HONORS

Sagunt va homenatjar este dimarts el Padre Jaime

En un emotiu acte celebrat en el Teatre de Begoña del Port de Sagunt es va recordar la figura del religiós i la seua obra en el municipi

El municipi de Sagunt va retre un sentit homenatge este dimarts al Pare Jaume Pons i Vallés amb un emotiu acte in memoriam que va combregar nombrosos ciutadans i ciutadanes així com autoritats en el Teatre de Begoña del Port de Sagunt. L'acte va estar organitzat per la delegació de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt en col·laboració amb Vicent López i Borràs, promotor de la causa en record del Padre Jaime.

L'esdeveniment en memòria del religiós coincidix amb el 109 aniversari del seu naixement, el compliment dels 80 anys des de la seua presa d'hàbits i els tres quarts de segle des que començara la seua tasca en el municipi, i va comptar amb la participació i intervenció de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; de la regidora de Cultura, Asun Moll; del regidor Sergio Muniesa, com a conductor i moderador de l'acte, i del promotor de la causa, Vicent López i Borràs, els qui en la primera part de la cerimònia van glossar la figura, vida i obra del retor.

En este sentit, el primer edil va destacar «la qualitat de la persona» del Padre Jaime. «Tants anys després de la seua mort, seguix present com una figura que des de l'àmbit més popular es continua recordant. Va ser una persona determinant en el naixement de la identitat del Port de Sagunt», va assenyalar.

«La seua tasca teològica i religiosa va ser molt gran, però va anar més enllà. Va decidir donar-ho absolutament tot pels seus congèneres, per les persones que compartien la seua ciutat, sempre pensant en les persones més vulnerables i abandonades», va agregar Moreno. «Estic segur que si el Padre Jaime haguera arribat fins als nostres dies li hauríem donat la Medalla d'Or de la Ciutat o l’hauríem convertit en Fill Adoptiu de la Ciutat, però atés que ens va deixar fa temps, el mínim que podem fer és mantindre viu eixe record», va afegir.

Per la seua banda, la regidora de Cultura va enaltir la figura del Padre Jaime, «que tant de bé va fer» en el nucli del Port de Sagunt i en el municipi, i va voler «recordar i posar en valor que ell es va donar amb la seua vida» a la ciutat, «a les persones que en eixe moment la ocupaven i resulta, per descomptat, un exercici de justícia fer este homenatge».

«El seu treball com a sacerdot forma part de la història del Port de Sagunt i ens va saber inculcar uns valors que hui continuen estant presents gràcies a la doctrina i el treball que va exercir. Va fer una ciutat justa, solidària, acollidora i social», va expressar l’edil de Cultura.

Sergio Muniesa, que va conduir i va moderar l'acte, va introduir l'homenatge en què es va intentar subratllar «què és, què va fer i què representava» el Padre Jaime. «Més enllà de la seua figura pastoral, tenia una altra sèrie de vessants amb una sèrie de principis que estan en l'actualitat: fraternitat, defensa de la llibertat, tractar a tothom per igual», va indicar.

«A través de la seua figura va ser capaç d'aglutinar l'establishment de l'època amb els treballadors d'eixa incipient indústria que teníem a la nostra ciutat», va afirmar el portaveu popular.

El promotor va definir el Padre Jaime durant la seua intervenció com «un home bo, un sacerdot que ho va donar tot perquè ningú quedara exclòs de la societat i que tots foren reconeguts com a persones en la plenitud de la paraula» i va explicar que la seua voluntat amb esta causa és la de «tractar que este poble pel qual ell va entregar la seua vida no sols no l’oblide sinó que aprenga i preserve l'ensenyament que va deixar» i «transmetre el seu llegat perquè els jóvens el coneguen i valoren la seua obra».

«Podem definir-lo com a caritat sense límits, per la qual cosa tothom l’apreciava i respectava», va puntualitzar al mateix temps que destacava la «compassió» i «generositat» del religiós. «Hem d'observar amb atenció este exemple de vida per a tots i imitar-lo», va concloure.

«Va aconseguir transcendir i és una inspiració d'una persona bona que ho va donar tot i que, a banda, ens fa reflexionar sobre si podem continuar fent part de la seua tasca, una tasca assentada en uns principis ferms que tots compartim de solidaritat, igualtat, justícia, treball per les persones que no han tingut la sort de tindre tants recursos però que per descomptat mereixen tindre una vida igual de digna que les altres. Tots eixos principis i valors han de formar part de l'ADN de la societat que volem construir», va manifestar al remat l'alcalde.

 

A continuació, Antonio Carrasco va declamar un poema de Carmen Martínez Falla dedicat a la figura del Padre Jaime i, tot seguit, la Coral San José va oferir un recital de tres peces en què es va interpretar Vós sou, Senyor, Dime i el Pater Noster. Els honors van concloure amb una ofrena floral davant el bust alçat en la seua memòria a l'entrada del teatre.

 

 

 

Així mateix, des de l'organització es va anunciar que l'any vinent es continuarà amb el record al religiós amb algunes activitats en les quals ja s'està treballant, com ara una exposició sobre el Padre Jaime, l'elaboració d'un auca per a transmetre el seu missatge a xiquets i xiquetes i la publicació d'un perfil biogràfic sobre la seua figura.

També des de l'organització es va demanar la col·laboració de la ciutadania de cara al procés de beatificació així com l'aportació veïnal de fotografies, documents i testimonis per a l'exposició que es realitzarà l'any que ve en el seu record i honor.

La idea de divulgar la figura i la tasca social del Padre Jaime partix de la iniciativa de Vicent López i d'una moció presentada pel grup municipal Popular que va ser aprovada pel Ple de l'Ajuntament de Sagunt al març. La Cofradía Virgen de Begoña, la Cofradía de la Virgen del Carmen, i les dos parròquies a les quals estan vinculades ambdós confraries, així com l'Escola d'Aprenents i altres entitats i associacions locals han col·laborat en els actes en la seua memòria. En esta mateixa línia, la regidora de Cultura va mostrar la seua disposició a col·laborar en les futures accions en este assumpte.