En octubre, amb l’inici del curs escolar 2023-2024, la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró al Camp de Morvedre va posar en marxa de nou el projecte Participa! amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt. Esta iniciativa educativa, que es desenvolupa des de fa més d’una dècada amb l’alumnat dels instituts de la capital del Camp de Morvedre, ha aconseguit conscienciar este curs quasi 400 estudiants en matèria de participació ciutadana i medi ambient amb plantacions i neteges per a la conservació de la natura més propera.
El repte del projecte Participa! es demostrar a les noves generacions que poden canviar les coses i millorar aspectes rellevants de la societat, com el medi ambient que els envolta i es tracta d’una iniciativa de la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró al Camp de Morvedre que este curs s’ha pogut dur a terme de nou amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt en centres d’Educació Secundària Obligatòria (ESO).
Esta dinàmica consta de tres sessions de treball que es realitza des d’octubre fins a juny dins i fora de les aules. Es comença amb una jornada més teòrica a classe per a explicar a l’alumnat què és la participació ciutadana, què és el medi ambient i quins problemes enfronten els espais naturals de Sagunt. La següent sessió és més pràctica i els permet passar a l’acció en un espai concret, com poden ser les platges, el riu Palància o els boscos de la capital del Camp de Morvedre.
Este curs, per exemple, amb els instituts d’ensenyament secundari María Moliner i Camp de Morvedre hem continuat plantant flora dunar autòctona en la platja del Port de Sagunt. El repte ha sigut restaurar i augmentar un ecosistema tan important com són les dunes i dotar de més biodiversitat i resiliència el litoral, per a poder fer front als temporals i l’erosió marítima.
Durant esta edició del projecte Participa!, també s’han dedicat esforços a millorar la biodiversitat del riu Palància. De fet, amb els IES Clot del Moro, el col·legi Mas Camarena i el IES Jaume I s’han visitat diferents trams del riu al seu pas per Sagunt a fi de donar a conéixer quina és la seua vegetació autòctona i reforçar-la amb noves plantacions.
A més a més, durant les excursions al Palància s’ha treballat la concepció del riu com un ecosistema viu i no com un abocador de residus, fent també batudes de neteja.
Per la seua banda, el col·legi Sant Vicent Ferrer ha contribuït a la conservació de la zona boscosa de Ponera, que envolta el centre. En esta ocasió, coneixent tota la riquesa que alberga i afavorint la seua conservació fent una recollida i correcta separació dels residus.
Gràcies a estes eixides de camp, que són la base experiencial sobre la qual després realitzen la tercera sessió, els jóvens descobrixen in situ i connecten amb la fauna, la flora i els paisatges de Sagunt, a més a més de posar el seu granet d'arena en millorar el seu estat de conservació.
Per a acabar, després d'haver detectat un problema ambiental en les aules i actuar de manera directa sobre el territori per a solucionar-lo, durant la tercera sessió del Participa! l’alumnat s'encarrega de realitzar una comunicació per grups, informant de la seua intervenció i per què ha sigut important desenvolupar-la.
Els treballs que fan són molt diversos (audiovisuals, cançons, PowerPoint, notes de premsa, entrevistes de ràdio...) i de qualitat, fet que ens indica l'enriquidora que pot arribar a ser esta tercera sessió del projecte, gràcies a l'esforç i la implicació de l'alumnat i del professorat, expliquen des de l’organització.