Este divendres es presenten els llibres guanyadors dels Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2017

A més, el dijous es presentarà el llibre L’interès per la llengua dels valencians de Josep Daniel Climent
Imagen 1
 

Este cap de setmana tindrà lloc un dels principals esdeveniments literaris de la ciutat, ja que el divendres, es presentaran els llibres premiats a l'edició del 2017 dels Premis Literaris Ciutat de Sagunt: La Teoria del càstig d’Àlan Greus, XIX Premi de Narrativa «Ciutat de Sagunt»; els Tríptics dels déus absents de Juan Carlos Elijas, XX Premi de Poesia «Jaume Bru i Vidal»; i l’obra de teatre Porta’m al bosc de Joan Ramon Gironès, XIV Premi de Teatre «Pepe Alba». Prèviament, el dijous 31 de maig es presentarà el llibre L’interès per les llengua dels valencians.

José Manuel Tarazona, delegat de Promoció del Valencià, declara que “com que som Capital Cultural Valenciana, tenim un dels esdeveniments literaris més importants en llengua valenciana del nostre país, la presentació dels textos que han guanyat la XX convocatòria dels premis literaris «Ciutat de Sagunt», uns dels més prestigiosos en la nostra llengua. Hi estaran els autors per a signar-los en un lloc únic i emblemàtic com la Via del Pòrtic el divendres a les 19.30 acompanyat d'una visita guiada per l'espai arqueològic”.

L’1 de juny es presentaran els llibres guanyadors dels Pemis Literaris Ciutat de Sagunt 2017, que enguany són el recull d’obres Teoria del càstig, de l’escriptor i professor Àlan Greus; Tríptics dels déus absents, poemari de Juan Carlos Elijas, i l’obra teatral Porta’m al bosc, de Joan Ramon Gironès. L’acte tindrà lloc en un espai privilegiat per a la cultura: la sala oberta de la Via del Pòrtic de Sagunt, a les 19.30 hores. Com en altres ocasions, els autors signaran les seues obres en finalitzar l’acte, que seran regalades per l’Ajuntament. Prèviament, a les 19 h, es farà una visita guiada a l’espai arqueològic de la Via del Pòrtic.




El dijous, 31 de maig, es presentarà el llibre L’interés per la llengua dels valencians, tercer volum fins ara dels que ha dedicat l’investigador Josep Daniel Climent a estudiar i divulgar les principals figures i fites relacionades amb la recuperació de la llengua. L’acte serà a les 19.30 hores, a l’aula 1 del Centre Cultural Mario Monreal, i comptarà amb la presència de l’editor Vicent Baydal, l’autor, l’alcalde de la ciutat, Quico Fernández, i Òscar Pérez Silvestre, tècnic de Dinamització Lingüística.

Per les pàgines d’este llibre desfilen alguns dels personatges, llibres i fets que han esdevingut cabdals per tal de fer que la societat valenciana perceba el valencià com una llengua de cultura, digna i amb projecció de futur. Noms com els de Manuel Joaquim Sanelo, Teodor Llorente, Lluís Fullana, Josep Ribelles, Carles Salvador, Manuel Sanchis Guarner, Josep Giner, Enric Valor, Nicolau Primitiu Gómez o Francesc Ferrer Pastor reben una atenció específica, en correlació amb unes vides dedicades en cos i ànima a l’impuls de la llengua. També dones com Empar Navarro, Maria Beneyto, Anna Rebeca Mezquita o Maria Ibars, el record de les quals encara lluita contra l’oblit d’una societat amnèsica de veus femenines.

Igualment, també es fa memòria de la importància de determinades publicacions i activitats de referència al llarg del segle XX, com l’Acte d’Afirmació Valencianista de 1914, la tasca de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Valenciana i d’Acció Valenciana durant els anys 30, la publicació del Diccionari català-valencià-balear, La llengua dels valencians i les Lliçons de Gramàtica Valenciana o la posada en marxa dels cursos de llengua de Lo Rat Penat durant la postguerra. És, en definitiva, un homenatge a l’esforçat i titànic treball d’un seguit de valencians el llegat dels quals continua animant la nostra trajectòria històrica.