'La Guerra Civil a Sagunt', nova sèrie documental coproduïda per l'Ajuntament de Sagunt
La presentació i la projecció del primer capítol serà el 28 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal
L'any 2024 estarà dedicat, d'esta manera, al poeta valencià més prolífic, més llegit i més popular de tots els temps
El ple de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat per majoria absoluta declarar el present any com a any de Vicent Andrés Estellés, un dels grans poetes europeus, el poeta valencià més prolífic, més llegit i popular de tots els temps. També s'instarà el Consell de la Generalitat Valenciana a declarar l'any Estellés i a organitzar i coordinar un cicle d'activitats on participen totes les institucions i entitats implicades. Amb esta iniciativa es busca fomentar la lectura i la literatura en valencià, així com reconéixer l'obra de l'autor.
La moció va ser presentada pel Grup Municipal Socialista i va ser el seu ponent la regidora del PSOE, Ana María Quesada, i va comptar amb els vots a favor de PSOE, PP, IP, Compromís i EU-PODEM, i el vot en contra de Vox.
Amb l'aprovació d'esta moció, també s'acorda que l'Ajuntament utilitze la marca representativa de la commemoració en la comunicació, papereria bàsica, suports publicitaris i altres mitjans; s'anima a totes les entitats socials i educatives a formar part de l'Any Cultural Estellés; i es trasllada l'acord a la presidència del Consell de la Generalitat Valenciana i als grups parlamentaris de les Corts Valencianes.
La transcendència literària, intel·lectual, social i cívica de Vicent Andrés Estellés ha influït en tots els àmbits de la societat valenciana. És autor d'una obra lírica monumental, rica i variada que li ha convertit en el major exponent de la poesia valenciana. Tant és així que l'any 1978 va rebre el Premi de les Lletres de la Comunitat Valenciana. La seua producció poètica es va iniciar en la postguerra, amb la publicació de Ciutat a cau d’orella, l'any 1953. En els anys 70 la seua obra va arribar al carrer i va arribar la gran obra Llibre de meravelles (1971), segons consta en el text aprovat.
La moció continua explicant que els versos de Vicent Andrés Estellés naixien de la necessitat que sentia d'intervindre en el món a través de la paraula i, amb això, una poesia que era testimoniatge d'una època i un país. València i les seues experiències amoroses i vitals van ser contínues fonts d'inspiració poètica, al mateix temps que va usar en la seua obra el drama col·lectiu de la postguerra i molts esdeveniments cuotidianos.
Vicent Andrés Estellés també va cultivar altres gèneres literaris, com la novel·la, el teatre (Oratori del nostre temps, 1978) i el guió cinematogràfic. En 1985 va començar a publicar diversos volums de les seues memòries: Tractat dels maduixes (1985), Quadern de Bonaire (1985) i La parra boja (1988).
La presentació i la projecció del primer capítol serà el 28 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal
L'activitat, emmarcada en la programació de la Regidoria d'Igualtat pel 25N, inclou una performance de dansa, teatre i xarrada per a conscienciar sobre la violència de gènere
Esta trobada literària es durà a terme el dimarts 26 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal