La Corporació Municipal sol·licita declarar el Dijous de Berenar com Bé Immaterial de Rellevància Local
La moció aprovada considera esta tradició “un element essencial del nostre patrimoni cultural de caràcter immaterial”
L'Ajuntament de Sagunt instarà el Govern d'Espanya a aconseguir un Pacte per la Indústria. Així ho ha decidit el Ple de la Corporació, en la sessió ordinària de gener, després de la moció presentada pels grups municipals PSPV-PSOE, Compromís, Iniciativa Porteña, Partit Popular, Ciutadans i Esquerra Unida, que ha comptat amb els vots a favor dels grups municipals que l'han presentada i el vot en contra de Vox.
Els acords adoptats han sigut, en primer lloc, instar el Govern d'Espanya a aconseguir un Pacte per la Indústria amb vocació d'estabilitat, permanència, certitud i compromís pressupostari, amb una governança definida, amb la participació de les Comunitats Autònomes i agents socials. Un pacte del qual emane una futura Llei d'Indústria amb l'objectiu de reactivar l'economia i modernitzar el model productiu del nostre país cap a la transició ecològica i la transformació digital.
En segon lloc, el Pacte haurà d'estar en línia amb els objectius de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU i incloure, almenys, els següents eixos d'actuació: abordar el repte que suposa la digitalització de la indústria; apostar per l'activitat innovadora de les empreses; adequar els sistemes formatius per a millorar l'ocupabilitat futura i garantir el desenvolupament del talent i la formació dels treballadors al llarg de tota la seua vida laboral; facilitar l'accés al finançament tant la bancària com la no bancària; racionalitzar el marc regulador; promoure mesures dirigides a incrementar el creixement de la pime industrial i millorar la professionalització de la gestió empresarial; instrumentar una política energètica que compatibilitze la sostenibilitat mediambiental, econòmica i social, preservant la competitivitat de la industrial; reduir els costos del transport i la distribució; impulsar la sostenibilitat industrial; donar suport a la internacionalització; continuar actualitzant les Agendes Sectorials vigents, i aprofitar els fons europeus del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència per a la modernització i la millora de la productivitat de l'ecosistema espanyol d'indústria-servicis, mitjançant la digitalització de la cadena de valor, l'impuls de la competitivitat dels sectors estratègics claus en la transició ecològica i la transformació digital.
En tercer lloc, elaborar un pla específic per a l'Automoció, establint ajudes per a la compra de nous vehicles amb baixes emissions. Així mateix, s'incrementarà la inversió en I+D per al desenvolupament de bateries en territori nacional, com a element clau del procés de descarbonització del parc mòbil; prendre com a referència la Llei valenciana de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials per a impulsar en tot el territori espanyol la creació de la nova figura d'Entitats de Gestió i Modernització. La millora de la qualitat del sòl industrial, la col·laboració públic-privada i el desenvolupament de servicis addicionals de valor afegit amb la finalitat d'incrementar la competitivitat del sector empresarial i afavorir la creació d'ocupació.
En quart lloc, prendre com a referència la Llei valenciana de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials per a impulsar en tot el territori espanyol la creació de la nova figura d'Entitats de Gestió i Modernització. La millora de la qualitat del sòl industrial, la col·laboració públic-privada i el desenvolupament de servicis addicionals de valor afegit amb la finalitat d'incrementar la competitivitat del sector empresarial i afavorir la creació d'ocupació.
En cinqué lloc, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la indústria, s'elaboraran plans d'inversions en projectes europeus vinculats a la transformació digital i la transició ecològica en ecosistemes industrials d'oportunitat, amb especial èmfasi en el suport a la millora de tecnologia en equips i processos, fent costat a les nostres indústries amb els mateixos instruments i en la mateixa quantia que ho fan altres països europeus. D'igual manera, s'obriran estos plans al foment d'activitats de regeneració, reciclatge i aprofitament de residus, tendint a iniciatives d'economia circular.
En sisé lloc, impulsar mesures d'inversió, internacionalització i comerç exterior que assumisquen els objectius d'atracció d'inversions productives en el nostre territori i facilite la penetració de la producció espanyola en els mercats exteriors. En seté lloc, aprovar el Reial decret pel qual es regula l'Estatut de Consumidors Electrointensius que permeta reduir els costos de subministrament elèctric de la indústria electrointensiva d'acord amb la normativa comunitària. I, finalment, donar trasllat dels presents acords a la Generalitat Valenciana, i especialment a la Conselleria de Model Econòmic, als grups parlamentaris de les Corts, al Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat del Govern d'Espanya i als diferents grups parlamentaris del Congrés i del Senat, així com que es publicite per les vies habituals i es comunique al teixit associatiu de la nostra població.
