Sagunt ja té finalistes per a les II Distincions a l'excel·lència turística de la ciutat
El jurat de 'El somriure més bonic de Sagunt' tria als cinc negocis que seran premiats en la gala del 4 de desembre
La moció també contempla millorar el confort tèrmic dels espais públics de la ciutat
El Ple ordinari d'agost va acordar per unanimitat crear una xarxa de refugis climàtics per a la ciutadania que puga donar servici en tot el municipi en diverses dependències culturals dependents de l'Ajuntament de Sagunt, així com unes altres de titularitat privada que se sumen a la iniciativa.
Així mateix, es va acordar habilitar espais de refugi de les onades de calor espais com per exemple les Biblioteques de Sagunt i el Port de Sagunt, la Casa Municipal de Cultura i el Centre Cívic del Port de Sagunt, espais culturals del barri de Baladre, la Casa de Cultura Capellà Pallarés de la Fundació Bancaixa. I, en conseqüència, que s'amplie el seu horari, especialment, a la vesprada, perquè siguen accessibles tots els dies de 9 a 21 hores en benefici del benestar i salut de la ciutadania.
La proposta aprovada la va presentar el grup municipal de Compromís, a través d'una moció la ponent de la qual va ser la regidora Maria Josep Picó, i que va ser aprovada per unanimitat, després d'haver sigut modificada per una esmena presentada pel grup municipal de Vox. Esta esmena va incorporar a la moció que es redacte i implemente un pla d'actuació que identifique les persones que requerisquen assistència, especialment els que no puguen traslladar-se per mitjans propis, que es determine quants mitjans són precisos, a partir de quina temperatura s'activa el pla, que es coordine amb protecció civil per als trasllats i es valoren els recursos assistencials que s'han d'habilitar i es climaticen els centres escolars del municipi.
Un altre acord que es va prendre va ser millorar el confort tèrmic dels espais públics de la ciutat, per exemple, mitjançant la instal·lació d'equipaments generadors d'ombres en espais escolars de col·legis o en zones de jocs infantils, entre altres.
La moció, proposada pel grup municipal Compromís, explica que les altes temperatures que s'han registrat durant l'estiu any rere any en les successives onades de calor comporta un augment de la mortalitat i la morbiditat, especialment en els grups més vulnerables, persones que per la seua situació socioeconòmica o per la seua condició, salut o edat patixen de manera més directa els efectes de la calor, per exemple la gent gran, persones sense llar, persones que treballen de sol a sol, etc. Així mateix, amb els efectes de la crisi climàtica, es preveu que cada vegada hi haja onades de calor amb més freqüència i intensitat.
La moció també argumenta que el Parlament Europeu va declarar l'Emergència Climàtica el 2019 i dos anys més tard es va aprovar la Llei Europea del Clima i el compromís polític del Pacte Verd Europeu per a aconseguir la neutralitat climàtica a la Unió Europea. Per la seua banda, l'Ajuntament de Sagunt va aprovar el seu Pla d'Acció per al Clima i l'Energia Sostenible en 2021 i el municipi està adherit al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia, el principal moviment europeu en el qual participen les autoritats locals i regionals que han assumit el compromís voluntari de reduir les emissions de CO₂ en un 40% abans del 2030, de millorar l'eficiència energètica, d'utilitzar fonts d'energia renovable en els seus territoris i de desenvolupar mesures per a adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic.
El jurat de 'El somriure més bonic de Sagunt' tria als cinc negocis que seran premiats en la gala del 4 de desembre
L'actuació serà a càrrec de la balladora Irene de la Rosa i serà el dissabte 30 de novembre a les 20 hores
L'objectiu del servici gratuït Morvedre ruta compartida és reduir el trànsit i promoure la mobilitat sostenible