a la protecció social inexistent o molt limitat; la violència contra les dones en l'espai laboral és una realitat inadmissible: només en la Unió Europea el 32% del 55% de les dones que asseguren haver experimentat assetjament sexual, ho han patit en el seu lloc de treball; les dones representen el 65% de la població mundial que havent aconseguit les edats previstes per les lleis per a rebre una pensió de jubilació no la reben. Tot açò per esmentar solament algunes dades que constaten la preocupant situació de les dones en el camp laboral a escala mundial.
Davant d’açò, acabar amb la discriminació entre dones i hòmens resulta, no solament un deure ètic, sinó un inajornable compromís històric en el qual totes les institucions de l'Estat han de participar activament.
El pròxim 8 de Març se celebra el Dia Internacional de les Dones i este dia és cada vegada més una ocasió per a reflexionar sobre els avanços aconseguits, exigir canvis i celebrar els actes de valor de dones comunes que han exercit una funció extraordinària en la història, reclamant drets bàsics com l'accés a l'educació, la cultura, el treball o la política.
És necessari acabar amb les moltes discriminacions a què les dones estan sotmeses, laboral, salarial, sostre de cristall, falta de representativitat i de referents femenins, falta de coresponsabilitat familiar o assignació d'estereotips per qüestions de gènere.
Com hem esmentat anteriorment, els poders públics tenen l'obligació d'adoptar mesures d'acció positiva per a fer real la igualtat econòmica, social i cultural, per a aconseguir una societat més democràtica, més justa, solidària i igualitària.
L'Administració local es constituix com l'agent dinamitzador més apropiat per a promoure una societat veritablement igualitària, promovent accions concretes dirigides a la prevenció de conductes discriminatòries i a la previsió de polítiques actives d'igualtat sobre els diversos àmbits socials i culturals.
És necessari un esforç col·lectiu, per la qual cosa els ajuntaments han de fomentar la mobilització i sensibilització de la societat en general a través de la conscienciació de la ciutadania.
Per tots estos motius, l'Ajuntament de Sagunt es compromet a:
PRIMER: Commemorar el 8 de Març com a Dia Internacional de les Dones, promovent actuacions des de totes les àrees municipals dirigides a reforçar el principi d'igualtat entre dones i homes.
SEGON: Instar l'aplicació immediata i al seguiment de les mesures que formen el Pacte d'Estat per a la lluita contra la Violència de Gènere.
TERCER: Promoure campanyes d'informació i sensibilització permanents i accessibles a tota la població en matèria d'igualtat.
QUART: Impulsar campanyes de sensibilització dirigides a la gent jove.
CINQUÉ: Facilitar el desenvolupament del Reglament Intern per a la Transversalitat de Gènere aprovat pel Ple Municipal en 2014 ( BOP núm. 61, 31 de març de 2015).
SISÉ: Augmentar el pressupost de servicis i programes destinats a la prevenció de la violència de gènere i al foment de la igualtat.
SETÈ: Davant l'anunci dels sindicats de donar cobertura legal el pròxim 8 de Març a l'atur internacional de dones impulsat per nombroses organitzacions del moviment feminista a tot el món, Esta administració es compromet a facilitar totes les mesures necessàries per a garantir l'exercici del dret fonamental de vaga previst en la nostra Constitució i en la nostra llei, a totes aquelles persones compromeses amb acabar amb la discriminació social, legal, política, moral i verbal contra les dones del món.
VUITÉ: Demanar al Govern Estatal que inicie els tràmits per a aprovar una llei d'equiparació efectiva salarial entre hòmens i dones.
NOVÉ: Instar els partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats a presentar propostes i que agiliten els processos per a aprovar la llei.
DÈCIM: Instar al Govern Estatal a destinar recursos en inspecció del treball i seguretat social per a detectar i sancionar discriminacions directes i indirectes salarials per raó de sexe.
ONZÉ: Instar el Govern Estatal a equiparar els permisos de paternitat i maternitat i, a més, fer que siguen intransferibles i cent per cent remunerats, amb el calendari d'implementació respectiu.
DOTZÉ: Donar trasllat dels presents acords al Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat, als/les portaveus dels diferents grups parlamentaris del Congrés, a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, als/les portaveus dels grups parlamentaris de les Corts, així mateix que es publicite per les vies habituals i es comunique al teixit associatiu de Sagunt.
TRETZÉ: En la mesura de les respectives competències, integrar de forma activa i transversal el principi d'Igualtat de tracte i oportunitats entre dones i hòmens, en el desenvolupament de totes les seues accions i decisions, especialment en els següents àmbits: accés i promoció en l'ocupació; eradicació de la violència de gènere; educació; pensions; salut; esport; representació política i social; recerca; desenvolupament i innovació; societat de la informació; cultura; política exterior; cooperació al desenvolupament i en el mitjà rural.
CATORZÉ: Traslladar este compromís al Govern Estatal, al Govern de la Comunitat Autònoma, Diputació Provincial i al propi Ajuntament”.