El pressupost municipal de Sagunt 2019 preveu una inversió de 12’5 milions d'euros

L'equip de govern va presentar el pressupost de 2019 de 79.829.000 euros que s'aprovarà a final de mes
Imagen 1Imagen 2
El govern de Sagunt constituït per Compromís, ADN Morvedre, Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) i el Partit Socialista del País Valencià (PSPV), va presentar ahir els pressupostos de Sagunt de 2019 en el saló de plens de l'Ajuntament. Segons el regidor d'Hisenda de Sagunt, Enric Ariño, estos pressupostos s'aprovaran en el ple extraordinari que celebrarà la corporació municipal el pròxim 30 de novembre. Els respectius regidors de l'Ajuntament de Sagunt han intervingut per a ressaltar els elements més destacables dels pressupostos, entre els quals destaca: la congelació d'impostos al ciutadà per tercer any consecutiu, reducció del nivell d'endeutament del 73% fins al 53% pel que fa a l'any passat i es mantenen les xifres en inversió s’ajusta als 12,5 milions d'euros. També destaca l'augment en pressupostos socials com en l'àrea d'Igualtat, no solament econòmic sinó també administratiu, ja que es reforça el departament; i la SAG.

El regidor d'Hisenda, Enric Ariño (Compromís), ha declarat que “hem fet un pressupost relativament assenyat. No hem augmentat la pressió fiscal, és un equilibri entre allò que podem recaptar sense augmentar la pressió fiscal i les demandes ciutadanes per a donar el servici”. El regidor de les delegacions d'Urbanisme i Patrimoni Municipal, Pablo Abelleira (ADN Morvedre) ha explicat que “vénen projectes que jo crec que canviaran la imatge de la ciutat”.

Abelleira ha declarat que “enguany ha estat totalment frenat per la llei de contractes. Ho hem analitzat una vegada i una altra, però ens és impossible donar-li més ritme a una administració que et frena des de dins”.

L'alcalde accidental, Pepe Gil (Compromís), va obrir la sessió en la qual va destacar a grans trets els canvis més significatius dels Pressupostos del 2019 pel que fa als de l'any passat i ha destacat que “és el tercer any consecutiu que s'aproven els pressupostos, a diferència des del 2009, i que dóna una estabilitat institucional”. S'ha baixat la ràtio del nivell d'endeutament, tenint en compte que el deute en 2018 era de 37,6 milions d'euros, el 73% del pressupost del mateix exercici. El deute per a 2019 és de 34,7 milions d'euros, però en relació al percentatge d'endeutament descendix fins al 53%. Pepe Gil ha ressaltat que és un deute assumible i que a més de mantenir-se la inversió, els impostos municipals per al 2019 no pujaran.

En la mateixa línia que Pepe Gil, el regidor d'Hisenda, Enric Ariño, ha ressaltat que l'Ajuntament té “bona salut”. Enric Ariño ha destacat que la pressió fiscal sobre els ciutadans no augmenta i el pressupost general de l'Ajuntament respecte a l'any passat és quasi un 1% superior, 79.829.000 euros enfront dels 79.166.000 de 2018, que a efectes globals no arriba al percentatge de l'IPC que s'estima.


INGRESSOS

Els ingressos es quadren amb les diferents partides en les quals es troben l'IBI, els BICES, la plusvàlua, entre altres, i que destaca la presència de la recapitalització amb la venda del solar darrere de CiudadMar per un valor de 5,8 milions d'euros. Enric Ariño ha assenyalat que les taxes han baixat uns 46.000 euros, i posa l'accent que no han augmentat la pressió fiscal, i hi ha un descompte de l'IBI entre el 8 i el 25 % respecte a l'any 2013. Cada ciutadà a l'hora de pagar la seua renda pagarà proporcionalment sobre un 7% menys del valor cadastral del seu immoble. Els ingressos s'han quadrat també amb un préstec al voltant d'1.900.000 euros a més de la recapitalització amb la venda del solar.

