Juan Camarena “el capellà obrer” del Port de Sagunt tindrà un carrer amb el seu nom

L'autor Buenaventura Navarro al costat d'altres escriptors publiquen una obra biogràfica en la qual retraten la vida d'esta capellà tan implicat amb el municipi


Este dimecres l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha rebut l'historiador i escriptor Buenaventura Navarro coautor de la memòria a Juan Camarena, un dels “capellans obrers” del municipi, que segons Navarro va deixar empremta en la població per ser un home just, renovador i defensor dels més débils.

El llibre conté els textos que van ser llegits en el seu funeral per Pilar Carceller i Buenaventura Navarro, un àlbum fotogràfic i els articles de les més de 70 persones que han col·laborat en este homenatge. Per a molts, Juan Camarena va ser un home tan dedicat a este municipi que mereix un reconeixement públic que hauria de completar-se donant-li nom a un carrer del Port de Sagunt.

En la recepció, Buenaventura Navarro ha donat les gràcies a l'alcalde per "l'amabilitat" demostrada a l'hora d'atendre’l i ha explicat que "com a representant de la gent que ha preparat l'homenatge a la memòria de Juan Camarena, un capellà obrer, volem demanar a l'alcalde afecte per a eixa memòria per mitjà d'un carrer amb el seu nom".

Quico Fernández, ha qualificat de "goig" la recepció d'un llibre que "representa una part molt important de la història recent del Port de Sagunt i d'eixa tradició de capellans obrers que tan lligada va estar amb la lluita dels moviments socials i que és una de les singularitats que va tindre l'església del Port de Sagunt i d'una manera molt destacada Juan Camarena". Així mateix, l'alcalde ha assegurat que "la proposta de dedicar-li un carrer ha sigut estudiada i acceptada, per tant, ja podem anunciar que Juan Camarena tindrà un carrer en la nostra ciutat perquè és una persona que va tindre un compromís social que s'ha de reconéixer i para açò està la memòria històrica, per a reconéixer a aquelles persones que van dedicar part de la seua vida als altres i eixe era el missatge de l'església tal com l'entenia Juan Camarena i molts altres capellans obrers".

Buenaventura Navarro va ser amic personal de Camarena per açò ha elaborat, en este llibre, un itinerari biogràfic, a més del seu propi article. A més, la seua figura i època ha sigut retratada també pel catedràtic Vicente Muñoz Sanjosé, els professors universitaris José Ramón Segarra i Paco Gramage, així com el director del Col·legi Major Rector Peset, Carles Xavier López.

A més, l'obra ha comptat també amb la ploma del fundador de Nova Terra, Francisco Cobacho, José Antonio Bargues, el sacerdot que va impulsar la fundació d'ajuda a marginats Casal de la Pau, així com els capellans José Zamora, Juan Matoses, Honorio Pasqual, un portaveu del Col.lectiu del Dijous i la religiosa trinitària Elvira Silanes. Igualment, han escrit el teòleg i sociòleg Joaquín García Roca, l'activista cultural Mario Pereiró Berenguer, un dels seus amics, Fernando Camarena, el president de Socoltie, José Maria Penalba Gómez, així com Teresa Castelló, Isabel Macián i Joan Argudo.

Juan Camarena, tal com van fer altres capellans que van rebre l'àlies d'obrers per la seua implicació amb este sector de la població, va portar al Port de Sagunt una església més social i compromesa i va reivindicar els drets dels treballadors des de 1965 fins a la mort de Franco.

Així mateix, esta publicació compta amb 24 textos de diversos autors, inclosos diversos històrics del Partit Comunista del Port de Sagunt i de CC OO, com Juan Mena i Julián López o Rosa Graells.