Hui s'ha presentat la vint-i-sisena edició dels Ludi Saguntini, que es desenvoluparà durant els dies 15, 16, 17, 18 i 19 d'abril de 2024. Els Ludi estan conformats pel XXVII Festival de Teatre Grecollatí que organitza l'associació Prósopon Sagunt i els tallers didàctics de cultura clàssica, organitzats per l'Associació Lvdere et Discere.
Tant els Ludi Saguntini com el Festival de Teatre Grecollatí estan organitzats per l'Associació Lvdere et Discere i la Domus Baebia, junt amb Prósopon Sagunt, i compten amb el suport de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, l'Ajuntament de Sagunt i empreses patrocinadores, així com entitats i personal voluntari.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el regidor d'Educació, Raúl Palmero, han participat en la presentació dels Ludi Saguntini en la Domus Baebia junt amb la directora general d'Innovació Educativa i Ordenació de la Conselleria d'Educació, Rosario Escrig; la presidenta de Prósopon Sagunt, Mª Isabel Pérez; la vicepresidenta de l'Associació Lvdere et Discere, Charo Marco i la directora del CEFIRE de Sagunt, Montse Brisach.
Darío Moreno ha destacat la importància de les «sinergies» per a dur a terme un projecte com els Ludi Saguntini: «Confluïm mons relativament diferents, com és el CEFIRE, la Generalitat, l'Ajuntament, les associacions. I junts fem un projecte en comú i gràcies a això cada any ho fem més gran». A més, Moreno ha agraït a les persones implicades el seu treball amb el qual «d'una forma o una altra vol ajudar a fer-nos créixer».
Per la seua banda, Rosario Escrig ha destacat que «passaran durant esta setmana entre 11.000 i 14.000 alumnes de tota Espanya, principalment de la Comunitat Valenciana». La directora general d'Innovació Educativa i Ordenació de la Conselleria d'Educació ha assenyalat també que este projecte permet «donar oportunitats al nostre alumnat i aprendre d'una manera innovadora i diferent de la que habitualment es pot treballar en els centres educatius». Així mateix, ha afegit que Sagunt és un municipi «on la cultura clàssica marca la diferencia en molts aspectes de la seua vida social, del seu patrimoni i de la seua oferta turística també».
Raúl Palmero ha assegurat: «És un esdeveniment de gran importància nacional, un esdeveniment que aglutina un pack ludicocultural i educatiu on mescla tallers, obres teatrals... És un esdeveniment que posa en el mapa a nivell internacional la ciutat de Sagunt sent un referent de la cultura clàssica». D'altra banda, Montse Brisach ha apuntat: «El CEFIRE de Sagunt és l'únic que té un assessor de Clàssica, i és per tot el volum que té la ciutat de Sagunt».
Sobre el XXVII Festival de Teatre Grecollatí ha parlat la presidenta de Prósopon Sagunt, Mª Isabel Pérez, que ha detallat que començarà el dilluns 15 d'abril a les 12 hores amb la representació de l'obra Èdip, de Sòfocles, a càrrec del grup Kosmos de l'IES Districte Marítim de València. A la vesprada, a les 16.30 hores, serà el torn de l'obra Gemelos, de Plaute, duta a terme també pel grup Kosmos de l'IES Districte Marítim de València.
Per al dimarts 16 a les 12 hores està programada l'obra Ifigenia en Áulide, d'Eurípides, representada pel grup La Nave Argo, del Col·legi Immaculada-Jesuïtes d'Alacant. El mateix grup, a les 16.30 hores, representarà l'obra Las Asambleistas, d'Aristòfanes. El dimecres 17, a les 12 hores, es durà a terme la representació de l'obra Agón, una adaptació d'Èsquil, Sòfocles i Eurípides, per part del grup Caligae de l'IES J.L. Castillo Puche de Iecla (Múrcia). També el grup Caligae serà l'encarregat de representar de l'obra de les 16.30 hores, Pséudolo, de Plaute.
El dijous 18 d'abril està prevista, per a les 12 hores, l'obra Las bacantes, d'Eurípides, a càrrec del grup Párodos Teatro, de l'IES Siberia Extremeña de Talarrubias (Badajoz). A les 16.30 hores, el mateix grup extremeny representarà l'obra La paz, d'Aristòfanes. L'últim dia, el divendres 19, a les 11.30 hores tindrà lloc la Pompa i "Totum Latine". Després, a les 12 hores, serà el torn de l'obra Clásicos en la luna, a càrrec del grup Clásicos Luna, de l'IES San Pedro de Luna de Saragossa. Este «és el projecte del grup de Saragossa que l'any passat complia 20 anys i que no es va poder representar. Per això, hem pensat que hauríem de donar-los una altra vegada l'oportunitat», ha apuntat Mª Isabel Pérez.
Sobre els tallers sobre cultura clàssica que es desenvoluparan en els Ludi Saguntini ha parlat la vicepresidenta de l'Associació Lvdere et Discere, Charo Marco. En la vint-i-sisena edició dels Ludi Saguntini hi haurà un total de 15 tallers: epigrafia i escriptura, la plaça dels déus, cuina romana antiga, mosaics romans, higiene i cosmètica antiga, ceràmica grega, cors i danses gregues, edats, temps, joieria, ciència, militaria, indumentària, Museum Scaenium Graecolatinum, itinera archeologica, nunc taline, Olimposchola i Olimpomenuts. Hi haurà tres torns de tallers de 9.30 hores a 14.00 hores. A més, hi haurà 13 spatia, amb temàtiques similars als tallers. Així mateix, en la plaça Cronista Chabret hi haurà un fòrum lliure on hi haurà jocs romans i un lloc en el qual l'alumnat es podrà vestir amb indumentària romana.
Charo Marco ha ressaltat el retorn de la Olimposchola, destinada a l'alumnat de primària, i la posada en marxa de Olimpomenuts, per a xiquets i xiquetes d'1 a 6 anys. També ha recordat que per als tallers és necessària inscripció, però per als spatia no. La vicepresidenta de Lvdere et Discere apunta que s'han comptabilitzat «uns 1.200 alumnes inscrits, més o menys», en els tallers. En Olimposchola s'han comptabilitzat «800 xiquets» i pel que respecta a infantil, 200.