L'Ajuntament de Sagunt ha adjudicat a Auren Consultores SP S. L.P. el contracte d'assistència tècnica per a la implementació del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) de 2023, per un valor de 52.044,79 euros, IVA inclòs. Este contracte, proposat per la mesa de contractació, tindrà vigència fins a juny de 2026 i va ser adjudicat després d'un procés selectiu en el qual van participar quatre empreses.
Auren Consultores proporcionarà suport a l'àrea de Turisme de l'Ajuntament en l'execució i justificació del PSTD de Sagunt, dins de la convocatòria extraordinària de 2023 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation EU.
L'àrea de Turisme ja ha activat els expedients tècnics i administratius necessaris per a garantir que les 15 actuacions incloses en el PSTD complisquen amb els objectius i fites marcades per Europa. Estes actuacions, que representen una inversió total de 2 milions d'euros, són finançades al 100 % pels Fons Next Generation EU.
Quatre eixos estratègics per al desenvolupament turístic sostenible
Les 15 actuacions s'agrupen entorn de quatre eixos programàtics: transició verda i sostenible, millora de l'eficiència energètica, transició digital i competitivitat, tal com ha detallat la regidora de Turisme, Natalia Antonino.
El primer eix, ‘Transició verda i sostenible’, inclou l'execució del Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible, la restauració paisatgística autòctona a l'entorn del Port de Sagunt, la instal·lació i millora de punts de recollida selectiva, i la implementació del Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestals.
El segon eix, ‘Millora de l'eficiència energètica’, abasta l'adequació de senderes pedalables i per als vianants a Sagunt, la instal·lació de panells solars en edificis turístics municipals, i la gestió sostenible de fluxos turístics.
Quant al tercer eix, ‘Transició digital’, es desenvoluparan tres actuacions clau: la recreació virtual del patrimoni historico-artístic, campanyes de promoció digital, i la creació d'un espai immersiu adaptat.
El quart i últim eix, ‘Competitivitat’, contempla la creació d'un centre d'interpretació sobre Sagunt i la mar al Grau Vell, un estudi de viabilitat del producte MICE (turisme de negocis), campanyes de comunicació i sensibilització sobre el PSTD, i una anàlisi dels impactes del pla.
"Estes iniciatives estan orientades a consolidar Sagunt com una destinació turística de referència", ha subratllat la regidora Natalia Antonino. A més, es busca augmentar la competitivitat del municipi, generant un efecte dinamitzador sobre el sector turístic privat i promovent la sostenibilitat i la digitalització en la gestió dels recursos turístics.
La inversió també millorarà el capital natural del municipi, reduint emissions, optimitzant la gestió de residus i restaurant els ecosistemes locals per al seu aprofitament turístic, tot això d'acord amb els requisits dels Fons Next Generation EU i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
EN EL MARC DEL PLA DE RECUPERACIÓ, TRANSFORMACIÓ I RESILIÈNCIA – FINANÇAT PER LA UNIÓ EUROPEA, NEXT GENERETION EU