L'escriptora eldera Elia Barceló farà parada en el saló d'actes del Centre Cívic Antic Sanatori del Port de Sagunt dijous que ve, 8 de juny, a les 19 hores en el marc de la iniciativa de la Generalitat Valenciana Llegim als pobles 2023, que és la segona edició de la campanya de promoció i que consistix en el fet que escriptors i escriptores es desplacen als municipis de la Comunitat Valenciana per a mantindre converses amb els seus lectors.
L'activitat és intergeneracional i oberta al públic. L'autora dialogarà amb els lectors i firmarà llibres, que també s’hi podran adquirir, ja que l'acte involucra també les llibreries de proximitat per a la compra de llibres.
Elia Barceló, que va ser professora d'Estudis Hispànics a la Universitat d’Innsbruck (Àustria) i ara es dedica a l'escriptura a temps complet, està considerada una de les escriptores més versàtils de la narrativa espanyola i és una de les autores de major prestigi en l'àmbit fantàstic i de ciència-ficció.
Ha publicat trenta novel·les: realistes, criminals, històriques... Unes per a adults i altres per a jóvens, a més d'uns huitanta relats tant a Espanya com a l'estranger.
Els seus llibres s'han traduït a vint idiomes amb gran èxit entre el públic i la crítica, la qual cosa l'ha consolidada com una de les veus espanyoles més internacionals de la narrativa actual.
Amores que matan no seria una novel·la d'Elia Barceló sense un potent pòsit de crítica social. Alguns temes coincidixen amb els de Muerte en Santa Rita perquè són territori comú en els relats de l'autora. Ací es troba de nou la reivindicació del molt que tenen per fer i per dir les dones a partir d'una certa edat, però també una reflexió sobre la memòria, què es recorda, què s'ha comptat i què definix qui és cada persona.
A més, Amores que matan és també una reivindicació apassionada de tantes dones ignorades i oblidades al llarg de la història de l'art. La crítica a la falta de llibertat de les dones i la seua supeditació als desitjos dels hòmens, ara i en uns altres temps, és un altre tema recurrent en les novel·les d'Elia Barceló.
No hi ha novel·la d'esta escriptora que no siga un còctel de gèneres i reivindicacions mesclades amb trames tranquil·les plenes de personatges i arguments, i Muerte en Santa Rita no és una excepció. Entre les seues pàgines, el lector trobarà reflexions sobre la vellesa, la malaltia i la mort però, sobretot, sobre la vida. Especialment sobre la vida alegre al Mediterrani.
Entre els seus llibres figuren obres de gran èxit com El color del silencio, El secreto del orfebre, Las largas sombras, El eco de la piel, La noche de plata i Muerte en Santa Rita. També ha obtingut nombrosos premis, com en 2020, quan li va ser concedit el Premi Nacional de Literatura en la modalitat d'Infantil i Juvenil per El efecto Frankenstein.
Àngels Barceló ha expressat sobre Amores que matan: «Dones fascinants, secrets sorprenents. Fa olor de llima, a sal, a buganvilla. Em vull quedar a viure en Santa Rita». Per la seua banda, Rosa Mora ha afirmat: «És tot un noveló. Molt bé això d'eixes dones tan ‘dolentes’, però tan bones».
El departament d'Arxius i Biblioteques de l’Ajuntament de Sagunt s'ha encarregat de triar l'escriptora que visita el municipi i d'organitzar l'acte, mentre que la Direcció General de Cultura i Patrimoni ha finançat al 100% este projecte.
La campanya contempla la realització d'un mínim de vint sessions per cada província amb autors que hagen escrit la seua obra tant en valencià com en castellà, i es desenvolupa en els municipis els ajuntaments dels quals s'han inscrit en esta iniciativa. L’any passat vingueren a Sagunt dins d’esta iniciativa Paula Bonet i Eloy Moreno.