Sagunt presenta el programa de les festes patronals del nucli històric
L'Ajuntament i l'AC Penyes de Festes Patronals de Sagunt han exposat les variades activitats i espectacles que es duran a terme durant el mes de juliol
“La veritat és que s'estan fent bé les coses i estem complint amb el programa de govern, i per tant no podem més que fer una valoració positiva”, va dir l'edil, qui va reconéixer assumptes pendents de ser resolts, com el Centre de Dia i el CRIS per a malalts mentals, el tren de rodalies al Port, l'IES número 5, el Centre Integrat de FP, el desdoblament de la CV-309 i altres temes en els quals l'Ajuntament sí participa o sí decidix “i en els quals hem començat a caminar però encara queda camí”.
“Som conscients d'açò i que s'estan solucionant a poc a poc, però almenys s'estan solucionant. Com l'accés al moll nord i obrir el port marítim a la ciutadania, la Gerència (amb el projecte de reforma del Casino que es licitarà a la fi d'any, o les oficines que en els pròxims mesos passarà a albergar els Serveis Socials entre altres departaments), la Fundació del Patrimoni Industrial (que va a ser pública i de majoria municipal i que en breu estarà desbloquejada), o el Sender Blau, el pavelló poliesportiu del cementeri, etcètera, etcètera, tot açò projectes que es resoldran en els pròxims mesos”.
Serveis Socials aposta per empoderar la població
Pel que fa a les polítiques socials, Sampedro ha destacat que des de la delegació dirigida per Mónica Caparrós se seguix apostant per l'apoderament de la població i l'ús efectiu dels serveis que des d'esta regidoria s'oferixen a la ciutadania.
En este sentit, “a més de l'augment pressupostari en les ajudes de primera necessitat encara imprescindibles hui dia, hem posat en marxa, juntament amb la delegació de Promoció Econòmica, programes de formació dirigits exclusivament a les usuàries i usuaris de serveis socials amb el propòsit que siguen elles i ells els que tinguen les eines necessàries per a dinamitzar la seua incorporació al mercat laboral”.
Una altra de les propostes esmentades per Sampedro és la consolidació d'un pla d'ocupació específica de serveis socials, que se sumisca al Pla d'Ocupació global que, a través de la SAG, “estem duent a terme amb contractes de sis mesos i que suposa que esta gent, molts d'ells usuaris dels Serveis Socials, compten amb un any i mig, com a mínim, d'ingressos estables”.
Segons l'edil, la intenció de l'Ajuntament és que els recursos es dirigisquen cada vegada més a generar oportunitats i previndre situacions de pobresa, “sense oblidar les necessitats bàsiques, però entenent que atallar-les és molt més efectiu que pal·liar-les”.
També va incidir que l'Ajuntament seguix recuperant serveis que estaven privatitzats i creant oferta pública d'ocupació. Com a exemple d'açò va citar les quatre brigades més en la SAG, les 21 places noves de policia, l'ampliació de la jornada laboral a 12 treballadors i 21 borses d'ocupació en el que va d'any.
Una ciutat més amable, humana, habitable i participativa
Guillermo Sampedro va resumir la seua exposició en què l'Equip de Govern està “construint una ciutat més amable, més humana, més habitable i més participativa”.
Una ciutat més amable “que aposta pel transport públic i sostenible, i para açò hem millorat la flota d'autobusos i hem duplicat serveis. Hem augmentat un 30% el percentatge d'usuaris i encara queda la forta inversió en carrils bici prevista per a enguany”.
L'edil va descriure la ciutat com més habitable i amb nous i millors serveis. Com a exemple va dir que quant a l'esport “s'han fet inversions en quasi totes les instal·lacions, igual que s'han reformat i invertit en quasi tots els col·legis públics de Sagunt i Port”. També va recalcar que estan apostant per millorar l'accessibilitat en les voreres dels barris i netejar el riu Palància.
“A més, som pioners al País Valencià en la recollida selectiva de matèria orgànica. I un tema molt important, la declaració del Paratge Natural de Romeu, que s'ha aprovat enguany després d'11 anys paralitzada”, va defensar Sampedro.
Pel que fa als serveis, Guillermo Sampedro va dir que s'ha “duplicat activitats per a xiquets i per a joves i ara oferim els mateixos serveis en els dos nuclis, ampliat els programes Lluna Plena que ha passat d'una vegada al mes a totes les setmanes, l’Esplai, que passa a fer-se tant divendres com dissabtes, o els campus que organitzem a l'estiu per als adolescents i que, així, els pares i mares puguen conciliar la vida familiar i laboral”.
Sampedro ha incidit que estes eren reivindicacions dels joves que els van fer arribar a través del Fórum Jove i d'ací van arribar al Ple, que va aprovar fa uns mesos el Pla Jove. “Igual que la reivindicació que els xiquets i xiquetes ens feien per a fer noves activitats, com l'Escola d'Art Urbà que hem posat en marxa i que confiem que ajude a donar-li color a esta ciutat amb grafits i murals”, va puntualitzar l'edil.
Segons l'edil d'Esquerra Unida, la ciutat és també més participativa gràcies als nous consells i convocant els que ja hi havia i que no es convocaven. Va destacar els mapatges urbans, utilitzats perquè des dels barris “es posen damunt de la taula les millores i exigències dels veïns”, o les noves instal·lacions, com el Centre Cívic de Sant Francesc de Borja, “que s'ha d'inaugurar en les pròximes setmanes”.
També la va qualificar de “molt més humana” posat que s'ha tornat a engegar les ajudes a les ONG, tant a les locals com Morvedre Acull o La Tenda de Tot el Món per al projecte ‘Sagunt, ciutat pel comerç just’, “com a aquelles que ens han presentat projectes de cooperació en el tercer món. O les jornades de Ciutat Refugi que hem posat en marxa en el mes d'octubre des de Cooperació per a denunciar el drama de les persones refugiades”.
A més, va recordar que des de l'Ajuntament s'ha rescatat la memòria de les 27 persones afusellades pel franquisme a Sagunt, així com dels quatre saguntins assassinats en els camps de concentració nazi. “Hem dignificat la memòria d'estos lluitadors per la llibertat i podem dir que som una ciutat una mica millor només per açò”.
Finalment, Sampedro va resumir que “queda molt per fer, però les coses s'estan fent ben o, almenys, raonablement bé. Hem tret de l'ostracisme a la ciutat que ha passat a ser referent en molts aspectes. I hem convertit Sagunt en una ciutat més amable, més participativa i, sobretot, més habitable i més humana”.
L'Ajuntament i l'AC Penyes de Festes Patronals de Sagunt han exposat les variades activitats i espectacles que es duran a terme durant el mes de juliol
Afirma que d'acord amb el que s'establix en l'Estatut d'Autonomia, l'ens públic ha d'exercir com a ferramenta per a la difusió i la normalització de la llengua pròpia
La Corporació Municipal ha aprovat una moció mitjançant la qual reafirma el seu suport a les persones que patixen Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA)