El Teatre Romà es converteix en estadi de futbol per a retre homenatge als primers clubs femenins en ‘Ladies Football Club’

Sergio Peris-Mencheta dirigeix aquest musical ambientat en les primeres dècades del segle XX a Anglaterra. El consultor artístic del Piccolo Teatro de Milà, Stefano Massini, signa la proposta

El 6 d’abril de 1917, els Estats Units entrava en guerra. Però, aquell divendres, sobretot, durant la pausa de l’esmorzar, 11 treballadores angleses de la Doyle & Walker Municions començaven a córrer darrere d’un baló. Sagunt a Escena ha programat el dissabte 27 d’agost, a les 22.30 hores al Teatre Romà, un musical que ret homenatge a les dones que van iniciar el fenomen del futbol femení a Anglaterra. L’obra és una producció de la companyia Barco Pirata que porta per títol ‘Ladies Football Club’ i està dirigida per Sergio Peris-Mencheta.

El fenomen del futbol femení naix a Anglaterra, durant els anys de la I Guerra Mundial. Equips que es van convertir en llegendaris, formats per les treballadores de les fàbriques tèxtils o de municions, i que en poc de temps van aconseguir un enorme afecte i atenció del públic, van provocar l’hostilitat per part de les institucions masculines del futbol. Acabada la guerra, molts d’aquests equips van ser obligats a dissoldre’s per llei després d’uns quants anys d’èxits increïbles.

“Potser la funció última del teatre és estimular la reflexió, aportar una dimensió transcendent i universal de la condició humana, però també ens serveix com a pràctica restituïdora, un deure moral indispensable per a neutralitzar l’oblit. En aquesta línia, ‘Ladies Football Club’ ens recorda com van ser ignorats i prohibits els equips de futbol femenins a Europa i com, per imperatiu ètic, hem de contar aquesta etapa de la història per a no tornar a caure en l’error i dignificar la memòria d’aquelles dones pioneres de l’esport”, ha valorat la directora artística de Sagunt a Escena, Inma Expósito.

El festival d’arts escèniques, organitzat per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, a través de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt i la Diputació Provincial de València, acull la història real d’un grup de dones que van ser l’avançada d’un sector hui en dia professionalitzat al nostre país i reconegut des de 1983 per la Reial Federació Espanyola de Futbol.

Cal destacar la predisposició de la productora teatral Barco Pirata i del seu director, Peris-Mencheta, per a realitzar una adaptació de la peça al Teatre Romà de Sagunt; la complexitat tècnica i de posada en escena han suposat un repte per als equips de producció, que fa mesos que treballen en el projecte.