El taller ‘L'art d'aprendre’ realitza la seua clausura amb una exposició de vestits

El taller, en el qual han participat 10 dones, ha consistit en aprendre tècniques de costura i personalització que s'ha materialitzat en una mostra de vestuari
Imagen 1Imagen 2
​​Aquest matí, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, s'ha clausurat la segona fase del taller “L'art d'aprendre” sobre tècniques de costura i personalització de roba.

L'Ajuntament de Sagunt, a través de la regidoria de Serveis Socials, ha desenvolupat aquest programa en un marc d'activitats relacionades amb les eines per a la capacitació de les dones gitanes, que s'implementen a conseqüència dels resultats de l'estudi sobre la població gitana en el municipi de Sagunt, realitzat a la fi de l'any 2018, i en el qual entre les seues conclusions, figura la necessitat de desenvolupar i ampliar les capacitats de les dones gitanes. Aquest projecte ha sigut finançat per l'Ajuntament de Sagunt i subvencionat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Les activitats s'implementen a través d'un taller desenvolupant en diferents accions i activitats, entre altres, l'art d'aprendre a llegir, a escriure, a adquirir eines que potencien l'autoconfiança i el desenvolupament personal de les dones gitanes, capacitació per a l'accés al mercat de treball ordinari. D'aquesta manera, s'aposta per la formació per a l'ocupació en sectors més heterogenis, diferents als que històricament es dediquen les dones gitanes.

Hui fent-ho coincidir amb el dia Internacional de la Dona s'ha clausurat la segona fase d'aquest taller en el qual s'han mantingut 10 dones de les 15 que van començar la seua marxa, malgrat totes les dificultats que s'han hagut de salvar a conseqüència de la situació de pandèmia en la qual ens trobem.

En la clausura han exposat els treballs que han realitzat, tots ells d'una elevada qualitat, i on la il·lusió i el veure's reconegudes en les seues capacitats, ha fet que l'acte haja sigut entranyable malgrat la pluja.

Per part de l'equip tècnic que ha implementat el taller s'ha realitzat una valoració molt positiva de les activitats han donat resposta a l'objectiu general i als específics; acompanyar processos de desenvolupament personal, despertar l'interés per la formació i gaudir-la, ser exemple per a les seues famílies de la importància de la formació pràctica i específica i confiar en els processos d'aprenentatge.

El regidor de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, que ha assistit a la clausura, explica que «des del departament es continua treballant i apostant per la integració de tots i cadascun dels col·lectius de la nostra ciutat. En aquest sentit continuem impulsant un projecte il·lusionant amb dones gitanes on es poden realitzar cursos de costura i lectoescriptura. Aquesta formació té com a objectiu ensenyar i dotar a les dones en risc de vulnerabilitat com personalitzar peces, desenvolupar la seua tècnica d'escriptura i l'aprenentatge en comprensió lectora, a més d'ensenyar-los recursos en diferents àrees perquè puguen realitzar una vida més independent i arribar a poder dirigir en un futur amb autonomia el seu propi negoci».

L'estudi que sobre la situació de la població gitana s'ha realitzat a Sagunt ha posat de manifest una falta de formació, així com que existeixen barreres culturals que compliquen la seua inserció laboral. A més, s'ha constatat un menor nivell formatiu tradicional de les dones gitanes del municipi que delimita les seues possibilitats laborals, amb el que es dediquen laboralment a l'agricultura o a la venda ambulant.

D'altra banda, són bastants les unitats familiars de convivència d'aquest sector de la població que són potencials beneficiàries de la Renda Valenciana d'Inclusió Social, sent la formació una de les contraprestacions fonamentals dels programes d'inserció que comporta la percepció d'aquesta prestació.