El departament de Cultura destaca el gran seguiment de la II Mostra Saguntum in Mare Nostrum
L'Ajuntament de Sagunt fa un balanç molt positiu de l'impacte de la programació entre la ciutadania, visitants i en la promoció del municipi
Estan emmarcats dins dels programes d'Acció Educativa i Compensació del departament d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt
Els tallers d'Habilitats Socials i Autoestima en el Programa Aula Compartida (PAC) i el Programa Formatiu Qualificació Bàsica (PFQB) es desenvolupen amb l’objectiu de combatre l’absentisme i ajudar a l'alumnat a mamprendre o continuar amb itineraris formatius o professionals que li siguen de profit. Estos tallers formen part del conjunt de programes d'Acció Educativa i Compensació que el departament d'Educació fa servir este curs 2021-2022.
Els tallers de potenciació d'Habilitats Socials, on s'inclou la intel·ligència emocional, i el reforç de l'Autoestima en adolescents s'ha implementat dins del bloc de programes per a evitar i reduir l'absentisme com a segon programa d'un total de sis dels quals compta este apartat.
El regidor d'Educació, Jose Manuel Tarazona, ha manifestat que: «Enguany hem redoblat els nostres esforços en crear un equip en el departament que desenvolupe els nous programes d'Acció Educativa i Compensació que té diferents línies de treball dirigides a potenciar un aprenentatge compensatori, amb la finalitat d'afavorir la inclusió socioeducativa, reduir l'absentisme escolar, afavorir la igualtat d'oportunitats i que els xiquets i xiquetes del nostre poble, adquirisquen un aprenentatge significatiu de l'entorn on viuen, dins del projecte de Sagunt, Cuitat Educadora».
La temporalitat del taller d'este programa és de febrer a juny de 2022. Està impartit per especialistes en psicopedagogia, amb el suport del Gabinet Psicopedagògic de l'Ajuntament de Sagunt i l'equip d'acció educativa del departament. Entre els seus objectius i característiques, destaca que el taller d'entrenament en Habilitats Socials s'impartiran 12 sessions d'1 hora de duració a cada grup d'alumnat tant del PQPI com del PAC. L'objectiu en estes sessions serà desenvolupar habilitats socials i competències que els permeten afrontar el seu procés de socialització de forma més eficient. Per altra banda, també té com a finalitat millorar la socialització de l'alumnat de secundària amb problemes d'aprenentatge i hàbits. Tot això, propiciant una reducció de l'absentisme i estudi-detecció d'assetjament escolar que puga haver-hi.
Així mateix, els objectius i característiques del programa en el taller d'Autoestima, on també s'impartiran 12 sessions d'1 hora de duració a cada grup d'alumnat, tant del PQPI com del PAC, té com a objectius previstos millorar l'autoconeixement i la percepció d'un mateix i dels altres, l'autoimatge, la valoració del nostre autoconcepte i el respecte i la confiança en les nostres possibilitats.
Tarazona ha indicat que: «Cal dir que hem aprofitat les subvencions de la Conselleria d'Educació per poder implantar-les. A més a més, estem treballant junt amb associacions en aquests projectes i volem que incrementen la seua participació. I per descomptat, tenint en compte les necessitats de centres que necessiten una major atenció com són determinats instituts o col·legis com els de Pinaeta o Baladre, en els quals mai hem parat d'invertir tant des de l'Ajuntament com des de Conselleria per aconseguir una educació igualitària, sense discriminació i coeducadora en tots els sentits».
En este sentit, el departament d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt, a través del grup d'Acció Educativa, està posant en marxa diferents línies i programes d'actuació que abasten diverses àrees d'intervenció. Per una banda, s’han dut a terme diversos programes per a combatre l'absentisme escolar, que consta de 6 projectes, dels quals 4 ja estan posant-se en marxa. Per altra banda, programes d’inclusió socioeducativa i integració orientada cap a l'alumnat que necessita un suport compensatori per raons de vulnerabilitat o per necessitats educatives especials. A més, porta endavant programes d'implementació del projecte: "Sagunt, Ciutat Educadora", amb la finalitat que les i els xiquets assolisquen un aprenentatge significatiu del nostre entorn. Tanmateix també estan els programes educatius de desenvolupament personal a través de l'expressió creativa: Escola Municipal de Teatre.
El Programa d'Aules Compartides (PAC) que es realitza de manera conjunta amb la Conselleria d'educació, Cultura i Esport, està dividit en 2 grups, un d'Imatge personal" i un altre d'Instal·lacions elèctriques i manteniment", amb alumnat pertanyent a 1r i 2n de l'ESO dels IES Camp de Morvedre i Jorge Juan. Els seus objectius són prevenir i reduir l'absentisme escolar i l'abandó prematur i aconseguir que aquest alumnat continue per itineraris formatius o d'inserció sociolaboral.
El Programa Formatiu de Qualificació Bàsica (PFQB) d'Activitats Auxiliars de Comerç que està subvencionat per la Conselleria d'educació, Cultura i Esport, està compost per joves amb edats compreses entre 16 i 21 anys i que no hagen obtingut el títol de l'ESO. Té com a finalitat que adquirisquen competències i capacitats dins de l'àmbit professional de l'àmbit del comerç i puguen continuar formant-se a través de cicles d'FP o alternatius.
L'Ajuntament de Sagunt fa un balanç molt positiu de l'impacte de la programació entre la ciutadania, visitants i en la promoció del municipi
La Regidoria d'Activitat Física, Salut i Esports ha elaborat una programació completa per a la vesprada del divendres 30 de maig amb premis per als xiquets i les xiquetes participants
Les persones participants recorreran 200 quilòmetres en aproximadament set hores i mitja en benefici de l'associació Ánjel con J de Joven