El Ple insta el Govern central a garantir la gestió pública i ús gratuït de l'AP-7

La moció insta el Govern central a no prorrogar la gestió privada de l'autopista AP-7 i va ser aprovada per unanimitat del Ple
Imagen 1
El Ple de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat una moció per la gratuïtat de l'autopista AP-7 i l'adopció de mesures compensatòries mentre finalitza la pròrroga de la concessió. La proposta, esmenada pel grup PSPV-PSOE i aprovada per unanimitat, va ser presentada pel grup Compromís i llegida pel regidor de l'Equip de Govern Pepe Gil.
 



La moció insta el Govern central a no realitzar nous tràmits normatius i administratius que permeten una nova pròrroga de la gestió de l'AP-7, i garantir la seua gratuïtat una vegada extingit el contracte de concessió, i “que es manifeste de manera clara i taxativa que el Govern no prorrogarà l'explotació privada en cap concepte”, diu el text aprovat. 

També insta a garantir que, una vegada rescatada la gestió pública de l'AP-7, no s'aplicarà cap nou cànon, euroviñeta, peatge bla o en l'ombra, compensació econòmica pel seu manteniment a les mans de concessions ni forma de gestió, explotació o manteniment que no siga de la purament pública i amb càrrec a l’Administració General de l'Estat. 

En tercer lloc, insta el Govern central a exigir a l'empresa concessionària de l'AP-7 el lliurament d'esta al final de 2019 en òptimes condicions de conservació i manteniment. A més, insta a bonificar de manera immediata el 50% de l'import del peatge als vehicles pesats i a eximir de l'import del peatge als vehicles lleugers que utilitzen l'AP-7 al seu pas per la Comunitat Valenciana, almenys en els trams coincidents amb les carreteres de major sinistralitat i/o alta intensitat de trànsit, i en igualtat de condicions respecte de l'acord de Consell de Ministres del passat 31 d'agost de 2018, pel qual es van aprovar bonificacions i exempcions en l'ús de l'AP-7 al seu pas per Catalunya. 

També insta a establir les mateixes mesures previstes en l'AP-7 pel Reial Decret 1109/2018, de 31 d'agost respecte a vehicles pesats entre les eixides 43 (Peníscola) i 41 (Torreblanca) i respecte a vehicles lleugers entre l'eixida 60 (Xeresa/Gandia) i la 65 (Benidorm/La Nucia), i fer públics les dades referides a seguretat viària, congestió del trànsit i nivell d'emissions que han portat a l'acord de l'esmentat reial decret. 

També insta a redactar, per part de l'Administració General de l'Estat i de forma urgent, projectes que permeten als municipis afectats pel traçat de l'AP-7 dins del seu terme municipal dotar-se d'una connexió d'enllaç amb el vial, sol·licitant a la Direcció General de Carreteres que incorpore la connexió d'este articulador del transport europeu amb la població de Sagunt, mitjançant les inversions pertinents, en aquelles zones de major compatibilitat i menor impacte acústic i de mobilitat, especialment al nord i oest del municipi. 

Finalment, la moció insta a sol·licitar a la Direcció General de Carreteres que adopte les mesures necessàries per a mitigar al màxim l'exposició dels ciutadans al soroll provocat per la A-7 i AP-7, almenys als trams més pròxims al sòl urbanitzat o urbanitzable, i de manera especial a la zona de la muntanya i escola de Sant Cristòfol i el Pla del Bou. 

L'Autopista del Mediterrani o AP-7 és un eix que comunica la costa mediterrània des de la frontera amb França fins a Algesires. Esta important via de comunicació discorre en els seus trams Tarragona-València i València-Alacant, seguint el seu recorregut paral·lel a dues carreteres nacionals (N-340 i N-332) que, a vegades, travessen importants nuclis de població i suporten una elevada densitat de trànsit de vehicles. 

En 2019 està previst que acabe la concessió de la gestió privada de l'autopista després de diverses pròrrogues que han beneficiat les concessionàries. Una cosa molt qüestionable, i especialment per a aquells que han hagut de pagar durant dècades abusius peatges per circular de nord a sud del Mediterrani en una de les zones més dinàmiques de l'Estat, diu la moció. 

La xarxa alternativa en molts casos, la N-340, es troba totalment desfasada enfront de les necessitats de la circulació, ja que esta infraestructura va ser creada entre els anys 50 i 60 i suporta hui dia la major part del transport de mercaderies per carretera de la costa mediterrània i desplaçaments privats, la qual cosa suposa una mitjana de 25.000 vehicles per dia, amb el perill que això suposa al seu pas per les poblacions. Este mateix problema es repeteix en la N-332. 

Segons la moció, la recuperació de l'AP-7 per al seu ús lliure de pagament ha sigut una reivindicació històrica. Esta infraestructura viària condiciona el nostre desenvolupament i activitats, sense rebre a canvi beneficis que compensen els desavantatges que suposen la seua existència. L'ús gratuït constitueix una reivindicació justa davant els successius governs estatals i més després de les recents declaracions públiques de l'anterior ministre de Foment que mostren que no es garanteix el seu alliberament ni la seua gratuïtat.​