El port marítim té un important impacte en l'economia de Sagunt i El Camp de Morvedre

Més de 2.000 ocupacions, més de 231 milions de producció i un valor afegit brut de 130 milions a més de l'impuls logístic i industrial
 
L'Autoritat Portuària de València i l'Ajuntament de Sagunt han presentat hui en el saló d'actes del Centre Cívic Antic Sanatori les dades de l'estudi d'impacte econòmic del port marítim de Sagunt en 2015 que ha sigut elaborat pel Grup de Recerca d'Economia Internacional i Desenvolupament de la Universitat de València. Segons este estudi el port marítim i les empreses relacionades amb el recinte portuari produixen més de 231 milions d'euros i amb la seua activitat van generar més de 2.000 llocs de treball, la qual cosa equival al 7 % del total dels llocs de treball generats en el municipi. En sous i salaris van generar un volum de 64,63 milions d'euros i els beneficis empresarials van superar els 76 milions d'euros. Una altra de les dades aportades és el Valor Afegit Brut generat per l'impacte del port marítim que es va situar en 130,82 milions.
 
Al tancament de 2016 el tràfic de mercaderies va superar els 6’5 milions de tones, la càrrega i descàrrega de contenidors es va incrementar notablement ja que va ser un 81 % superior a la de 2015 aconseguint les 60.914 unitats (TEUs). Quant als vehicles operats en el recinte portuari estos van aconseguir les 193.168 unitats, un 6 % més que en 2015.
 
L'impacte de l'activitat del port de Sagunt per sectors va ser lògicament major en el sector de transport i comunicacions (un 24 %), seguit del sector d'immobiliàries i serveis a empreses (16 %), Comerç i reparació (15 %), Construcció (10 %), Energia (7 %) o Intermediació financera (6 %). Estes dades han sigut presentades en un acte on han intervingut el president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i el president de Ports de l'Estat, José Llorca. Prèviament, l'autora de l'estudi, María Luisa Martí, ho ha presentat a un públic format per representants d'empreses, sindicats, associacions, entre altres persones.
 
 
 
El president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martinez, i l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, han explicat als mitjans de comunicació les dades de l'estudi i han informat sobre els projectes que estan en marxa i que van a produir un efecte molt positiu en l'economia valenciana i especialment en la de Sagunt i del Camp de Morvedre. Les connexions viàries i ferroviàries amb el port, el desdoblament de la CV309, el desenvolupament de Parc Sagunt II i la instal·lació d'empreses en Parc Sagunt I, la rehabilitació integral del pantalan i el seu futur ús públic, al costat del moll Nord, en el marc d'un ambiciós projecte d'obertura del port a la ciutat i la seua interrelació, són alguns dels projectes que ja estan en marxa i que han comentat. Igualment, Autoritat Portuària de València i Ajuntament de Sagunt, col·laboraran per a obtindre els recursos necessaris que l'ajuntament vol destinar a la recuperació i posada en valor de la torre, el magatzem i altres elements antics del Grau Vell.
 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha expressat que “esta jornada centrada en l'impacte econòmic del port ha posat les xifres a la vista de tot el món i ha situat el port com un dels principals motors de la nostra economia en el present, però, sobretot, en el futur. Esta activitat portuària és molt millorable amb tot un seguit de infraestructures que estan ja compromeses, sobretot la connexió ferroviària que ja està construint-se i que ja està donant els seus fruits. També amb el punt d'inspecció fronterera i amb altres inversions en connexions viàries que farien del nostre port un dels més importants, dins de l'Autoritat Portuària de València i en el conjunt dels ports estatals”.
 
 

 
En este sentit, l'alcalde ha explicat que el port de Sagunt està entre els 15 primers ports d'Espanya. A més, ha destacat que genera més de 2.000 llocs de treball i, per tant, “estem parlant pràcticament d'una de les primeres empreses i el seu valor dins de l'economia, el valor afegit brut és realment molt important i genera, evidentment, un impacte molt positiu en totes les activitats econòmiques”.
 
“Estem redactant un conveni (…) que serà el gran projecte d'esta legislatura”
 
D'altra banda, en referència a l'aspecte territorial del port, que en estos moments està tancat, Fernández ha comentat que “estem redactant un conveni que va a suposar l'obertura i la integració del port en la ciutat i la rehabilitació de tot el moll nord com una zona urbana i ciutadana i la rehabilitació del pantalan. Són projectes que tenen un cost molt elevat, però en uns pocs mesos haurem signat ja este conveni i evidentment, amb un projecte que és irreversible”.
 
Finalment, Quico Fernández ha conclòs que “personalment considere que és el gran projecte d'esta legislatura. Es materialitzarà sobretot en la següent legislatura, però va a canviar la façana marítima, l'aspecte de la ciutat i jo crec que açò és un dels treballs que van a tenir unes repercussions més positives”.
 
 

 
El president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, s'ha mostrat molt satisfet i ha fet un balanç molt positiu de l'estudi d'impacte econòmic per al port de Sagunt. En referència a este estudi ha destacat que “el que hem tractat d'expressar i posar en xifres és la capacitat de generació de riquesa i de valor afegit que té una activitat tan important com el port en esta comarca, no solament en temes de valor afegit sinó també d'ocupació. Cal pensar que simplement per tots els efectes que hem estat quantificant aproximadament unes 2.000 persones treballen directa o indirectament en el port i açò és prop del 7% de tota la població activa de Sagunt. L'efecte és major, perquè empra a persones de tot el Camp de Morvedre, i fins i tot ve gent de València o altres llocs. És una repercussió considerable”.
 
Martínez ha conclòs destacant que “totes les infraestructures i inversions que es van a realitzar van a suposar que Sagunt puga millorar la competitivitat del port, van a millorar els accessos, van a intentar, que és l'objectiu final, que tot el que és en la zona de Parc Sagunt II se situen activitats industrials que generen, al seu torn, més activitat en el port; tot açò al final, a llarg termini, es va a traduir en major repercussió econòmica, major ocupació, més nombre d'empreses, etc”.