L'Ajuntament de Sagunt impulsarà actuacions per a la sensibilització i conscienciació ciutadana sobre l'Holocaust

Coincidint amb el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, el Ple va aprovar este dijous esta proposta que partix de la Xarxa Memòria de la FVMP

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar ahir, en la seua sessió ordinària corresponent al mes de gener, impulsar actuacions dirigides a la sensibilització i conscienciació ciutadana sobre l'Holocaust i la necessitat del concurs de totes les persones en la construcció d'una societat democràtica. L'aprovació d'aquesta moció coincideix amb el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat. La moció va ser aprovada pels grups PSPV-PSOE, Compromís, EUPV, Iniciativa Portenya, Partit Popular, Ciutadans i Regidor no adscrit i amb l'abstenció de VOX.

La proposta, que partix de la Xarxa de Municipis per a la posada en valor de la Memòria Històrica (Xarxa Memòria Històrica), impulsada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i de la qual Sagunt forma part, va ser defensada pel portaveu del Grup Municipal EUPV, Guillermo Sampedro.

«Som conscients de la fragilitat de la memòria col·lectiva i el perill que entranya, en el present i en el futur, oblidar el passat o el desconeixement de les atrocitats comeses per l'ésser humà contra l'ésser humà», subratllava l'exposició de motius.

L'argumentari recalcava també que «la commemoració de l'Holocaust nazi afecta directament als valencians i espanyols» i que «van ser milers els exiliats republicans que, després de recalar en els camps de concentració del sud de França i nord d'Àfrica, van ser deportats als camps d'extermini nazis situats a Alemanya, Àustria, Txecoslovàquia, França i Polònia». «Molts van ser assassinats; i els supervivents, apàtrides per decisió de Franco, no van poder tornar als seus pobles i ciutats», es recorda, al mateix temps que es condemnen «les enormes atrocitats realitzades per l'home contra l'home» i «la monstruositat de l'Holocaust».

Així mateix, s'advertix que «el sistema de convivència democràtic és, com moltes coses valuoses, fràgil, i cal atendre'l i cuidar-lo tots els dies». En l'argumentació s'alerta que «la desinformació, les construccions de realitats virtuals falses, la normalització social d'actituds rebutjables (com el racisme, la violència de gènere) i el negacionisme de qualsevol tipus (des de l'Holocaust a la pandèmia actual, passant pel canvi climàtic) són manifestacions visibles de l'atac perceptible a la democràcia».

«La memòria de l'Holocaust ens obliga a continuar amb la defensa dels Drets Humans», disposa l'argumentari.

Des de la FVMP, per la seua part, s'aprofundix en la «necessitat d'aprofundir en l'educació, la memòria i la investigació sobre l'Holocaust», que tal com reconeix la UNESCO «és tasca essencial per a fomentar l'observació dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i els valors de tolerància i respecte mutu». Per això des de Xarxa Memòria Històrica es considera «essencial» donar a conéixer el passat i honrar a les víctimes, vigilant el present i actuant cap al futur, fomentant l'educació, la formació i la cultura de la convivència, creativa en pau i llibertat, una cosa per a la qual s'interpreta també com a «imprescindible» el «treball conjunt plenament col·laboratiu dels governs –estatal, autonòmics, provincials i locals– així com de la societat civil valenciana i els col·lectius ciutadans».

D'eixa manera, la Xarxa «proposa als Governs Locals l'impuls d'actuacions dirigides a la sensibilització i conscienciació ciutadana sobre l'Holocaust i la necessitat del concurs de tots i totes en la construcció d'una societat democràtica».