L'Ajuntament de Sagunt impartix el curs Atenció policial davant la violència de gènere per als Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat

Esta iniciativa formativa és finançada amb fons rebuts del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere del Ministeri d'Igualtat

El departament d'Igualtat en col·laboració amb la Policia Local de l'Ajuntament de Sagunt ha organitzat, per tercer any consecutiu, l'acció formativa Atenció policial davant la violència de gènere. Este curs està dirigit a la Policia Nacional, Policia Local i Guàrdia Civil de Sagunt, així com d'altres poblacions com El Puig, Massamagrell, Gilet o Navaixes.

La tercera edició del curs Atenció policial davant la violència de gènere està finançada pel Ministeri d'Igualtat a través del Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere. El curs tindrà una duració de 20 hores i es realitzarà els dies 23, 24, 25 i 26 de maig en el Casal Jove del Port de Sagunt, amb la participació de 25 agents dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha assistit a l'obertura d'estes jornades formatives i ha agraït als comandaments de la Guàrdia Civil, la Policia Local i la Policia Nacional haver incentivat en les seues respectives plantilles la inscripció en este curs que «és clau per a prestar un servei de qualitat per a la ciutadania».

Així mateix, l'alcalde de Sagunt ha insistit que les estadístiques reflectixen que el problema amb la violència cap a les dones continua existint i per això s'organitzen este tipus d'accions formatives: «Una de les principals maneres de poder continuar avançant i millorant en esta lluita és precisament intentar que els que sou la primera línia estigueu absolutament formats i tingueu tots els coneixements en l'àmbit legal, però també a escala d'intervenció policial i, fins i tot, en situacions emocionals amb les quals us pugueu trobar. Es tracta de comprendre el fenomen íntegrament i, òbviament, d'aplicar els protocols establits d'una forma exacta per a poder donar la resposta que necessita la víctima», els ha explicat als i les professionals dels cossos de seguretat.

L'objectiu general del curs és que les persones participants prenguen consciència sobre el problema social i estructural de la violència de gènere, així com conéixer les polítiques institucionals, recursos legals, protocols d'actuació i recursos existents per a actuar contra la violència de gènere en l'àmbit general i específicament a la ciutat de Sagunt.

Des del departament d'Igualtat insistixen en la importància de sensibilitzar als i les professionals de les Forces i Cossos de Seguretat sobre els condicionants de gènere en les situacions de violència contra les dones, informar sobre el marc legal d'actuació davant casos de violència de gènere, proporcionar coneixements i pautes d'intervenció policial davant supòsits de violència de gènere i, finalment, conéixer els protocols d'actuació genèrics per a les Forces i Cossos de Seguretat, així com els específics per a millorar la coordinació de la Policia Local, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil de Sagunt. Tot això amb l'objectiu de millorar l'atenció integral i amb això, la recuperació de les dones víctimes de violència de gènere de Sagunt i de la seua comarca.

El contingut del curs Atenció policial davant la violència de gènere es dividix en tres mòduls. D'una banda, en el mòdul 1 s'impartirà una aproximació a la violència de gènere en l'àmbit teòric a través de l'anàlisi de gènere, que recull matèria sobre el sistema sexe-gènere, així com la construcció de la desigualtat, el cicle bàsic de la violència i les formes de violència contra les dones.

D'altra banda, el mòdul 2 se centra en l'àmbit jurídic i aprofundix sobre els següents aspectes: els tipus penals en violència de gènere, les mesures cautelars, els judicis ràpids, els trencaments de mesures i de condemna i, finalment, la intervenció interdisciplinària davant situacions de violència de gènere en el programa d'actuació municipal.

En el mòdul 3 s'estudien els protocols d'actuació i s'impartiran classes sobre l'actuació policial davant els supòsits de violència de gènere; protocols per a les Forces i Cossos de Seguretat davant la violència de gènere; protocols interns de la Policia Nacional i Policia Local de Sagunt relatius a violència de gènere i les unitats UFAM (Policia Nacional) i GAD (Grup d'Atenció a Dons de la Policia Local de Sagunt) i Equip Viogén (Guàrdia Civil).