El Ple de l’Ajuntament de Sagunt integra el Consell Local Agrari en l’estructura administrativa municipal

El Consell Rector del Consell Local Agrari ja va aprovar en 2021 una declaració de la voluntat d’integrar-se en l’estructura organitzativa de l’Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Sagunt, reunit ahir, 29 d’octubre, en sessió extraordinària, va aprovar l’integració del Consell Local Agrari de Sagunt en l’estructura administrativa municipal i, per tant, la seua dissolució com a organisme autònom. Este acord plenari s’apuntala en una declaració anterior del Consell Rector del Consell Agrari en què va aprovar la voluntat d’integrar-se en l’estructura organitzativa municipal. D’esta manera, si no hi ha al·legacions, s’establix  l’1 de gener de 2025 com a data per a la integració, amb la qual cosa “la totalitat de fins, objectius i competències de l’actual Consell Local Agrari tornaran a l’Ajuntament de Sagunt”. Esta aprovació va eixir avant amb els vots favorables de PSOE i EU; el vot en contra de PP, IP i Compromís; i l’abstenció de Vox. La regidora d’Agricultura i presidenta del Consell Local Agrari, Ana María Quesada, fou l’encarregada de presentar esta proposta.

L’acord plenari també recull l’aprovació dels i de les components de la Comissió Liquidadora (secretari delegat, interventor delegat, cap de la secció de Personal i Recursos Humans Municipal, cap de l’Oficina Pressupostària Municipal i la viceinterventora municipal), i procedir a contractar una assessoria especialista per a fer la liquidació. També va aprovar iniciar els tràmits de negociació amb els i les representants dels treballadors i de les treballadores del Consell Agrari a fi d’aconseguir la seua integració, en igualtat de condicions i drets, en la plantilla de l’Ajuntament. Finalment, recabar dels diferents servicis municipals els informes per a l’efectivitat d’estos acords.

En l’expedient presentat al ple, s’argumenta que ja s’ha plantejat en altres ocasions la possibilitat de dissoldre este organisme autònom, el qual “ha vingut requerint i reclamant la contínua assistència i auxili de l’administració matriu (l’Ajuntament de Sagunt)”. A més, s’indica que, tant el personal al seu servici com els successius responsables polítics, han posat de manifest les dificultats de funcionament. També es recorda que altres administracions institucionals (Fundació Municipal de Cultura, Fundació Municipal de Menjadors Escolars, Patronat Municipal d’Esports) sota la tutela de l’Ajuntament de Sagunt foren dissoltes i “les seues funcions han sigut realitzades sense cap dificultat pels corresponents departaments municipals”. Respecte a la participació dels interlocutors socials, la proposta d’acord recull que ja en 2004 s’aprovà el Reglament del Consell Municipal de Cultura, el Consell Municipal de l’Esport i el Reglament del Consell Sectorial Agrari. En este sentit, la declaració de la voluntat del Consell  Rector del Consell Local Agrari per a la seua integració en l’estructura organitzativa de l’Ajuntament, aprovada en 2021, ja indicava que la participació dels sectors directament interessats en la promoció i desenvolupament agrari quedava àmpliament  garantida a través del Consell Sectorial Agrari creat en 2004: “Es considera que la dissolució del Consell Local Agrari de Sagunt i la seua integració dins de l’estructura de l’Ajuntament és la millor solució, i suposarà una millora evident en l’eficàcia i eficiència en la prestació del servici, així com una major coordinació i economia procedimental i millora en l’aplicació òptima dels recursos de la hisenda local”.

El Consell Local Agrari de Sagunt fou creat en 1991, amb l’aprovació del seus estatuts pel ple de l’Ajuntament de Sagunt del 29 de gener, com a organisme autònom per a la gestió dels servicis agrícoles que el municipi tenia atribuïts. En 2004 (ple del 24 de juny) s’aprovà una modificació estatutària per a millorar el seu funcionament.

Va nàixer amb la finalitat d’aconseguir una major eficàcia i rapidesa en la gestió municipal, i fer possible una major participació dels sectors directament interessats en la promoció i desenvolupament agrari. Entre les activitats a realitzar destacaven l’execució d’obres i servicis agrícoles de competència municipal, conservació, vigilància i custòdia de camins i instalacions en el medi agrari.