La Societat Musical Lira Saguntina celebra els més de 150 anys d'història de la seua Banda Lira Saguntina. L'activitat d'esta agrupació musical es remonta a abans de 1874, data en la qual el seu cronista i historiador, Vicente García Alonso, ha trobat les primeres actes que donen testimoniatge dels primers passos de la banda.
Han comparegut en la roda de premsa l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora de Cultura, Ana María Quesada; el president de la Societat Musical Lira Saguntina, Josep Manuel Tarazona; l'historiador de la societat, Vicente García; i altres membres de la junta directiva de societat, junt amb el director de la banda, Dani Olmos.
Darío Moreno ha assegurat que la Lira Saguntina «forma part d'eixe patrimoni immaterial que hem de continuar cuidant perquè no siga només una part del nostre passat, sinó del nostre present i del nostre futur». A més, Moreno ha afirmat que Sagunt «respira cultura» i que els més de 150 anys de la Lira «acrediten la voluntat de la societat de posar la cultura en el centre». «La cultura és un dret que hem de defensar. La cultura ens fa reflexionar, ens fa créixer com a persones i aporta en positiu a tota la societat», ha afegit. Finalment, ha conclòs: «La Lira Saguntina és un lloc de promoció del talent local».
D'altra banda, Ana María Quesada ha remarcat la recepció a la Societat Musical Lira Saguntina «per a commemorar i reconéixer des de l'Ajuntament eixos més de 150 anys d'història i de vida de la banda de música». Sobre l'antiguitat de la banda ha parlat també el president de la Societat Musical Lira Saguntina, Josep Manuel Tarazona: «Som de les societats, al costat de la Setmana Santa Saguntina, amb més antiguitat d'esta ciutat».
Així mateix, Tarazona ha recordat alguns dels reconeixements que ha obtingut la societat: «Som Medalla d'Or de la ciutat de Sagunt, aprovat per l'Ajuntament; som Bé d'Interés Cultural per la Generalitat Valenciana, som també Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial per Reial Decret del govern de l'Estat». I parlant de premis, haver guanyat en 2023 el 46é Certamen de Bandes de Música de la Diputació de València li permetrà a la Lira Saguntina fer un concert a la ciutat agermanada amb Sagunt, Millau (França). Este esdeveniment està subvencionat per la Diputació de València i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt, tal com ha explicat Josep Manuel Tarazona, a més de recursos propis de la societat musical.
Respecte a la història de la Lira, esta es pot saber en gran part pel treball dut a terme per Vicente García Alonso, historiador de la societat. Ell ha sigut qui ha desgranat per què es pot afirmar que la Lira Saguntina té més de 150 anys. Segons ha explicat, encara que en l'arxiu de la societat musical no hi ha documents anteriors al 18 d'octubre de 1908, quan es funda la societat, en l'arxiu històric de València sí que hi ha documents del Certamen de Bandes de València que es remonten a la seua primera edició, en 1886, i al qual es va presentar la banda de Sapador Bombers de Sagunt.
En l'arxiu de l'Ajuntament, a més, es pot comprovar que la primera acta que es conserva, la més antiga que existix, data del 30 de setembre de 1873, pel fet que 10 dies abans les tropes carlistes van atacar Sagunt assassinant 19 persones i cremant l'Ajuntament i, per tant, el seu arxiu. Tan sols uns mesos després, el 9 de març de 1874, apareix la primera acta amb menció a una banda saguntina. En ella es requeria un canvi d'instruments per a la banda, la qual cosa dona a entendre que la Lira Saguntina ja funcionava des d'anys anteriors, segons ha explicat García.
L'historiador de la Societat Musical Lira Saguntina, Vicente García Alonso, compta amb un blog sobre músics i bandes de música de Sagunt en el qual es pot consultar una bona part de la història d'esta: https://vicentegarciaalonso.blogspot.com/.