L’Ajuntament de Sagunt continua treballant per tal de promoure la construcció d’habitatge i ampliar el parc de vivenda al municipi. El regidor d’Urbanisme, Javier Raro, ha format part de la mesa de debat ‘Els ajuntaments com a dinamitzadors de l’oferta de l’habitatge protegida’, dins del congrés AIRE, organitzat per la Universitat Politècnica de València. «És important teixir aliances amb les universitats, fomentar l’intercanvi d’experiències i coneixements. Hem de mobilitzar tots els recursos possibles i posar en marxa totes les mesures que calga per a afavorir solucions habitacionals davant l’increment demogràfic», ha explicat el regidor.
Així, Raro ha exposat les diverses mesures que està implementant l’Ajuntament. Entre les quals, la realització d’un estudi tècnic que determine en quines zones es concentra la demanda d’habitatge i quants solars en mans de grans tenidors es troben paralitzats. «Esta mesura atorgarà al consistori les ferramentes legals per a poder dictar ordres d’edificació que forcen els grans tenidors a complir amb la seua obligació de construir habitatge, ja que, de mitjana, acumulen 11 anys de retard», ha explicat Raro. Al mateix temps, el regidor d’Urbanisme ha garantit que el consistori posarà «a total disposició de qui vulga construir habitatge» el sòl de propietat municipal.
De fet, tal com ha recordat Raro, «l’Ajuntament de Sagunt ja ha cedit a la Generalitat dos terrenys de propietat municipal per a la construcció d’habitatges». Es tracta de dos parcel·les, a Fusió i Gerència, que permetran la construcció de 200 vivendes destinades al lloguer social. Sagunt es convertix, així, «en el municipi de la Comunitat Valenciana on més habitatges van a construir-se fruit del conveni signat entre la Generalitat Valenciana i el Govern d’Espanya».
«Sagunt té una oportunitat que altres ciutats no tenen a l’hora d’abordar la qüestió de l’habitatge i és que tenim molt de sòl disponible que, a mitjà termini, permet un desenvolupament urbanístic», ha analitzat el regidor d’Urbanisme. Raro ha posat èmfasi en la necessitat de comptar amb les administracions autonòmica i estatal per tal d’afrontar «un creixement demogràfic que ve de la mà de l’expansió industrial de la nostra ciutat».
Evitar els habitatges buits
A més, a la mesa de debat –que ha estat moderada per Fernando Cos-Gayón, director de la Càtedra Observatori de la Vivenda de la UPV, i de la qual també han format part el regidor de Vivenda de l’Ajuntament de Gandia, Salvador Gregori, i el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de València, Juan Giner– s’ha abordat la necessitat de traure al mercat la vivenda ja construït però que no s’oferta. «Estem trobant esta problemàtica i estem estudiant mesures. De moment, hem augmentat els tipus impositius de l’IBI per a qui no pose el seu habitatge al mercat», ha explicat Raro. En definitiva, l’Ajuntament de Sagunt estén la mà a la resta d’administracions públiques, així com a la promoció privada, per tal d’ampliar l’oferta de vivenda. «Respecte a l’habitatge no podem consentir l’especulació. Estem parlant d’un dret constitucional, no d’un negoci», ha conclòs.