El Ple exigeix al Marroc la llibertat de tots els presos polítics sahrauís

L'Ajuntament de Sagunt subscriu el mandat del Parlament Europeu i demana la protecció dels drets fonamentals del poble sahrauí


El Ple de l'Ajuntament de Sagunt ha subscrit el mandat del Parlament Europeu a la XXII sessió del Consell de Drets Humans de Nacions Unides i exigeix al regne del Marroc la llibertat de tots els presos polítics sahrauís, inclòs el grup dels 24 presos de Gdeim Izik, així com la protecció dels drets fonamentals del poble sahrauí

Així mateix, el Ple ha destacat la necessitat d'un mecanisme internacional de seguiment dels drets humans en el Sàhara Occidental i de recolzar una solució al conflicte basada en l'exercici del dret a l'autodeterminació del poble sahrauí, com estableixen nombroses resolucions de les Nacions Unides.

A més, s'ha aprovat enviar el present acord al ministre d'Afers Exteriors, a l'ambaixador del Marroc a Madrid, a les Corts Valencianes, al president del Congrés dels Diputats, al president del Senat, al president del Parlament Europeu i a l'Alt Representant de la Unió Europea per Afers Exteriors i Política de Seguretat.

La proposició d'EUPV va ser presentada pel regidor Guillermo Sampedro i aprovada per unanimitat de tots els grups polítics.

El 8 de novembre de 2010 el Campament de Gdeim Izik, als afores de la Aiun (Sàhara Occidental ocupada), organitzat per milers de persones sahrauís per protestar per les seues deplorables condicions de vida, va ser dissolt violentament per les forces d'ocupació marroquines causant víctimes i desapareguts.

Este campament de més de 20.000 persones pretenia denunciar la situació en què viuen els i les sahrauís en el Territori No Autònom del Sàhara Occidental, últim territori d'Àfrica pendent de descolonització sota tutela del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Una situació de contínues violacions de drets humans, espoliació dels seus recursos naturals, detencions arbitràries, desaparicions i tortures.

Després de nou dies de judici i set hores de deliberació el tribunal militar marroquí va condemnar nou activistes a cadena perpètua, altres quatre activistes a 30 anys de presó, altres deu a penes d'entre 20 i 25 anys i dos a 2 anys de presó.

A causa de la pressió internacional el cas ha passat a un tribunal civil, però al Marroc la justícia no és independent i està controlada pel mateix Mohamed VI. A més, en este cas els activistes no haurien de passar per un tribunal marroquí perquè el Sàhara Occidental és un territori No Autònom i per tant no pertany al Marroc.