El projecte dels macroespigons queda frenat pel seu impacte sobre les platges de Sagunt i Canet d’En Berenguer. El pla impulsat per l'Estat per al litoral sud de la província de Castelló, concretament a La Llosa i Almenara, se sotmetrà obligatòriament per ordre de la Secretaria d'Estat de Medi Ambient a una avaluació ambiental ordinària, després d'intentar tramitar-lo per la via d'urgència.
Ahir es publicà en el BOE la resolució del projecte constructiu que permitix estabilitzar el front litoral als termes municipals de La Llosa i Almenara (Castelló). Segons s’observa en l’informe, l'Estat suggerix que s'adopten solucions “no tan dures”. Segons l'informe, es consideren insuficientment valorats els potencials impactes de l'actuació sobre la costa, la planta de la platja i el transport longitudinal d'arena, havent de considerar i analitzar els efectes sobre les platges de la Malvarrosa, Corinto i Almardà a Sagunt, Racó de Mar a Canet d'En Berenguer i la platja del Port de Sagunt.
Este ha sigut un projecte molt criticat pel Camp de Morvedre, ja que les repercussions dels espigons poden tindre un impacte negatiu molt important sobre les platges de Sagunt i Canet d'En Berenguer, especialment les del nord que ja estan amenaçades.
Durant la tramitació del projecte, Costes va demanar informes a 26 organismes entre els quals no figuraven els ajuntaments de Sagunt ni de Canet d'En Berenguer. La direcció estatal de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental assenyala que sobre la marjal d'Almenara/Almardà hi ha “errors documentals de cartografia, hàbitats i espècies”. A més, consideren especialment rellevant l'afecció a comunitats vegetals, concretament a les poblacions d’algodonosa”.
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, valora “positivament la decisió ja que ens dóna la raó, no solament a nosaltres sinó també a la Demarcació de Costes de València, en definitiva, al sentit comú perquè no es poden portar a terme actuacions en la costa que no tinguen en compte les repercussions en aquells trams que estan fora d'eixa actuació. En eixe sentit, tot el litoral d'Almenara forma part de la mateixa unitat que el litoral de Sagunt fins al Port, precisament al gran port marítim de Sagunt i, per tant, si es pretén portar a terme actuacions per al manteniment de la costa s'ha de fer de manera conjunta, de manera sincronitzada i no seguint un límit provincial que és un límit artificial i no té cap racionalitat”.
La regidora de Medi Ambient, Teresa García, després de conéixer esta resolució es mostra satisfeta perquè “s'atenen els nostres arguments, sempre hem dit que esta solució és insuficient per parcial”, a més d'estar treballant amb la Universitat Politècnica de València “en un projecte unitari de litoral des de Borriana al Port de Sagunt per a abordar la problemàtica comuna”.
La direcció general de Qualitat i Avaluació Ambiental i Medi Natural també assenyala la falta de detalls sobre la procedència dels materials a emprar, la ubicació de les zones d'extracció, els moviments de maquinària en relació amb les comunitats dunars, els efectes de les tasques de dragatge que es puguen realitzar, així com l'afecció al patrimoni arqueològic subaqüàtic.
Fernández assegura que ha sigut “una reivindicació nostra, nosaltres hem anat a Madrid en diverses ocasions. L'última reunió que vam tenir va ser kafkiana, perquè pretenien fer unes actuacions en el litoral nord, el d'Almenara, i les actuacions en el litoral sud, al terme de Sagunt consistien bàsicament a transvasar arenes de la platja del Port, de la platja de Canet i de no se sap molt bé d'on. Açò evidentment no podia tolerar-se, si s'ha de mantenir el litoral amb obra, s'haurà de fer en tots els trams com a mínim. Ja no diem si s'ha de portar a terme una política d'espigons, que jo personalment no la compartisc, però en qualsevol cas si un espigó perjudica al litoral sud, evidentment primer s'ha de protegir el litoral sud”.
Per tant, l'alcalde assenyala que “no podem quedar-nos de braços creuats, espere que a partir d'ara la manera de treballar canvie i si s'ha de fer alguna cosa que es tinga en compte l'opinió de tots els municipis afectats i, sobretot, el criteri d'unitat del litoral, les unitats físiques i no desfragmentar açò de manera política. Per tant, d'una banda, és un missatge de tranquil·litat i per un altre, no anem a estar absolutament desentesos d'esta situació, sinó que anem a estar alerta perquè a partir d'ara se'ns tinga en compte”.
L'alternativa que proposa Costes comporta “diverses actuacions de gran envergadura com la construcció de dos espigons quebrats, un recte perpendicular a la costa i tres rectes que conformen quatre cel·les amb grans volums de moviments d'esculleres, arenes i roques. Esta obra requerirà “un volum d'esculleres estimat en 21.700m2”. Sobre la longitud dels pantalans proposa que “els interiors seran entre 120 i 130 metres, mentre que el sud de tancament del tram, en els límits amb Sagunt, serà de 240 metres”.