L'Ajuntament de Sagunt impulsarà el Pla Director contra Inundacions del municipi

El Ple municipal va acordar per unanimitat una moció per a previndre els possibles efectes de futurs fenòmens meteorològics que pogueren ser catastròfics per a la ciutat

El Ple municipal va aprovar per unanimitat dijous passat en la sessió ordinària del mes de desembre instar l'empresa Aigües de Sagunt que adjudique de manera urgent el Projecte d'execució del Pla contra inundacions pressupostat en 800.000 euros.

També es va aprovar crear un equip de treball per a coordinar les diferents administracions concernides i l'estudi de diferents canals de finançament, així com establir un calendari d'actuacions per part d'eixe equip de treball. Es proposa crear un calendari detallat que permeta la posada en marxa de cada fase i cada intervenció del Pla Director, de manera ordenada i transparent, amb la finalitat d'avaluar i monitorar els avanços de manera efectiva.

La moció, aprovada per unanimitat, va ser presentada pel grup municipal Iniciativa Porteña i el seu ponent va ser el regidor Juan Antonio Guillén. El text va incorporar una esmena del PSOE, acceptada per IP, que va afegir que se sol·licitara a la Generalitat Valenciana i a l’EPSAR la remodelació de l'estació de bombament de l'avinguda Mediterrani, amb la finalitat de dotar-la de la suficient capacitat de bombament i també la finalització del col·lector de residuals d’Almardà d'acord amb els principis establits en el Pla contra Inundacions d'implicació de les diferents administracions competents.

El text de la moció reflectix que “les recents inundacions que han assolat la nostra Comunitat han deixat al seu pas imatges desoladores, habitatges negats, negocis destruïts i, cosa que és més dolorosa, pèrdues humanes irreparables”. Això, “ens ha recordat que vivim en una regió vulnerable, on la proximitat a la mar i a la desembocadura d'un riu típic de la conca mediterrània convertix gran part del nostre municipi en una zona especialment exposada a inundacions”. A més, l'existència de zones de marjal augmenta encara més el risc en temps de pluja i fenòmens meteorològics més virulents.

Encara que és complicat impedir els efectes d'estos fenòmens, sí que és possible reduir els danys. Per això, es posa de manifest que “és en este moment quan la nostra capacitat de mirar al futur, deixant de costat el curtterminisme tan freqüent en la política, es convertix en una obligació”.

El Pla Director contra Inundacions és un projecte que oferix un diagnòstic detallat de les zones inundables en el municipi i proposa solucions específiques: des de la construcció d'emissaris submarins i tancs de tempestes fins a la remodelació d'estacions de bombament.

Este pla establix unes intervencions que podrien marcar la diferència davant esdeveniments de pluja. No obstant això, “perquè estes solucions es convertisquen en una realitat és necessari compromís, visió i finançament”. D'altra banda, el Pla està dissenyat en fases i amb zones prioritàries d'actuació, la qual cosa permet abordar les intervencions de manera general, d'acord amb la disponibilitat de recursos.

“No podem permetre que, en un futur, davant catàstrofes com la que hem patit en el nostre entorn més pròxim, tinguem pèrdues que potser podrien haver-se evitat amb les infraestructures adequades”, remarca el text de la moció. A més, afig: “És la nostra responsabilitat com a representants públics, prendre mesures concretes, pensant no sols en el present, sinó en el futur del nostre municipi i de les persones que l'habiten”.