Ahir de vesprada es va donar un pas més per a la signatura del conveni entre la comarca del Camp de Morvedre, la Diputació i la Generalitat Valenciana amb la signatura del protocol del “Pla de Dinamització i Gobernança Turística” en la nostra comarca. Al acte varen assistir els alcaldes i alcaldesses dels pobles que conformen el Camp de Morvedre. Per la seua banda, la regidora de Turisme, Natalia Antonino, va presentar el plà d’accions previstes per a enguany.
El protocol general de col·laboració entre l’Agència Valenciana de Turisme, el Patronat Provincial de Turisme de València i l’Ajuntament de Sagunt preveu una inversió aproximada d’un milió d’euros a executar entre les anualitats de 2017, 2018 i 2019 dins d’este
“Pla de Dinamització i Gobernança Turística”. La Recotxa Dinamització & Territori és l’empresa encarregada de la redacció d’este “Pla d’Acció i Dinamització” el qual, degut als temps administratius, s’ha de presentar de la manera més àgil per poder desenvolupar les inversions previstes per a este any 2017, el qual finalitza el proper 30 de novembre amb una inversió total de 210.000 euros.
“S’ha hagut de modificar el que era la idea principal del pla d’accions a desenvolupar degut a que este pla hauria d’haver-se executat des de principis de gener i degut a diverses circumstancies finalment anem a tindre únicament dos mesos per a executar les accions i hem tingut que canviar-les un poc perquè entraren dins d’eixe termini de dos mesos, és a dir, no es que les accions que estaven proposades no foren correctes o no es pogueren executar sinó que ho faran en la segona anualitat”, va explicar la regidora de Turisme, Natalia Antonino.
Dins de les accions a desenvolupar durant esta primera anualitat de 2017 trobem, en primer lloc, l’elaboració d’un estudi de demanda amb el qual poder tindre una investigació del mercat turístic a València i l’àrea metropolitana amb la finalitat d’analitzar el perfil del visitant turístic actual i potencial per poder conéixer els seus hàbits i poder posicionar de forma competitiva al Camp de Morvedre.
En segon lloc es troba la creació d’una Film Office al Camp de Morvedre, amb la qual poder atendre i donar serveis a les productores que puguen estar interessades en realitzar les seues produccions (rodatges de pel·lícules, publicitat, documentals, etc.) en les nostres localitats. En este sentit, Antonino va declarar que
“les productores podran obtindre un banc d’imatges amb localitzacions dels pobles de la comarca que siguen d’interès per a la gravació, així com també tindre una sèrie de dades d’allotjament, informació cultural, empreses de serveis, etc”.
Una de les majors riqueses del Camp de Morvedre és el seu patrimoni hídric, i en este sentit, els municipis que conformen la comarca, sol·liciten també la revalorització del seu patrimoni lligat al riu o a la sèquia major amb l’objectiu de desenvolupar un recurs que vertebre les localitats i puga ser objecte de posada en valor com a conjunt.
Per altra banda, donat que la comarca compta amb recursos d’especial importància com la Marjal del Moros i la Marjal d’Almardà/Almenara, es proposa una especialització del producte turístic de natura amb contingut ornitològic (Birdwatching). En este sentit també s’estudia el foment del turisme de natura, donat que el Camp de Morvedre es troba situat entre dos grans Parcs Naturals: Calderona i Espadà. La regidora de Turisme va expressar que “el turisme de natura és un complement perfecte que ens fa falta per al gran turisme cultural i gastronòmic que tenim tant a Sagunt com a tots els pobles de la comarca”. Actualment ja hi ha dissenyades rutes senderistes i de BTT que caldrà unificar i estructurar per conformar un producte turístic de natura. Al mateix temps es tracta de donar visibilitat a unes poblacions i un patrimoni no massa conegut fins al moment i que podria complementar l’oferta turística i la desestacionalització de les visites.
Pel que fa al Turisme de “Sol i Platja”, actualment continua sent un dels més importants a la nostra comarca. Per esta raó és fonamental realitzar inversions que oferisquen als turistes una experiència de qualitat. Actualment està en marxa el projecte “Sendero Azul” el qual connecta les dos banderes blaves de la platja del Port de Sagunt amb la platja de Canet d’en Berenguer. Amb la realització del disseny de la ruta “La Mar entre Marjals”, es pretén vertebrar la comarca pel litoral connectant: patrimoni Natural (platges, marjal, riu i delta), Ports (esportiu i comercial), Patrimoni Històric (Grau Vell) i Patrimoni Industrial. A més a més es pretén connectar la Via Verda i el sender pel Palància ajudant a posicionar Sagunt com a destí de turisme actiu i sostenible.
Finalment es proposa la creació d’un aparcament d’autocaravanes a Sagunt ja que existeix una gran demanda per poder aparcar-les i pernoctar a la comarca. Amb la seua construcció es permetria poder captar un nou segment de turistes que fins ara no s’està aconseguint i, d’esta forma, augmentar el nombre de turistes que visita la nostra ciutat, així com també la nostra comarca.