La Sala de Juntes de l'Ajuntament de Sagunt ha acollit este matí la Comissió Informativa Especial sobre la Remodelació de les platges del Port de Sagunt, Almardà i Corint. Esta comissió s'ha convocat en defensa de les platges de Sagunt arran de l'aprovació de la declaració ambiental del projecte d'actuació a Almenara i La Llosa amb la construcció de diversos espigons, que afectaran negativament les platges del municipi, i pel que s'ha redactat una declaració institucional consensuada.
A esta primera comissió especial de Platges de la legislatura ha assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor de Platges, Roberto Rovira, en qualitat de president de la comissió; els representants dels grups polítics municipals, així com de les associacions veïnals afectades.
En nombroses ocasions, tant l'Ajuntament de Sagunt amb pronunciaments plenaris i de la Junta de Govern, com l'Associació de Veïns d’Almardà han manifestat el seu rebuig al projecte d'estabilització de la costa en el tram sud de la província de Castelló, perquè no garantix que no s'afecte negativament el litoral del nord de Sagunt, és a dir, a les platges de Malva-rosa, Corint i Almardà.
Per estos motius, l'Ajuntament de Sagunt, després de l'aprovació d'esta declaració institucional en la pròxima sessió plenària del 10 de setembre, sol·licitarà al Ministeri de Costas que conteste a les al·legacions aportades per l'Ajuntament en diverses ocasions; que l'execució dels projectes de regeneració de tota la zona es faça de manera simultània i coordinada, realitzant intervencions sòlides i duradores que garantisquen l'estabilitat de la costa de Sagunt. És a dir, l'Ajuntament es negarà si no es duen a terme simultàniament el projecte de les platges de Sagunt i el de les platges d'Almenara i La Llosa.
D'altra banda, l'Ajuntament de Sagunt instarà la demarcació de Costas a dur a terme de manera urgent les actuacions adequades per a garantir la seguretat dels banyistes en l'accés al mar, abans que arribe l'època de bany. Així com donar trasllat de l'acord a la Demarcació de Costas a València, a la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar i al Ministeri per a la Transició Ecològica.
Segons recull la declaració institucional, actualment existixen problemes greus d'erosió reconeguts pel propi Ministeri, a més de la gran quantitat de grava que pràcticament està arribant a la platja de Canet d'En Berenguer. Tot això sumat al problema de seguretat existent per a banyistes en l'accés al mar sense que s'estiguen duent a terme intervencions que resolguen, encara que siga de manera provisional, este problema conforme s'havia promés.
El text afirma que, fa poc més d'un mes, es va adjudicar la redacció del “Projecte de regeneració de les platges de Canet, Almardà, Corint i Malva-rosa, T.T.M.M. de Canet d'En Berenguer i Sagunt”, la qual cosa suposa que la redacció no estarà finalitzada fins a maig de 2020 aproximadament. Si a això se li suma el temps que es podria demorar l'execució del futur projecte suposen diversos anys sense donar solucions mentre s'executa una altra obra que agreujarà els problemes del nostre litoral. Per això, continuen defensant que, si el litoral del municipi d'Almenara necessita una intervenció, el de Sagunt, que és confrontant pel sud, també. I la intervenció ha de ser mitjançant un projecte global que contemple la problemàtica comuna de tota esta zona litoral, que aporte solucions sòlides i duradores.
“Hui hem incidit una vegada més en el posicionament de l'Ajuntament, que no és d'oposició, sinó de temor al fet que este projecte es duga a terme sense tindre clar quin és el de Sagunt i que, una vegada realitzades les obres a Almenara, puga afectar negativament les nostres platges”, ha afirmat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, en la Comissió d’este matí. A més, ha assegurat, “hem debatut la declaració institucional, però no és suficient, hem de continuar exigint el que entenem per just, que és ni més ni menys que les platges del nord de Sagunt meresquen un projecte i que siga dut a terme de forma paral·lela amb el projecte d'Almenara i La Llosa, i augmentar la pressió sobre les administracions implicades, especialment sobre el govern central, i intentar aconseguir que vegen la nostra preocupació i ens aporten solucions”.