DESPESES

El regidor d'Hisenda ha desgranat algunes de les diferències en els capítols de les Despeses dels pressupostos de 2019. En el capítol un, que va referit a Personal, ha augmentat aproximadament 700.000 euros pel que fa al pressupost de l'any passat. També ha augmentat significativament el capítol dos, en concret la SAG. Ha augmentat la despesa perquè s'ha afegit el manteniment dels polígons industrials i 18 treballadors nous per a la SAG. En concret la despesa puja 882.000 euros. La despesa social engloba serveis socials, igualtat de gènere, universitat popular i suposa el 16% del pressupost. El Consell Agrari es manté estable en 2,17% del pressupost. En Esports, 7.000.000 d'euros íntegrament, on es troben tant les inversions, el manteniment, els salaris dels treballadors, entre altres partides. Altres partides destacables serien Mobilitat Urbana, que la despesa és d'1.500.000 euros i Turisme, 886.000 euros.

INVERSIONS

Els diners de les inversions que va esmentar Enric Ariño forma part del que es destina en 2019 per a acabar projectes. Entre estes inversions destaca la repavimentació de carrers com la de Cavallers i Josep Lerma, amb 275.000 euros; l'accessibilitat en l'Avinguda 9 d’Octubre i Camp de Morvedre, en 450.000 euros; l'accessibilitat en el carrer dels Horts, en 225.000 euros; les millores del Passeig Marítim, en 70.000 euros; el cofinançament del Pavelló SUP VI, en 700.000 euros i l'adequació de l'Antic Sanatori en 100.000 euros, entre altres. La despesa de mobiliari d'oficina puja considerablement, uns 200.000 euros. També entren els 3.300.000 euros que ve a finançar la Conselleria i que l'Ajuntament gestiona respecte a l'institut nº5. La urbanització de la part sud del nucli del Port de Sagunt, en 50.000 euros. En total les repavimentacions constituïxen uns 380.000 euros; el pla d'urbanitzacions uns 200.000 euros; l'adequació de la Gerència 250.000 euros i la del casino de la Gerència en 250.000 euros també.

El regidor de les delegacions d'Urbanisme i Patrimoni Municipal, Pablo Abelleira, ha afegit que “la principal novetat és la creació d'un departament de patrimoni que és fonamental, és alguna cosa que canvia l'administració per dins, sobretot, a l'hora de reflectir eixos ingressos que estem escometent”. Este departament permet poder negociar amb els actius propis de l'Ajuntament. “Qualsevol empresa que ve a Sagunt sap que la resposta és immediata, perquè hi ha una estabilitat, perquè hi ha un equip de govern que està treballant a l'uníson”, expressa Abelleira.

El delegat de Joventut, Guillermo Sampedro (EU), ha recalcat que “és un pressupost continuista perquè ja es va marcar la línia fa tres anys i crec que l'hem anat respectant i continuant. S'han congelat les taxes i els impostos, la pressió fiscal no puja per a aquelles persones que menys tenen”. La regidora de Turisme, Natalia Antonino (PSPV-PSOE), ha explicat que són “uns pressupostos socials, que prevalen en igualtat i solidaritat” al que la delegada d'Igualtat, María Giménez (ADN Morvedre), ha agregat que “continuarem lluitant per les polítiques feministes municipals i seguirem enfortint l'estructura del departament d'Igualtat”. D'altra banda, Sampedro ha afegit que “és un pressupost que genera ocupació directa perquè este Ajuntament genera ocupació directa”.

El delegat de Joventut, Guillermo Sampedro, ha declarat que en el pressupost es “reflectix la idiosincràsia de cada partit i, sobretot, es reflectixen els acords programàtics de cadascun dels partits”. Pablo Abelleira, ha afegit que “nosaltres teníem un pla de govern que hem consensuat entre quatre grups, que demostra que sí que es pot governar en quadripartit. Amb una unió d'idees, amb la intel·ligència col·lectiva també és la millor forma de governar”.

El regidor de Personal, Sergio Moreno (ADN Morvedre), ha explicat que “la part de personal, que és una de les parts més importants del pressupost. Enguany es creen dinou llocs nous de treball i s'amortitzen quatre”.

L'alcalde accidental, Pepe Gil, ha explicat que “els canals de participació s'han multiplicat. Intentem arreplegar tot allò que hi ha, sempre és poc, voldríem dedicar més diners, però l'equip de govern prioritza i decidix segons les necessitats més urgents i prioritza per a fer-ho”.

El Castell de Sagunt tindrà un nou pla director

23 de gener 2025

Darío Moreno ha mantingut una reunió amb la subdirectora de l'Instituto del Patrimonip Cultural de España per a coordinar futures actuacions en el patrimoni històric del municipi