El departament d'Activitat Física, Salut i Esports ha presentat este matí el programa de prescripció d'activitat i exercici físic orientat a la salut En moviment. Esta iniciativa s'emmarca en el conveni general de col·laboració entre la Generalitat, a través de les Conselleries de Sanitat Universal i Salut Pública, i d’Educació, Cultura i Esport, i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, per a realitzar este programa des d'Atenció Primària del Sistema Valencià de Salut en els municipis de la Comunitat Valenciana.
En la presentació d'esta iniciativa han participat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d'Activitat Física, Salut i Esports, Javier Timón; el director mèdic d'Atenció Primària de l'Hospital de Sagunt, Carlos Gómez; i tècniques del departament d'Activitat Física, Salut i Esports.
A més, s'ha creat un grup de treball en el qual han designat les persones referents de l'àrea de salut de Sagunt i les persones referents del departament d'Activitat Física, Salut i Esports. Així mateix, també han conegut el projecte i han establit el perfil de les persones participants, a més de fixar les activitats a les quals es derivaran a les persones.
Javier Timón ha explicat que és un programa «establit en el Pla Autonòmic de preinscripció d'activitat i exercici físic orientat a la salut» i ha afegit: «Per a implementar este programa a la nostra ciutat s'ha subscrit un conveni entre el Departament de Salut de Sagunt i l'Ajuntament, dins del marc normatiu de l'esmentat pla autonòmic, mitjançant el qual es coordinaran els tres centres d'atenció primària i el departament d'Activitat Física, Salut i Esports de l'Ajuntament de Sagunt, per a això hem creat la Unitat d'Activitat i Exercici de Sagunt».
Així mateix, Timón ha recordat: «El Departament de Salut de Sagunt i l'Ajuntament ja havien sigut pioners en una iniciativa molt similar a la que ara ja compta amb un marc legal, com era el projecte Som Esport, que es va posar en marxa en 2019, però que a causa de la pandèmia va quedar paralitzat».
Per la seua banda, Carlos Gómez ha incidit en dos conceptes: «el treball en equip i l'atenció comunitària». Sobre el treball en equip, ha assegurat: «No entenem una altra manera de treballar». D'altra banda, ha afegit: «El que busquem és un objectiu comú, que és la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia. La millor forma que la població s'acostume a hàbits de vida saludables és amb projectes com este que afavorixen eixa promoció de la salut».
Per a conéixer el projecte, primer es du a terme la selecció de persones i es realitza una entrevista individual amb la tècnica esportiva. Després es desenvolupen els tallers i es procedix a l'avaluació. Així mateix, es crea la Unitat d'Activitat i Exercici Físic (UAEF) de Sagunt.
El model de projecte proposa quatre perfils: persona inactiva i/o sedentària, persona amb perfil de soledat no desitjada, majors d'edat i capacitat plena d'obrar i persona que patisca de forma aïllada o conjunta alguna d'estes patologies cròniques diagnosticades i en situació estable: diabetis Mellitus Tipus II, pacients amb factors de risc cardiovascular, patologia musculoesquelètica i trastorns psiquiàtrics o psicològics.
Les activitats, tal com han explicat les tècniques municipals i Javier Timón, seran la marxa nòrdica i la consciència corporal. La marxa nòrdica es realitzarà en el Pavelló José Veral, a la platja del Port de Sagunt i en el Pavelló René Marigil i els tallers de consciència corporal en el Pavelló Port de Sagunt i en el Pavelló de la Casa de la Joventut.
Els criteris de selecció de pacients per a la marxa nòrdica són sedentarisme, no conscienciació, síndrome metabòlica, autonomia per a caminar, menors de 75 anys, limfoedema i necessitat de socialització. Per a la consciència corporal els requisits són sedentarisme, no conscienciació, dolor crònic, dificultat de mobilitat, menors de 75 anys, osteoporosis i artrosis i necessitat de socialització.