'La Guerra Civil a Sagunt', nova sèrie documental coproduïda per l'Ajuntament de Sagunt
La presentació i la projecció del primer capítol serà el 28 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal
S'acorda instar les autoritats competents a incrementar les inspeccions i els controls a les empreses citrícoles importadores de la Comunitat Valenciana, així com revocar les bonificacions de taxes portuàries
L'Ajuntament de Sagunt va acordar en l'últim ple ordinari protegir els cítrics valencians. Mitjançant este acord s'aprova instar la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca al fet que incremente les inspeccions i els controls a les empreses citrícoles importadores situades a la Comunitat Valenciana. A més, s'acorda instar les Autoritats Portuàries de Castelló i de València a revocar les bonificacions de les taxes portuàries a cítrics procedents de països amb plagues o malalties.
La moció presentada pel regidor de Compromís, Pepe Gil, la van votar a favor PSOE, PP, IP, Compromís i EU-PODEM, mentre que es va abstindre Vox.
Així mateix, també es va aprovar mitjançant este acord instar el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació al fet que duga a terme les gestions necessàries des del Govern d'Espanya per a incrementar els controls i inspeccions en els ports de Castelló i València, incloent-hi els de Sagunt i Gandia. També que defensen en el Consell de la Unió Europea l'aprovació de mesures que eviten l'entrada de plagues procedents de productes importats des de tercers països i que eviten el dúmping ambiental i econòmic que es desprén dels Tractats Comercials Internacionals entre la Unió Europea i tercers països.
El motiu d'esta moció recau en l'arribada al port de Castelló d'un enviament que contenia prop de 3.000 tones de taronges egípcies, així com en les dades que s'extrauen de les importacions de cítrics durant l'any 2023. «Les importacions de taronges egípcies han experimentat un augment alarmant des de 2014, arribant a xifres rècord en 2023 amb un total de 487.753 tones importades (gener-setembre)», afirma la moció presentada per Compromís.
A més, s'afig que «les conseqüències per als agricultors valencians seran dramàtiques, amb la possibilitat de veure disminuïts els preus dels seus productes o, fins i tot, enfrontar-se a la impossibilitat de vendre les seues collites donat l'augment injustificat de la competència». També s'advertix del risc que esta pràctica comercial siga utilitzada com a ferramenta de pressió per a portar els preus a la baixa en les negociacions dels contractes de compravenda.
D'altra banda, la moció advertix dels perills de les plagues que poden arribar als ports valencians a través dels cítrics. «Cal destacar també la presència del fong Phyllosticta citricarpa en els cítrics egipcis, causant la malaltia de la taca negra, una amenaça absent a la Unió Europea», assenyala la moció. A més, s'informa també que Egipte ha registrat 81 alertes sanitàries en 2023, específicament en cítrics, on s'han detectat 32 alertes. D'altra banda, a Sud-àfrica també és present l'arna de la poma falsa (Thaumatotibia leucotreta).
Finalment, la moció apunta que «la importància de la lluita biològica es fa evident, i cal destacar les implicacions ambientals d'acords com l'Acord d'Associació Econòmica entre la UE i la Comunitat per al Desenvolupament d'Àfrica Meridional». Se sosté que acords com este entren en contradicció amb l'objectiu de la Unió Europea de fer front al canvi climàtic i les seues estratègies de sostenibilitat.
La presentació i la projecció del primer capítol serà el 28 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal
L'activitat, emmarcada en la programació de la Regidoria d'Igualtat pel 25N, inclou una performance de dansa, teatre i xarrada per a conscienciar sobre la violència de gènere
Esta trobada literària es durà a terme el dimarts 26 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal