Els alumnes de Sagunt fabriquen drons socials per a tasques sobre el medi ambient, agricultura i salvament marítim

La quarta edició de la Fira Aèria reunix a estudiants dels instituts Camp de Morvedre, Jaume I i Jorge Juan
 


La quarta edició de la Fira Aèria ja alça el vol. Comença a prendre forma el projecte educatiu que va arrancar al novembre i en el qual participen els alumnes dels instituts Camp de Morvedre, Jaume I i Jorge Juan, amb l'ajuda de la regidoria d'Educació de l'Ajuntament Sagunt, a més de 2.500 estudiants de València, Alacant i Castelló. 

En esta nova edició participen estudiants de 76 centres educatius de la Comunitat Valenciana. En el cas de Sagunt, és una col·laboració entre l'Ajuntament, El Caleidoscopio (entitat associada a la Universitat Miguel Hernández d'Elx) i els instituts, que depenen de la Conselleria d'Educació.

 
 
 
 

Els drons dels tres centres educatius tenen diferents objectius. Així, l'IES Camp de Morvedre, amb l'ajuda d’Acció Ecologista-Agró, està realitzant un dron per al control i seguiment de les aus autòctones de la Marjal dels Moros a Sagunt. L'IES Jaume I destinarà el seu dron fumigador a l'ajuda dels agricultors en el control de plagues. Per la seua banda, l'IES Jorge Juan està construint un dron de salvament marítim, proveït d'un desfibril·lador i un kit bàsic de primers auxilis que ajudarà els socorristes de les platges. 

L’any passat, els instituts participants van ser Eduardo Merello, María Moliner i Clot del Moro.

 
 

Per a establir l'objectiu social del seu dron, els alumnes que participen han mantingut entrevistes amb els diferents agents socials mediambientals que els han assessorat i ajudat, donant-los xarrades i guiant-los perquè els diferents drons estigueren proveïts de les característiques tècniques necessàries per a complir amb el seu objectiu social. 

La Fira Aèria tindrà el seu zenit el 18 de maig amb el gran esdeveniment previst en l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València. Ací els alumnes tindran un espai expositiu on compartir les seues idees i visions de futur a través de pòsters, estands, presentacions orals, vídeos i demostracions de vol. El 16 de maig serà l'esdeveniment per als centres d'Alacant i el 19 de maig a Castelló.

 
 

Cal destacar que la Fira Aèria està promoguda per la Universitat de València, el CEFIRE, Les Naus, la Universitat Miguel Hernández i El Caleidoscopio. A més, en el projecte participen els ajuntaments d'Albaida, Albalat del Sorells, Albuixec, Algemesí, Alzira, Aiora, Benifaió, Benifairó de les Valls, Benetusser, Bellreguard, Bétera, Carlet, Catadau, Emperador, El Puig, Foios, Massanassa, Meliana, Mislata, Monserrat, Moixent, L'Olleria, La Pobla de Farnals, La Pobla de Vallbona, Ontinyent, Puçol, Paterna, Requena, Sagunt i Utiel a València. 

Crevillent, Dénia, Mutxamel, Sant Joan d'Alacant, Sant Fulgenci, Saix i Teulada en la província d'Alacant. I Castelló i Benlloch en la província castellonenca; que des de les seues respectives regidories d'educació han recolzat el mateix, afermant així el seu compromís per incentivar i fomentar el coneixement cientificotècnic entre els més jòvens. 

Tecnologia, creativitat i societat són els tres pilars sobre els quals s'assenta la Fira Aèria, un projecte educatiu que el seu objectiu és que joves d'entre 12 i 18 anys aprenguen a construir drons amb una finalitat social i aprenguen a fer un ús tecnològic amb finalitats educatives i de desenvolupament social. 

Els projectes realitzats pels alumnes, encara que versen sobre problemàtiques reals dels seus respectius municipis, no són projectes que es vagen a portar a la pràctica en la realitat. Són una llavor per a un futur on tecnologia i societat vagen de la mà.