El Saló de Plens de l'Ajuntament de Sagunt va acollir ahir a la vesprada l'acte de constitució del nou Consell Escolar Municipal. Es tracta de l'òrgan de màxima representació dels centres educatius del municipi, en el qual es prenen les decisions de forma conjunta i participativa sobre tots els assumptes que afecten el funcionament dels centres. En primer lloc, durant la vesprada d'ahir es va procedir a constituir el nou Consell Escolar Municipal i, posteriorment, es va celebrar una primera sessió del Consell.
A l'acte de constitució van assistir l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, qui va presidir l'acte de constitució; el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, qui va presidir la sessió del Consell Escolar; el regidor Enric Ariño, així com la resta dels membres que formen el Consell Escolar.
El Consell Escolar Municipal està format per diferents sectors, entre els quals es troben professors i personal administratiu i de serveis (PAS) designats per les diferents organitzacions sindicals; pares i mares de l'alumnat i representants de l'alumnat; el regidor delegat de l'Ajuntament, Enric Ariño; directors i directores de centres públics i titulars de centres privats; representants d'associacions de veïns; representants de l'administració educativa; i representants de les organitzacions sindicals més representatives.
El seu objectiu és reforçar la democràcia i garantir així la participació dels sectors implicats en l'educació, de manera que esta siga més àmplia, adequada i efectiva. Entre les seues funcions destaquen: l'elaboració de propostes referents a la construcció, renovació o millores en unitats escolars; actuacions i disposicions municipals relatives a l'ensenyament en matèries tals com a educació especial; la gestió dels recursos i altres fons per a accions educatives; així com dur a terme acords per a millorar la prestació del servei educatiu.
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, va donar la benvinguda als membres del Consell Escolar Municipal i també les gràcies per voler participar en un projecte que suposa “una cosa molt important per a la ciutat. És un tòpic moltes vegades, però l'educació és una prioritat, i en eixe sentit la participació de tots, tant pares i mares, professors i professores, i representants de la comunitat en tots els àmbits, és una oportunitat i la vostra aportació serà fonamental per al desenvolupament de la tasca educativa i del projecte de Ciutat Educadora”.
A més, Fernández va destacar la importància d'algunes de les futures reformes en infraestructures educatives, com l'institut número 5, “una de les demandes més clares de la nostra ciutat, perquè, no solament és un centre educatiu de secundària, sinó perquè, a més, permet crear un centre integral de Formació Professional, que és una altra de les grans demandes i que una ciutat com la nostra evidentment necessita perquè tenim una vocació industrial, una vocació vinculada a moltes àrees formatives i necessitem eixe espai”. També va explicar que, a través del programa Edificant, es van a dur a terme obres importants en molts centres educatius per un import que ascendix als 15 milions, aproximadament, per la qual cosa “estem parlant que en els pròxims anys anem a dur a terme reformes i a crear estructures educatives importantíssimes per a una oferta integral en la nostra ciutat, perquè, no solament es tracta de la formació bàsica, ni de la formació reglada, sinó de tenir una oferta de recursos humans que responga a la demanda d'una ciutat com la nostra, que ja sabeu que s'està convertint en una referència en l'àmbit logístic, productiu, econòmic, turístic, etc”.
Finalment, l'alcalde va expressar que “els centres educatius de la nostra ciutat permeten crear una consciència col·lectiva entre tots els ciutadans, i també eixa ciutat educadora en la qual es compartisquen coneixements, valors d'una ciutat democràtica avançada, respecte a la diversitat i a una composició tan heterogènia en tots els sentits com és Sagunt. És per açò que el Consell Escolar Municipal té una feina molt important que dur a terme, i jo us demanaria que sigueu ambiciosos i que intentem crear eixe col·lectiu global i complir els objectius que realment volem per a la nostra ciutat del futur”.
D'altra banda, el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, ha declarat que “ja s'ha constituït el nou Consell Escolar Municipal, òrgan de participació i assessorament col·lectiu que representa a tots els sectors de la comunitat educativa. La durada és de 4 anys, en els quals hauran d'afrontar reptes de tots aquells temes d'educació importants del municipi, com pot ser l'escolarització, la distribució de recursos educatius, els criteris de construcció de noves infraestructures i promoure accions de millora i qualitat educativa en un pilar bàsic del nostre poble com ha de ser l'educació en una ciutat educadora i educada en el coneixement”.
És important recordar que també existix una Comissió Permanent, formada per 7 membres del Consell, que té com a funció principal l'elaboració d'informes i propostes per a ser aprovades pel Consell Escolar, a més de tractar temes d'escolarització quan no estiguen en vigor les comissions d'escolarització.