El ple de l'Ajuntament de Sagunt aprova sol·licitar a la Diputació de València l'elaboració i aprovació del Pla d'Inversions 2024-2027

També es va acordar proposar dotar este Pla, destinat a municipis amb més de 50.000 habitants, amb un mínim per població de 3 milions d'euros

En el ple ordinari corresponent al mes de juny celebrat dijous passat dia 6 es va aprovar sol·licitar a la Diputació de València l'elaboració i aprovació del Pla d'Inversions 2024-207, destinat a municipis amb més de 50.000 habitants, com més prompte millor. A més, es va acordar dotar este Pla amb un mínim per població de 3 milions d'euros, en línia amb les quantitats percebudes del Pla Obert d'Inversions per a municipis de menys de 50.000 habitants. Finalment, es va aprovar remetre el contingut de la moció a la Diputació de València i als ajuntaments de Torrent, Paterna, Gandia i València.

 

La moció va ser presentada pel portaveu del Grup Municipal de PSPV-PSOE, Javier Raro, i va comptar amb una esmena de COMPROMÍS. La proposta va ser votada a favor per PSOE, IP, COMPROMÍS i EU-PODEM, mentre que es van abstindre PP i VOX.

L'aprovació de l'esmena d'addició de COMPROMÍS va suposar afegir en els acords remetre el text de la moció també a tots els grups polítics amb representació en la Diputació de València.

Les diputacions provincials són els òrgans de govern de les províncies, encarregades d'administrar els seus interessos i assegurar la prestació integral i adequada dels servicis públics de competència municipal en tot el territori provincial. Segons resa la moció, l'article 31 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, «destaca que una de les tasques dels ens provincials és fer costat als municipis a través dels seus pressupostos».

Durant l'anterior legislatura, la Diputació de València va elaborar un pla d'inversions destinat a ciutats amb una població superior als 50.000 habitants. Mitjançant este pla «es va subvencionar amb quasi dos milions d'euros als ajuntaments de Torrent, Paterna, Gandia, Sagunt i València per a desenvolupar projectes de rehabilitació i millora en els seus municipis», tal com es recull en la moció. En el cas concret de Sagunt, s'afig, «esta subvenció va finançar amb 1.450.000 euros l'obra de condicionament de la fase 1 dels jardins de la Gerència, i amb 550.000 euros la renovació integral de la il·luminació de Ciutat Vella».

No obstant això, la Diputació de València va anunciar el maig passat que no hi hauria reedició d'este Pla per al període 2024-2027, segons s'explica en el text de la moció. «Esta decisió perjudica les poblacions prèviament esmentades, ja que deixen de percebre eixos ingressos. Al mateix temps, l'absència d'este pla genera un greuge comparatiu entre estos municipis i aquells de menor grandària que sí que rebran fons de l'ens provincial», s'assegura.

Pel que fa a Sagunt, «la paralització d'este pla d'inversions suposa, entre altres coses, el bloqueig del procés de rehabilitació dels jardins de la Gerència». La primera fase d'este projecte es va finalitzar el novembre de 2023. Respecte a altres projectes, «les obres pendents corresponen a la urbanització de tota la zona oest, amb la instal·lació de xarxes d'aigua potable, sanejament, recollida de pluvials mitjançant sistema urbà de drenatge sostenible, instal·lació elèctrica, telecomunicacions i gas».

Segons el text de la moció presentada pel PSOE, «el Govern de la Diputació de València s'ha escudat en l'aprovació d'una pròrroga per a l'execució de les obres a càrrec del pla d'inversions per a municipis de més de 50.000 habitants de l'any 2021 per a justificar la suspensió del nou pla». A més, s'apunta que municipis com Alzira i Cullera sí que rebran diners de la Diputació de València, mentre que Sagunt no té assegurat rebre cap fons.

Per tant, es considera «necessària» eixa inversió per a poder «continuar amb els projectes i polítiques ja iniciats i millorar els servicis públics municipals i la qualitat de vida de la ciutadania».