El ple de la Corporació Municipal aprova per unanimitat sol·licitar una rebaixa en l'índex a aplicar a Sagunt en estimació objectiva en el sector agrari

També es va acordar que per a l'exercici econòmic del 2024 es demane ja eixa reducció, ja que hi ha una sequera més extrema que l'any passat i, per tant, la disminució de la producció serà encara major

En el ple ordinari de juny de l'Ajuntament de Sagunt celebrat dijous passat, la Corporació Municipal va aprovar sol·licitar una rebaixa en l'índex a aplicar al terme de Sagunt en estimació objectiva en el sector agrari (si pot ser amb efecte retroactiu per a l'exercici 2024), és a dir, la fórmula d'aplicació de l'impost a este sector. També es va acordar que, per a l'exercici econòmic del 24, es demane ja eixa reducció de l'índex sobre estimació objectiva perquè hi ha una sequera més extrema que l'any passat i, per tant, la disminució de la producció serà encara major.

La moció va ser presentada al ple pel portaveu de COMPROMÍS, Pepe Gil, i va ser aprovada per la unanimitat dels grups polítics que conformen el ple municipal.

Un altre dels punts que es va aprovar va ser que en tots els exercicis econòmics es tinga present poder sol·licitar eixa reducció en funció de diversos problemes que poden afectar l'agricultura. També es va acordar que, de manera permanent, es demane a l'administració que rebaixe eixe índex, ja que la disminució de la producció derivada de la sequera al costat de l'augment de les despeses i, per tant, els marges econòmics actuals no justifiquen pensar que sobre uns ingressos bruts es té un benefici teòric del 26 %.

Finalment, es va acordar traslladar la petició al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, al Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, a l'Agència Tributària i a la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat Valenciana.

Este hivern hi ha hagut diverses mobilitzacions del sector primari, principalment del món de l'agricultura. En estes manifestacions, es posava de manifest «la desesperació generalitzada dels agricultors per la poca consideració en les polítiques agràries a l'hora de prendre decisions en les diverses administracions».

Una prova de la falta de rendibilitat del sector és, d'una banda, «l'abandó continuat d'esta activitat» i, per un altra, «la falta de relleu generacional». Tal com reflectix el text de la moció, la majoria dels agricultors són d'edat avançada i darrere no tenen a ningú, ni tan sols els mateixos fills «que solen optar per una altra mena de treball millor valorat econòmicament i més reconegut».

En la moció presentada per COMPROMÍS es defensa que els agricultors tenen «un paper mediambiental fonamental, contribuint de manera notable a la conservació de la massa vegetal, tan important en el procés del cicle del carboni i, per tant, bàsic per a evitar el calfament global, a més de millorar notablement el paisatge».

En el cas del sector agrari valencià i, més concretament, saguntí, «som la zona on l'edat mitjana dels agricultors és més alta i som el territori on més superfície cultivable s'abandona cada any dins de l'estat espanyol».

Entre els factors que influïxen en la pèrdua del treball agrari destaca l'augment dels costos, segons s'explica en la moció. Concretament, es parla dels costos en fertilitzants, fitosanitaris i aigua, entre altres. L'augment d'eixos costos provoca que «el preu per produir en una fanecada s'haja disparat de manera exponencial en els últims anys». També cal tindre en compte que els preus de venda dels productes agraris en general, i de la taronja en particular, «estan estancats des de fa anys».

Centrant ja en Sagunt, recentment s'ha afegit un factor més que influïx en els costos de l'agricultura, l'aigua. Segons la moció, fa anys la pluja permetia no haver de regar durant una part important de l'any. Però, «estos anys, atés que no plou, cal regar tot l'any». I, una conseqüència directa de la sequera és que «l'aigua procedent del riu – bastant més barata – no es puga reutilitzar». Això comporta que calga usar aigua de pou, impulsada per motors que consumixen llum, la qual cosa incrementa el preu. Per tant, «les despeses d'esta part del cost total han fet que la suma total augmente de manera notable. Estem parlant del 100 o 200 per cent més cara l'aigua que fa pocs anys».

Esta realitat econòmica del sector «té després un reflex en la part tributària, on Hisenda és inclement a les realitats del sector», assegura la moció. Els agricultors en la seua immensa majoria, «opten per tributar en la seua renda pel sistema d'estimació objectiva, bàsicament per ser bastant més simple». En este sistema, el que es fa és «aplicar un índex sobre els ingressos bruts i, a partir d'ací, es fan els càlculs de rendiment. Per defecte, l'índex a aplicar és del 26 % en cítrics».

El text expositiu de la moció afig que «els ajuntaments tenen la potestat de sol·licitar que es revise l'índex a aplicar al·legant els motius pertinents. En este cas, el motiu més que justificat és la sequera i la consegüent disminució de la producció». Finalment, conclou: «No s'ha d'oblidar que ens alimentem perquè l'agricultor produïx. És la base de la nostra supervivència. Sense el camp no hi ha ni menjar ni futur».