En el ple de l'Ajuntament de Sagunt corresponent al mes d'agost celebrat ahir es va acordar per unanimitat estudiar la possible paralització del creixement d'habitatges turístics pels departaments d'Urbanisme i Habitatge, que valoraran, si és el cas, les possibles alternatives a adoptar. Així mateix, els resultats i opcions que llance eixe estudi i les possibles alternatives a adoptar es traslladaran a la comissió competent per a concretar una proposta d'acord.
D'altra banda, els departaments d'Urbanisme i Habitatge prosseguiran en la seua manera de procedir, tant en el tracte als habitatges turístics que es consideren habitatges a l'hora de concedir títols habilitants per a canvis d'ús, com en el tractament de la resta d'allotjaments turístics, que hauran de complir la legislació vigent.
Esta moció va ser presentada per IP i defensada per Manolo González. La proposició va comptar amb una esmena presentada pel PSOE, acceptada posteriorment per IP. La moció, amb l'esmena inclosa, va ser aprovada per tots els partits polítics que conformen l'Ajuntament de Sagunt.
La proposició, tal com assenyala en la seua part expositiva, ve per "la preocupació creixent per la proliferació de pisos turístics", que ha provocat la reacció d'alguns municipis i comunitats autònomes. Tal és la importància de l'assumpte, que el problema "ha motivat al govern central a promoure un canvi en la Llei de Propietat Horitzontal, en la qual la construcció d'habitatges turístics en els baixos de qualsevol edifici residencial haurà de comptar amb l'aprovació expressa de la comunitat de propietaris de l'edifici, que haurà d'aprovar eixa autorització amb tres quints dels vots".
Centrant-nos en Sagunt, segons dades de l'INE que es recullen en la moció, hi havia 303 habitatges turístics en 2022. En 2023 van obtindre llicència 223, passant a ser 506 en eixe mateix any. I, en este 2024, fins al mes de maig, s'han concedit 169 llicències més, pel que, "de seguir a este ritme, es duplicarà el nombre d'habitatges turístics en menys d'un any i superaran el miler”.
La proposició posa com a exemple la plaça dels Pobles, on "ja s'han construït alguns d'estos habitatges i continuen construint-se diverses desenes més, a les quals no exigixen places d'aparcament, i que suposaran l'arribada de nous veïns que incrementaran la densitat d'habitants en la zona".
No obstant això, "la normativa existent en este moment només requerix la compatibilitat urbanística i que el promotor registre l'habitatge com a turístic en el registre de la Comunitat Valenciana". Per això, els projectes que s'han realitzat o s'estan executant "tenen via lliure amb una simple declaració responsable", mentres que el govern central aprova la citada modificació de la Llei de Propietat Horitzontal.