Ahir es va presentar la sèrie documental 'La Guerra Civil a Sagunt'
Es tracta d'una coproducció de l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica i el Gabinet de Comunicació, i l'associació Esfera Morvedre
Després d'esta aprovació inicial, ara el reglament se sotmet una altra vegada a tràmit d'informació pública, i transcorregut este període, s'elevarà al Ple de nou per a la seua resolució i aprovació definitiva
El Ple Municipal va aprovar ahir inicialment per unanimitat en la seua sessió ordinària de desembre la modificació del Reglament Municipal d'Absentisme Escolar (RMAE). Després d’esta aprovació inicial, ara el reglament se sotmet a tràmit d'informació pública, mitjançant la seua publicació en el Butlletí Oficial de la Província de València, i audiència als interessats en un termini de 30 dies per a presentació de reclamacions i suggeriments. Transcorregut eixe període, s'elevarà al Ple de nou, juntament amb les reclamacions que pogueren presentar-se, per a la seua resolució i aprovació definitiva.
Esta modificació, presentada pel departament d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt, el regidor delegat del qual és Josep Manuel Tarazona, ha vingut motivada, entre altres canvis legals, per la publicació en el DOGV, el 8 de novembre de 2021, per la directora general d'Inclusió Educativa, en què es va establir el protocol d'actuació davant situacions d'absentisme escolar en els centres educatius sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana que impartixen ensenyaments obligatoris i Formació Professional Bàsica, per la qual cosa va sorgir novament la necessitat d'adaptar el Reglament Municipal d'Absentisme Escolar a les noves lleis i normes estatals i autonòmiques que es van reglant per a la seua actualització.
Esta modificació ha sigut resultat d'una consulta pública prèvia per a la proposta de modificació del reglament en l'últim trimestre d'enguany. Posteriorment també va ser sotmesa a l'avaluació de la Comissió Municipal d'Absentisme Escolar, integrada per representants de la comunitat educativa, associacions i sindicats representatius. Així mateix, durant el tràmit d'audiència i informació pública es va detectar que la Conselleria d'Educació havia derogat la regulació de la declaració de Compromís Familiar-Tutor entre famílies o representants legals de l'alumnat i els centres educatius de la Comunitat Valenciana.
Per tot això, a més dels canvis legals, la modificació també inclou la definició i els conceptes claus com absentisme escolar, absentisme intermitent, absentisme lleu, absentisme greu, absentisme crònic, absentisme ocasional, alumnat no escolaritzat, desafecció escolar, jornada escolar, sessió, falta d'assistència, falta d'assistència injustificada i falta d'assistència justificada.
A més, inclou les possibles causes de l'absentisme escolar emmarcades en situacions personals (salut i benestar dels xiquets, xiquetes i adolescents), situacions educatives (relacionades amb el centre educatiu), situacions sociofamiliars relacionades amb la família i l'entorn social, i finalment, les situacions extraordinàries (impossibilitat de seguiment d'ensenyament no presencial).
En este sentit, la modificació recull els objectius del reglament, la finalitat del qual és garantir la plena escolarització de l'alumnat en edat d'escolarització obligatòria, garantir el dret a l'educació i reduir l'absentisme escolar. Així doncs, perseguix els següents quatre objectius generals: Establir un protocol per a la detecció, prevenció i la intervenció en casos d'absentisme escolar, que sistematitze i coordine les actuacions de tots els agents implicats; detectar i assegurar intervencions en els estadis més primerencs, que eviten la cronificació de l'absentisme escolar; obtindre informació actualitzada i fiable que permeta reconéixer les situacions d'absentisme escolar i identificar les circumstàncies que el provoquen i el mantenen; i finalment, fer el seguiment de l'alumnat absentista, facilitar la seua reincorporació al centre educatiu i reduir, en conseqüència, l'abandó escolar.
En un altre dels apartats s'establixen les funcions i competències de cadascuna de les parts que formen l'estructura del RMAE. A més, es concreten les fases que establix el protocol d'actuació: Actuacions preventives, procediment d'intervenció i Avaluació i millora.
En ese sentit, es detallen les competències del departament municipal d'Educació, amb la seua àrea administrativa i el seu equip d'Acció Educativa (psicòlegs/es, educadors/es socials i integradores/s socials), i dels centres escolars.
Es tracta d'una coproducció de l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica i el Gabinet de Comunicació, i l'associació Esfera Morvedre
La música de l'universal compositor nascut a Sagunt és la protagonista d'una sèrie d'esdeveniments que es prolongaran fins a maig de 2025
Les tres pròximes cites seran el dimarts 3 de desembre, a la plaça del Pi, el dimarts 10 de desembre a la plaça La Marina, i el dimarts 17 de desembre al Terraet de Baladre