El Ple de la Corporació municipal va mostrar ahir unanimitat a la Declaració Institucional en defensa de l'agricultura local i autonòmica. El secretari de l'Ajuntament de Sagunt va llegir esta declaració davant el Ple i tots els regidors dels grups polítics municipals van mostrar els seus vots a favor.
Segons recull el text, el sector agrícola de la Comunitat Valenciana travessa una situació crítica que posa de debò perille la viabilitat de la seua activitat professional. La falta de rendibilitat de nombrosos cultius i cabanyes ramaderes està provocant un envelliment mai vist de la població rural, una falta de relleu generacional, així com l'abandó de camps i tancament de granges. Especialment preocupant resulta el balanç de la campanya citrícola, amb 305 milions de pèrdues, la pitjor en termes de rendibilitat de les últimes dècades.
Davant una situació tan crítica, el posicionament de l'Ajuntament de Sagunt no pot ser un altre més que el de mostrar solidaritat i posar en marxa mesures pal·liatives en el termini més curt possible, pese a l'esforç pressupostari per part del Consell per a recuperar, refer i incrementar de forma progressiva, l'assignació de recursos a l'àrea d'agricultura, així com les seues exigències a la Unió Europea del veto a l'entrada de cítrics de Sud-àfrica per risc fitosanitari, al qual mitjançant esta Declaració Institucional l'Ajuntament de Sagunt s'adhereix.
Per este motiu, l'Ajuntament de Sagunt es compromet a instar el Consell que aplicació i desenvolupe la Llei d'Estructures Agràries i impulse l'IVIA (Institut Valencià d'Investigacions Agràries) per a aconseguir la implementació de la tecnologia i la modernització en el cultiu dels cítrics de la comarca del Camp de Morvedre, amb el necessari increment pressupostari, així com instar a la Diputació de València per a la seua col·laboració.
Per part del Consell Local Agrari, com més prompte millor, sol·licita que es realitzen els estudis necessaris per a determinar la forma òptima i adequada de posada en valor dels nostres cítrics, centrant les anàlisis en la IGP (Indicació Geogràfica Protegida) o altres anàlegs que determine el distintiu de qualitat apropiat. Així mateix, l'informe haurà d'analitzar quins productes del nostre camp són susceptibles de potenciar-se com a marca de qualitat, identificar quines mesures haurien d'implementar-se per a obtindre aqueixa marca distintiva de qualitat i estimar els costos que estes mesures haurien de suposar a l'agricultor i sondejar el grau d'acceptació que això tindria en els nostres agricultors.
També es comprometen a implementar en el municipi mesures tendents a evitar l'actual tendència a l'abandó de camps i a recuperar l'estructura i dotacions del Consell Local Agrari fins a aconseguir la seua plena viabilitat i servici, que es cobrisquen les necessitats del municipi i convertir-lo en co-creador del desenvolupament agrícola de Sagunt. Així mateix, ampliar la dotació econòmica del Consell Local Agrari per a l'execució del pla de pavimentacions de camins rurals.
D'altra banda, instar el Govern d'Espanya a incrementar la defensa de l'agricultura mediterrània nacional davant la Unió Europea, reforçant el control d'entrada de qualsevol tipus de producte que puga traslladar plagues perjudicials per a la nostra agricultura, així com implementar protocols. De la mateixa manera, instar el Ministeri d'Agricultura Pesca i Alimentació al fet que aplique a través d'un pla d'actuació, les 14 mesures aprovades al març del 2019 destinades al sector citrícola.
Es proposa al port marítim de Castelló per ser el més preparat i especialitzat, per a la realització de controls fitosanitaris en la importació de cítrics, així com que s'aplique la clàusula de salvaguarda que garantisca la comercialització dels nostres productors en termes d'igualtat respecte els productors de països tercers. A més, que, igual que passa amb les exportacions espanyoles de cítrics, el control de plagues i l'ús de pesticides siga controlat en origen i exigir el mateix sistema de tractament de fred per a cítrics als productes originaris de Sud-àfrica que als nostres.