Segons recull la moció, «la política industrial ha sigut durant molt de temps una gran absent a Espanya, alguna cosa que, sens dubte, ha contribuït a l'afebliment general del sector industrial al nostre país. Segons dades d'Eurostat, la indústria (exclòs el sector de la construcció) va representar en 2019 el 15,8% del valor afegit brut total, i el 12,2% en el cas de les manufactures, tots dos casos per davall de la mitjana de la UE-28 (18,6% i 15,6% respectivament), una feblesa ja observada al llarg de l'anterior cicle d'expansió econòmica entre 1995 i 2008».
L'escrit assenyala com una de les principals causes d’este gradual afebliment industrial «la insuficient consciència social que existix al nostre país sobre la importància de comptar amb una indústria nacional robusta. Per això, per a aconseguir enfortir la nostra indústria necessitem de polítiques públiques i del compromís inversor per part del sector privat. A la nostra comarca i a la nostra ciutat, sense anar més lluny, la indústria és i ha sigut un dels principals motors econòmics que dóna ocupació a milers (o diversos centenars) de treballadors/as. Precisament, cal lamentar la pèrdua d'un d’estos treballadors en un lamentable accident laboral succeït la setmana passada».
Conscients d'esta realitat, i donada la conjuntura econòmica actual derivada de la COVID-19, «tant el Govern d'Espanya com el Govern de la Generalitat Valenciana, vénen impulsant una Nova Política Industrial 2030 amb l'objectiu de revertir aquesta situació i aconseguir un 20% del PIB en activitats manufactureres, en coherència amb la Comunicació de la Comissió Europea de gener de 2014 titulada "Per un renaixement industrial europeu". Esta nova política industrial es fa imprescindible en l'actual context sector socioeconòmic per la seua capacitat de generar llocs de treball, amb millors salaris, d'una major qualitat i major estabilitat. Aquest fet és fàcilment constatable en aquelles Comunitats Autònomes amb major pes de la indústria, perquè tenen menors taxes de desocupació i una renda mitjana més elevada. Esta reindustrialització ha de ser complementada amb mesures que impulsen la transformació digital, a més de la transició ecològica amb justícia social».
Per a aconseguir aquest objectiu, «resulta imprescindible no sols la voluntat del Govern, sinó també la participació de tots els agents que conformen l'activitat industrial al nostre país. Per això, des d'un principi, tant l'Executiu nacional com l'autonòmic així com la Federació Valenciana de Municipis i Províncies a través d'una declaració institucional per la reactivació econòmica de la Comunitat impulsada per la Comissió d'Indústria van plantejar la necessitat d'aconseguir un Pacte d'Estat per la Indústria, consensuat amb els grups parlamentaris, organitzacions sindicals i empresarials, amb la finalitat de donar confiança al sector i afavorir l'atracció de noves inversions».
Aquest Pacte d'Estat «haurà d'incloure al seu torn una nova Llei d'Indústria, que actualitze el marc regulador industrial als ja referits nous reptes de la digitalització, així com la descarbonització i adaptació a criteris de sostenibilitat que requerix la transició ecològica i siga compatible amb els ODS de Nacions Unides. Ara, amb la crisi sobrevinguda per la COVID-19, este Pacte d'Estat per la Indústria es fa més necessari encara si cap. Així, el fort xoc que produirà en el curt termini l'aturada d'activitat per les mesures de confinament i estat d'alarma per a fer front a la pandèmia, li seguirà un posterior procés de reconstrucció econòmica i social que permeta recuperar al més prompte possible la senda perduda amb l'aparició del virus».
Este procés «necessitarà del major consens social possible per a la seua millor consecució, entorn d'un nou Pacte per a la Reconstrucció econòmica i social d'Espanya. Este pacte de reconstrucció serà negociat en una Comissió No Permanent per a Reconstrucció Social i Econòmica en el Congrés dels Diputats, després de l'acord aconseguit pel president del Govern i el principal líder de l'oposició. La cerca del pacte entorn d'esta Comissió suposa una oportunitat per a incloure en els acords entre els grups de la Cambra el necessari Pacte per la Indústria, consensuat també amb els agents socials, i que permeta tant la ràpida recuperació del sector, com també establir les bases per a una nova política industrial al nostre país».
La moció aprovada considera esta tradició “un element essencial del nostre patrimoni cultural de caràcter immaterial”
En el marc d’esta celebració, s’ha realitzat també un esdeveniment per a l’alumnat amb la finalitat d'impulsar l'interés per les carreres STEM
S'aplicaran les limitacions urbanístiques previstes en el PATRICOVA, es realitzaran estudis hidrogràfics i se sol·licitarà la implicació dels diferents nivells de Govern