'La Guerra Civil a Sagunt', nova sèrie documental coproduïda per l'Ajuntament de Sagunt
La presentació i la projecció del primer capítol serà el 28 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal
Radio Unidad va informar la ciutadania local i comarcal sobre els esdeveniments relacionats amb el tancament de la fàbrica d’Altos Hornos del Mediterráneo
Este matí s'ha presentat el treball de digitalització que s'està realitzant dels àudios originals gravats en cinta magnetofònica dels programes realitzats per Radio Unidad entre els anys 1983 i 1984 relacionats amb el tancament de la fàbrica d’Altos Hornos del Mediterráneo. En la presentació s'ha anunciat també que els programes podran ser consultats per la ciutadania a través de la web de l'Ajuntament una vegada hagen sigut digitalitzats.
En este anunci han participat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora d'Arxiu, Ana María Quesada; i dos dels integrants de Radio Unidad, Ángel Morcillo i Ana Mellado, que han relatat diverses anècdotes i experiències de la iniciativa, de les entrevistes i el treball informatiu que realitzaven en Radio Unidad. També han assistit altres membres que van formar part del projecte.
En la presentació, que ha tingut lloc en el Museu d'Indústria del Port de Sagunt, s'ha explicat que el contingut dels àudios i el que va impulsar la fundació de Radio Unidad guarda una estreta relació amb la lluita dels treballadors i de la ciutadania i l'enfrontament que va suposar als carrers i en l'opinió pública l'anunci del tancament de la fàbrica AHM formant part d'un Pla Nacional de Reconversió Industrial.
En estos programes també es van realitzar nombroses entrevistes; incloent-hi les intervencions i discursos sobre el tema de personalitats locals i nacionals que es van implicar en el conflicte.
Darío Moreno ha recordat que enguany és el 40 aniversari del tancament de la fàbrica, «pel que l'Ajuntament té especial interés a promoure diferents activitats». A més, l'alcalde de Sagunt ha agraït la labor dels qui van fer possible Radio Unidad: «Donar-vos les gràcies a les persones que vau ser allí i que vau encapçalar eixa lluita amb un sentit democràtic total, de voler precisament representar la veu d'un poble que estava molt preocupat, que no volia deixar-se imposar».
Així mateix, Moreno ha assegurat que la posada en valor d'eixe treball passa per «la digitalització» dels programes i assegurant que les pròximes generacions el visquen i el conserven. «És material que també posarem a la disposició de les escoles, dels instituts, perquè en cas que ho consideren, això puga formar part del que és la nostra història com a poble», ha informat.
D'altra banda, Ana María Quesada ha definit el projecte com «xicotet», però que «engloba una part molt important del que és la nostra història com a municipi». «És una documentació estretament relacionada amb la història recent del Port de Sagunt, amb repercussió per a tota la població de la comarca i de la Comunitat Valenciana. I el seu valor documental com a font primària és inqüestionable per contindre les gravacions de nombrosos testimoniatges», ha afirmat la regidora d'Arxiu.
A més, Ana María Quesada ha assegurat que «una vegada digitalitzat este material sonor, servirà de base per a investigacions acadèmiques, periodístiques o producció de pòdcasts amb reconeixement de les veus de les persones que han contribuït a enriquir la història local per la seua acció».
Els treballs de digitalització de la totalitat de les cintes (al voltant de 150 en diferent estat de conservació) encara no s'han entregat a l'Arxiu de l'Ajuntament de Sagunt íntegrament.
La presentació i la projecció del primer capítol serà el 28 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal
L'activitat, emmarcada en la programació de la Regidoria d'Igualtat pel 25N, inclou una performance de dansa, teatre i xarrada per a conscienciar sobre la violència de gènere
Esta trobada literària es durà a terme el dimarts 26 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal