El Programa de Prevenció Escolar ha comptat amb una elevada participació dels centres educatius durant el passat curs 2016-2017. Es tracta d'una iniciativa que es desenvolupa en el marc d'IX Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències i altres Trastorns Addictius de l'Ajuntament de Sagunt, implementat per la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives del departament municipal de Serveis Socials. Este programa s'ha implantat en 9 dels 10 centres que disposa el municipi, dirigit als alumnes d'Educació Secundària durant el curs escolar 2016-2017, i ha sigut subvencionat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.
Entre els objectius del programa destaca el reforç del procés educatiu en l'àmbit escolar, de manera que es promocionen hàbits de vida saludables i una cultura de salut que incloga el rebuig del consum problemàtic de drogues i altres trastorns addictius. També es cerca estudiar les mesures que permeten augmentar, en caso de que es produïsca, l'edat d'inici en el consum de drogues de la població del municipi. A més, el programa pretén dotar a les famílies del municipi d'eines per la prevenció de drogodependències i altres trastorns addictius.
Durant el curs passat, 3.133 alumnes de secundària han participat en el Programa de Prevenció Escolar, dels quals 2.774 cursaven la E.S.O. Concretament, s'han impartit 190 sessions amb alumnat d'E.S.O. i F.P.B. sobre drogues i conductes addictives; 18 sessions amb alumnat d'E.S.O. sobre addiccions tecnològiques; i 10 sessions amb alumnat de batxiller i cicles formatius sobre joc patològic. Estes xifres suposen un 82% de cobertura de l'alumnat en E.S.O, la qual cosa confirma l'increment progressiu de la participació d'alumnes en el programa en els últims quatre cursos. D'altra banda, destaca la participació de fins 100 professors i professores que han col·laborat i s'han implicat en el desenvolupament del programa.
Pel que fa a la intervenció individual i familiar pel consum de drogues per part de menors entre els 13 i els 18 anys, des de la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives s'ha atés el 100% de les demandes rebudes.
Des del departament de Serveis Socials fan una valoració positiva i destaquen que “sense la participació activa dels centres educatius es fa inviable l'aplicació dels programes de prevenció de les conductes addictives; aprofitem l'ocasió per traslladar les nostres felicitacions a tots els centres que han participat en el programa, i esperem que el curs escolar que ara s'inicia es mantinga i incremente la participació de tots els centres”.